Η Ιστορία... αλλιώς

Από EW Staff
25 Μαρτίου, 2022 @ 08:10
BeFunky project 2


1821: ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΘΝΟΣ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ
του Γιάννη Μηλιού
, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

1821 1


Στο βιβλίο αυτό, ο διανοητής της Αριστεράς και καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο ΕΜΠ, επανατοποθετεί κάποια από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της νεοελληνικής ιστορίας: τη διαμόρφωση του ελληνικού έθνους και των ορίων του, την οικοδόμηση του ελληνικού αστικού κράτους στην αρχική ρεπουμπλικανική και στις μετέπειτα “απολυταρχικές” μορφές του, την κληρονομιά της Επανάστασης και τις ιδεολογικές χρήσεις της έως σήμερα. Αυτή η νέα, “μαρξιστική” ανάγνωση της Ιστορίας, φωτίζει τις αντινομίες και φέρνει τον αναγνωστη κοντά σε μία μελέτη των γεγονότων πιο απαλλαγμένη από την κυρίαρχη ιδεολογία.


21 ΡΩΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 1821
του Σπύρου Αλεξίου, Εκδοσεις Τόπος

21 ΡΩΓΜΕΣ


Ένα βιβλίο που, με τις είκοσι μία ιστορίες του, επιδιώκει να συμβάλλει στην αποδόμηση των ιστορικά λανθασμένων στερεοτύπων που αναδύονται, κατά καιρούς, στην επιφάνεια του δημόσιου λόγου. Στις µικρές αυτές αφηγήσεις πρωταγωνιστούν αγωνιστές της Επανάστασης που συνήθως περιφρονεί η επίσηµη Ιστορία, μεγάλες αλλά και αµφιλεγόµενες προσωπικότητες του Αγώνα, που παρουσιάζονται µέσα από τα αποδεδειγμένα πραγµατικά γεγονότα και τις αντιφάσεις τους, χωρίς αγιογραφίες ή δαιµονοποιήσεις.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΡΙΔΕΣ & ΔΙΕΝΕΞΕΙΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
του Κυριάκου Στ. Χατζηκυριακίδη, Εκδόσεις Μεταίχμιο

ΕΡΙΔΕΣ


Τη σειρά των εκδόσεων Μεταίχμιο για την Ελληνική Επανάσταση επιμελείται ο Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης, και τα υπογράφουν διακεκριμένοι ιστορικοί και ειδικοί επιστήμονες, ακολουθώντας τους κανόνες της επιστημονικής έρευνας. Σε αυτήν τη σειρά, λοιπόν, εντάσσεται και αυτή η μελέτη, που ασχολείται με τις εμφύλιες διαμάχες των Ελλήνων στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, οι οποίες, για κάποια διαστήματα, αποπροσανατόλισαν την εθνική υπόθεση. Διερευνά τα αίτιά τους, αναδεικνύει με λεπτομέρειες τα χαρακτηριστικά τους, ενώ ανιχνεύει τις επιπτώσεις τους, όχι μόνο μεσούντος του Αγώνα της Παλιγγενεσίας, αλλά και κατά τη διάρκεια των δύο αιώνων της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Διαβάστε επίσης: