Από EW Staff
14 Δεκεμβρίου, 2022 @ 12:21
IMG 0721 Ο DAVID TENNANT ως Alexander Litvinenko - Litvinenko _ Season 1, Episode 1- Photo Credit: ITVX/Sundance Now

O ηθοποιός David Tennant λέει πως ο Putin προσπάθησε να κάνει τον Litvinenko να σωπάσει, αλλά απέτυχε! Ακόμα και μετά θάνατον ο ήρωας αυτός έχει φωνή!

«Πρόκειται για την ιστορία του Alexander Litvinenko, ο οποίος εισάγεται στο νοσοκομείο με μια πολύ μυστηριώδη και τρομερά γρήγορα επιδεινούμενη ιατρική κατάσταση», εξηγεί ο Tennant. «Ο μόνος άνθρωπος που ξέρει τι είναι είναι ο ίδιος ο Alexander Litvinenko που λέει εξαρχής ξεκάθαρα ότι έχει δηλητηριαστεί. Λέει ότι το ξέρει γιατί εργαζόταν για τη ρωσική μυστική υπηρεσία, την FSB, και έτσι ξεφορτώνονται ανθρώπους που δεν τους αρέσουν. Δύο αξιωματικοί από τη Scotland Yard τον πιστεύουν και, αρχίζοντας να παίρνουν την κατάθεσή του, αποδεικνύεται ότι όλα όσα λέει είναι αλήθεια. Από τότε που έφυγε από τη Ρωσία λέει σε όποιον είναι πρόθυμος να ακούσει ότι ο Πούτιν είναι επικεφαλής ενός πολύ διεφθαρμένου καθεστώτος και πρέπει κάποιος να τον σταματήσει».

Ο Litvinenko όπως τον υποδύεται ο Tennant είναι βασικά ο μόνος μάρτυρας της ίδιας του της δολοφονίας.

“Επειδή κατορθώνει να επιβιώσει κάποιες μέρες, βρίσκουν πως πράγματι έχει δηλητηριαστεί από κάτι που λέγεται Polonium 210, ένα εξαιρετικά σπάνιο ισότοπο” λέει ο πρωταγωνιστής “Μετά η σειρά αφορά στην ιστορία της αστυνομικής έρευνας πώς προσπάθησαν να αποδείξουν πώς όσα είπε στο νεκροκρέβατό του ο  Sasha ήταν αλήθεια και πως ουσιαστικά ήταν θύμα κρατικά υποκινούμενης δολοφονίας.”

Η σειρά 4 επεισοδίων των AMC+ και Sundance γυρίστηκε με την υποστήριξη και τη συνεργασία της χήρας του Litvinenko, της Marina, που την υποδύεται η Margarita Levieva.

«Η Marina είναι τόσο ανοιχτή και μοιράστηκε τόσο γενναιόδωρα όλη της την εμπειρία η οποία είναι ακόμα τόσο ωμή για εκείνη, φυσικά», λέει ο Tennant. “Αυτή δεν είναι η ζωή που φανταζόταν για τον εαυτό της και όμως η επιμονή της και η ήρεμη δύναμή της είναι κάτι που θαυμάζει. Είναι πραγματικά η έμπνευση για όλους εμάς που κάναμε αυτή τη σειρά — και η υποστήριξή της, ο ενθουσιασμός της και η διάθεσή της να βοηθήσει. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα είχε βγει η σειρά χωρίς τη στήριξή της. Όπως θα έλεγε και η ίδια, αφιέρωσε τη ζωή της για να διασφαλίσει ότι αυτή η ιστορία θα ακουστεί σωστά. Δεν θέλει η ζωή του Sasha να ήταν μάταιη. Αυτό ήταν που ήθελε ο Putin. Ο Putin ήθελε να του κλείσει το στόμα και απέτυχε».

Η σειρά για τον Litvinenko εκτυλίσσεται ως επί το πλείστον στο νεκροκρέβατό του. Πώς ήταν τα γυρίσματα αυτών των σκηνών;

«Ήταν πολύτιμο», λέει. “Νιώθαμε σαν να κουβαλούσαμε κάτι πολύ εύθραυστο, το οποίο έπρεπε να προσέχουμε. Η Margarita ήταν απλώς εξαιρετική γιατί έγινε η Marina. Ξέρω ότι πέρασαν πολύ χρόνο μαζί, νομίζω ότι συνεχίζουν να περνούν πολύ χρόνο μαζί, και υπήρχαν στιγμές που ήμουν στο κρεβάτι του νοσοκομείου και κοίταζα ψηλά, και η Marina φαινόταν να είναι εκεί, μέσα από την ερμηνεία της Margarita. Δεν την υποδυόταν, έγινε αυτή. Εμβάθυνε πολύ και καταβυθίστηκε σε δύσκολα μέρη, δεν φοβήθηκε. Νομίζω ότι είναι μια εξαιρετικά σημαντική ιστορία και πρέπει να την πεις. Οι επιπτώσεις συνεχίζονται και η ιστορία του Putin συνεχίζεται, και πού θα τελειώσει αυτό, μόνο ο Κύριος ξέρει…».

Όλα τα επεισόδια του Litvinenko θα κυκλοφορήσουν στις 16 Δεκεμβρίου στο AMC+ και το Sundance Now.

Διαβάστε επίσης: