Ο Umberto Eco πέθανε σαν σήμερα, 19 Φεβρουαρίου.

Από EW Staff
19 Φεβρουαρίου, 2022 @ 07:50
umberto

“Μου φτάνει που ξέρω να διαβάζω, γιατί έτσι μαθαίνω αυτά που δεν ξέρω ενώ, όταν γράφεις, γράφεις μόνο αυτά που ξέρεις.”, είχε δηλώσει ο κορυφαίος Ιταλός σημειολόγος, δοκιμιογράφος, φιλόσοφος, κριτικός λογοτεχνίας και μυθιστοριογράφος που, η ευρύτητα των θεμάτων με τα οποία ασχολήθηκε, του χάρισαν το προσωνύμιο “tuttografo” (“παντογράφος”). Δεδομένο είναι ότι, ο Ουμπέρτο Έκο (5 Ιανουαρίου 1932-19 Φεβρουαρίου 2016), παραμένει ο σπουδαιότερος Ευρωπαίος διανοητής και ότι, με κάθε ιδιότητά του, ερεύνησε σε βάθος την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, της αγάπης, αλλά και της λογοτεχνίας.


Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και δημοσιόγραφος (με τις απόψεις του περί γλωσσολογίας και κοινωνικής πραγματικότητας να μπαίνουν στα σπίτια όλων των Ιταλών, μέσα από τις στήλες του), εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, “Ζητήματα αισθητικής στον Θωμά Ακινάτη” (σημαντικός φιλόσοφος και θεολόγος, ιερέας στο Τάγμα των Δομινικανών), ενώ είχε ήδη πάψει να πιστεύει στο Θεό και είχε εγκαταλείψει την Καθολική εκκλησία, και ως το τέλος του 1970 είχε πλήρως αναπτύξει τη δική του θεωρία στη σημειολογία. Οι μεγάλες αλλαγές που έγιναν στην ιταλική κοινωνία, την ίδια δεκαετία, επηρέασαν και τα γραπτά του, επιστημονικά και λογοτεχνικά, όπου χρησιμοποιούσε πολύ συχνά (ως άπταιστος γνώστης πέντε γλωσσών) τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά. Ωστόσο, επειδή ήταν έντονα πολιτικοποιημένος και με φανερή συμπάθεια στην Αριστερά, όταν έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα “Το όνομα του ρόδου”, οι εκδότες του δεν υπολόγιζαν ότι θα “μετρούσε” ποτέ από 30.000 αντίτυπα. Κι ήταν αυτό το βιβλίο, με τις πωλήσεις που ξεπέρασαν τελικά τα 9.000.000, που έκανε τον Ουμπέρτο Έκο γνωστό πέρα από τον ακαδημαϊκό χώρο, σε ολόκληρο τον κόσμο!

oumperto eko1 1280x720 1

Ακολούθησαν “Το εκκρεμές του Φουκώ”, “Το νησί της προηγούμενης μέρας”, “Μπαουντολίνο”, “Η μυστηριώδης φλόγα της βασίλισσας Λοάνα”, “Το κοιμητήριο της Πράγας” και “Το φύλλο μηδέν” (ένα χρόνο πριν το θάνατό του), όλα με τεράστια εκδοτική επιτυχία και πάμπολλες διακρίσεις. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως, ό,τι έφερε την υπογραφή του, αποτελούσε ακόμα ένα δείγμα της ευφυΐας, του ανθρωπισμού και του αδούλωτου πνεύματός του. Γι’ αυτό και, σαν σήμερα, πριν έξι χρόνια, ο κόσμος της διανόησης έγινε πολύ φτωχότερος…

Ακολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook ★ Instagram ★ Twitter ★ Spotify

Διαβάστε επίσης: