To αγαπημένο γκέι αγόρι της Αμερικής έβαλε πάνω απ’ όλα την αγάπη!

Από EW Staff
04 Ιουνίου, 2021 @ 12:56
JUST A GIGOLO, William Haines, 1931

O William Billy Haines είχε σηματοδοτήσει τη δεκαετία του 1930 στην Αμερική. Μάλιστα το αγόρι, που κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή των box office της Αμερικής, είχε δηλώσει ανοιχτά πως είναι ομοφυλόφιλος.

Τότε, είχε κυριολεκτικά αναστατώσει την πόλη και ήταν παντού, σε όλες τις πρεμιέρες και τα Χολιγουντιανά πάρτι. Και φυσικά πάντα συνοδευόταν από τον συνεργάτη και αγαπημένο του, Jimmy Shields. Όμως, το 1933 ο παραγωγός ταινιών της MGM Louis B. Mayer, έδωσε τελεσίγραφο: “Χώρισε με τον Shields και υπέγραψε συμβόλαιο με άλλο στούντιο, αλλιώς θα χάσεις την καριέρα σου”. Ο Haines όμως επέλεξε τον Shields.

Αρχικά, λέγεται ότι του ζητήθηκε να είναι λιγότερο επιδεικτικός στην τηλεόραση όσον αφορά τη φύση του. Εκείνος δεν το δέχτηκε όμως. Όταν του ζητήθηκε να εγκαταλείψει τον Jimmie εκείνος, σύμφωνα με πηγή από το περιβάλλον του, απάντησε: «Θα τον εγκαταλείψω όταν κι εσύ αφήσεις τη γυναίκα σου». Ο ηθοποιός σε καμία περίπτωση δεν δέχτηκε να συμβιβαστεί, όμως δεν φανταζόταν πόσο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα από τότε και στο εξής.

Η αδιαφορία του για τα σχόλια του κόσμου και το ανοιχτό του μυαλό τον έφεραν αντιμέτωπο με πολλούς αντιπάλους. Η Καθολική Κοινότητα την περίοδο εκείνη ήθελε να επιβάλλει χριστιανικά ετεροφυλοφιλικά πρότυπα αξιών, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν κάλυπτε ο ηθοποιός. Έτσι, αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την κινηματογραφική βιομηχανία.

Ο συγγραφέας της βιογραφίας του Haines δήλωσε για αυτόν: «Αυτό που τον κάνει επαναστατικό είναι η αυθεντικότητα με την οποία έζησε τη ζωή του σε μια εποχή που δεν υπήρχαν πρότυπα. Ήταν ένα παράδειγμα κάποιου που ζούσε με ακεραιότητα και δεν αφήνει τον εαυτό του να οριστεί από άλλους». Εξήγησε επίσης πως ο ηθοποιός κατάφερε να χρησιμοποιήσει τη σεξουαλικότητά του ως μέρος της περσόνας του, καταφέρνοντας έτσι να αποφύγει οποιοδήποτε ρατσιστικό σχόλιο.

«Έγινε διάσημος ως ηθοποιός όχι κρύβοντας τη σεξουαλικότητά του, αλλά κάνοντας την μέρος της περσόνας του. Ήταν λίγο φανταχτερός, λίγο επιπόλαιος, λίγο ύπουλος. Έφερνε την ανοιχτά γκέι, χωρίς διάθεση για απολογίες, προσωπικότητά του στις οθόνες μας, ακόμα και όταν υποδυόταν τον ετεροφυλόφιλο», αναφέρει αποδεικνύοντας με ένα τρανό παράδειγμα πόσο ψηλά μπορείς να φτάσεις όταν έχεις αποδεχτεί πλήρως τον εαυτό σου και τον αγαπάς. «Το γεγονός ότι μπορούσε να γίνει το αστέρι του box office το 1930, οφειλόταν στο ότι δεν προσποιούνταν κάτι άλλο από αυτό που ήταν και η βιομηχανία ήξερε ότι είναι γκέι», καταλήγει.

William Billy Haines

Τελικά, μετά την αποχώρησή του από το Hollywood, εργάστηκε για κάποια χρόνια ως διακοσμητής εσωτερικών χώρων. Είχε όμως την τύχη να έχει την Σίντι Κρόφορντ ως την καλύτερη του φίλη. Εκείνη τον σύστησε σε μεγάλα ονόματα του κινηματογραφικού χώρου, όμως ενώ κανείς θα περίμενε να κυνηγήσει ξανά την υποκριτική, εκείνος αξιοποίησε τις ευκαιρίες του -και τις γνωριμίες του- για το νέο επάγγελμα, που διάλεξε, διακοσμώντας έτσι τους χώρους των διασημότερων ανθρώπων στο Hollywood.

Μετά από 50 χρόνια με τον αγαπημένο του Jimmie, o Haines έφυγε από τη ζωή το 1973, μετά από μία δύσκολη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα.   

Διαβάστε επίσης: