Extra παραστάσεις έως και τις 24 Οκτωβρίου.

Από EW Staff
13 Οκτωβρίου, 2021 @ 20:00

Από την Μαριλένα Βασιλειάδη

Μέσα σε μια πράσινη όαση στο πολύβουο κέντρο της Αθήνας, στο Πεδίον του Άρεως, λαμβάνει μέρος η πρώτη covid safe παράσταση «c-Ω-n-t-α-c-t», η οποία ήδη πραγματοποιείται σε διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις.  Μια ιδέα του Gabrielle Jourdain και σε ελληνική μετάφραση και σκηνοθετική επιμέλεια του, πρωτοπόρου στο είδος του, Δημήτρη Μαλισσόβα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια σύγχρονη αστική Οδύσσεια.

Το «c-Ω-n-t-α-c-t», αποτελεί ένα καλλιτεχνικό δρώμενο, τόσο ιδιαίτερο και πρωτότυπο για τα δεδομένα του σύγχρονου θεάτρου, που δεν θα μπορούσαμε να μην δώσουμε το παρόν. Μέσα από το viva.gr, επιλέξαμε την παράσταση των 19.15 και λάβαμε αμέσως ένα e-mail επιβεβαίωσης, με την εφαρμογή που θα έπρεπε να κάνουμε download στο κινητό μας. Φορέσαμε άνετα παπούτσια και με το κινητό ανά χείρας, κινήσαμε για το Πεδίον του Άρεως. Ο ήλιος, κοντά στη δύση του πια, είχε αρχίσει να καλεί τους Αθηναίους για μια βόλτα στη δροσιά του πάρκου. Μαζί τους και εμείς, με την εφαρμογή της παράστασης ανοιχτή, να παίζει μια μελωδία όπως εκείνες που ακούμε στην αναμονή του αεροδρομίου. Σιγά σιγά, στην είσοδο του πάρκου, αρχίσαμε να μαζευόμαστε αρκετά άτομα σε σκόρπιες παρέες. Ανάμεσα σε γέλια και συζητήσεις, ήταν δύσκολο να καταλάβουμε ποιος ήταν απλός περαστικός και ποιος εν δυνάμει θεατής. Όταν πια είχε βραδιάσει και τα φώτα του πάρκου άναψαν, σαν προβολείς σε θεατρική σκηνή, μια κοπέλα ξέφυγε από μια διπλανή παρέα και άρχισε να περπατάει μπροστά μας, χαμένη στις σκέψεις της. Σκέψεις που αρχίσαμε να ακούμε στα ακουστικά μας, μέσω της εφαρμογής. Συγκεχυμένες και αγωνιώδεις, ξεκίνησαν να μας παρασύρουν στο 45λεπτο αυτό ταξίδι.

«Αυτή η παράσταση σε οδηγεί στη λύτρωση, μέσα από τον πόνο και την παραδοχή. Είναι ειλικρινής, αστεία και συγκινητική. Νομίζω μέσα από αυτή τη βόλτα, όλοι θα αναγνωρίσουμε κομμάτια μας και ίσως να παραδεχτούμε πράγματα που κρύβαμε καλά»- Ελίνα Γιαννάκη

Αρχίσαμε λοιπόν να ακολουθούμε τη Σάρα (Ελίνα Γιαννάκη), μέσα στα μονοπάτια του Πεδίου του Άρεως, στην αρχή με μια μικρή αμηχανία. Πολύ σύντομα όμως, μετατραπήκαμε σε διακριτικούς, σχεδόν παράνομους παρατηρητές της μοναχικής της διαδρομής. Σε μια στιγμή, η πορεία της, διακόπτεται από την παρουσία ενός άνδρα (Δημήτρης Μαζιώτης), του οποίου η πραγματική ταυτότητα δεν αποκαλύπτεται μέχρι την τελευταία σκηνή του έργου. Πόσο θα επηρεάσει η ξαφνική παρουσία του τη Σάρα; Παρατηρώντας τους δύο πρωταγωνιστές να αλληλεπιδρούν σε πραγματικό χρόνο, «βουτήξαμε» στις σκέψεις τους, μέσα από τους ηχογραφημένους διαλόγους των Μαίρη Συνατσάκη & Θοδωρή Αθερίδη. Ο 3D ήχος και η πληθώρα ηχητικών εφέ, δίνουν μια σχεδόν κινηματογραφική διάσταση στο έργο, κάνοντας μας να μην μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν οι σκέψεις που ακούμε είναι των ηθοποιών ή δικές μας… Το ίδιο το πάρκο, μετατρέπεται σε μια γιγάντια θεατρική σκηνή. Οι ίδιοι οι περαστικοί, σε εν δυνάμει πρωταγωνιστές. Οι ερμηνείες των Ελίνα Γιαννάκη και Δημήτρη Μαζιώτη, έχουν αρκετές αναφορές στο σωματικό θέατρο. Εσωτερικοί και συνάμα εκφραστικοί, θα μπορούσαν να μας μεταδώσουν το ίδιο συναίσθημα, ακόμη και με παντελή απουσία κειμένου.

«Εμπειρία θεάτρου ίσως εμπειρία ζωής. Μπορεί …δεν ξέρω …ταξίδι στην αυτογνωσία σίγουρα. Ταξίδι για να βρεις την «επαφή» σου …σε μια ωραία βόλτα στο Πεδίον του Άρεως, στο κέντρο της πόλης …με ακουστικά στα αυτιά …για να ακούσεις τους ήχους του εαυτού σου, τους ήχους της ζωής σου…» – Δημήτρης Μαζιώτης

Το «c-Ω-n-t-α-c-t», είναι μια διαδρομή προς την απελευθέρωση. Ένα πέρασμα από το σκοτάδι στο φως, όπου κάθε καταπιεσμένο αίσθημα μοναξιάς, ψυχικού τραύματος και απώλειας, που σίγουρα έχουμε βιώσει όλοι μας, σωματοποιείται και ελευθερώνεται, με έναν μυστηριακό, σχεδόν μεταφυσικό τρόπο. Σε μια εποχή που όλοι, μας ζητούν να κρατήσουμε αποστάσεις, σε μία εποχή που όλα γίνονται ανέπαφα, το «c-Ω-n-t-α-c-t», μας θυμίζει την αρχέγονη ανάγκη του Ανθρώπου για ουσιαστική, βαθιά, αληθινή Επαφή.

Δείτε αναλυτικά το ανανεωμένο πρόγραμμα των παραστάσεων που συνεχίζονται έως 24 Οκτωβρίου.

Extra παραστάσεις λόγω μεγάλης ζήτησης: 15, 16, 17, 22, 23, 24 Οκτωβρίου.

Ώρες διεξαγωγής: 16:30 – 17:45 – 19:15

στο Πεδίον του Άρεως – Είσοδος Πανελλήνιος (από Ευελπίδων)

Aκολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook
★ Instagram
★ Twitter

Διαβάστε επίσης: