Βγαίνουν στον δρόμο για να διαδηλώσουν, φυλακίζονται, υπογράφουν επιστολές κατά του πολέμου και κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για εσχάτη προδοσία. Τρεις γυναίκες της ανεξάρτητης θεατρικής σκηνής της Ρωσίας μιλούν για εκείνη τη μερίδα Ρώσων καλλιτεχνών που εναντιώνονται στον πόλεμο και στο Κρεμλίνο.

Από EW Staff
02 Μαρτίου, 2022 @ 14:57
kovalskaya

Διαδηλώνουν, παραιτούνται, συλλαμβάνονται. Το τίμημα του ελεύθερου καλλιτεχνικού λόγου στη Μόσχα, είναι υψηλό. Ορισμένοι αποφασίζουν οι ίδιοι να το πληρώσουν. Όπως έκανε η Ελένα Κοβάλσκαγια η οποία ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη διεύθυνση του Θεάτρου Μέγερχολντ. Η είδηση της παραίτησης έκανε τον γύρο του κόσμου.

Κείμενο: Kατερίνα Οικονομάκου για το inside story

Eίναι Κυριακή πρωί, λίγο πριν τις 11:00, όταν καταφέρνω τελικά να μιλήσω μέσω zoom με τη Σβετλάνα Πέτριτσουκ. Οι τελευταίες ημέρες είναι πολύ δύσκολες για αυτήν. Έχει κοιμηθεί μόνο λίγες ώρες, είναι φανερό πως είναι εξαντλημένη. Η Πέτριτσουκ είναι από τις γνωστότερες θεατρικές συγγραφείς της νέας γενιάς στη Ρωσία, βραβευμένη με τη Χρυσή Μάσκα, τη σημαντικότερη διάκριση στον χώρο του ρωσικού θεάτρου. Πριν από δύο μέρες ακύρωσε τα συμβόλαια με τις κρατικές σκηνές που θα ανέβαζαν δικά της έργα μέσα στους επόμενους μήνες. Είναι ανάμεσα στους όλο και περισσότερους ρώσους καλλιτέχνες που εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σβετλάνα Πέτριτσουκ και Γιούρι Σεχβάτοφ

Για την Πέτριτσουκ και τους συναδέλφους της, αυτή η στάση έχει κόστος. Το οικονομικό δεν είναι απαραιτήτως το μεγαλύτερο. Ή πάντως δεν είναι κάτι που αυτή τη στιγμή την απασχολεί. Αυτό το πρωί που την πετυχαίνω άυπνη, με τα μάτια της βουρκωμένα, η προτεραιότητά της είναι να βεβαιωθεί ότι είναι καλά ο άντρας της. Ο Γιούρι Σεχβάτοφ, διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Δράματοςлюбимовка που πραγματοποιείται εδώ και τριάντα χρόνια στη Μόσχα, βρίσκεται στη φυλακή. Συνελήφθη την Πέμπτη, επειδή στεκόταν στον δρόμο κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Όχι στον πόλεμο».

Η Πέτριτσουκ μου λέει ότι μπορεί να χρειαστεί να διακόψουμε τη συνομιλία μας, διότι αυτήν την ώρα επιτρέπεται στους κρατουμένους να κάνουν το μοναδικό τηλεφώνημα της ημέρας. Την προηγουμένη της έλεγε να μην ανησυχεί, ότι είναι καλά. «Μου λέει ότι είναι ανάμεσα σε συμπαθητικούς ανθρώπους», λέει και χαμογελάει για πρώτη φορά. Μέχρι την ώρα που μιλούσαμε, πάνω από 3.000 άνθρωποι είχαν συλληφθεί επειδή διαδήλωναν κατά του πολέμου.

«Ξέρετε, σε αυτήν τη χώρα μας μεγάλωσαν με την ιδέα ότι η Ρωσία είναι η χώρα της ειρήνης, ότι φέρνουμε την ειρήνη σε όλον τον κόσμο. Πηγαίναμε στις παρελάσεις κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου για να γιορτάσουμε τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μας έβαζαν να απαγγέλλουμε ποιήματα… Αλλά φαίνεται ότι τώρα πια, αρκεί να σταθεί κανείς στο δρόμο κρατώντας ένα πλακάτ που λέει “Όχι στον Πόλεμο” για να καταλήξει στη φυλακή», λέει η Πέτριτσουκ και καθώς μιλάει σκουπίζει με το χέρι της τα δάκρυα που κάθε τόσο κυλούν από τα μάτια της. «Με συγχωρείτε, αλλά τα τελευταία βράδια δεν κοιμάμαι».«Ένιωθε ότι έχει ηθικό χρέος απέναντι στους συναδέλφους μας»

Την προηγούμενη μέρα είχε περάσει τρεις ώρες σε μια τεράστια ουρά έξω από τη φυλακή όπου κρατείται ο Σεχβάτοφ. «Είμασταν όλοι φίλοι και συγγενείς κάποιου από τους συλληφθέντες στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Θα μείνουν μέσα για 30 ημέρες, αυτή είναι η ποινή. Για ανάρτηση στα σόσιαλ μίντια η ποινή φυλάκισης είναι 10 ημέρες», μου εξηγεί. Δεν είμαι σίγουρη ότι κατάλαβα καλά. Την ξαναρωτάω: Μπορεί κάποιος να οδηγηθεί για δέκα ημέρες στη φυλακή επειδή έγραψε κάτι εναντίον του πολέμου στα σόσιαλ μίντια; «Φυσικά. Αυτή είναι η ζωή μας εδώ», αποκρίνεται.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο inside story*

https://insidestory.gr/article/den-theloyme-na-mas-syndeei-o-kosmos-me-aytin-ti-varvarotita?token=I67YG82OSL

*Το inside story είναι μια προσπάθεια μιας μεγάλης ομάδας αξιόλογων δημοσιογράφων να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τον αναγνώστη. Είναι ανεξάρτητο δημοσιογραφικό σάιτ, που βασίζεται στην έρευνα και την τεκμηρίωση. Τα έσοδα του σάιτ προέρχονται αποκλειστικά από τις συνδρομές των αναγνωστών. Κάθε συνδρομητής διαβάζει δύο καινούργια άρθρα ερευνητικής δημοσιογραφίας καθημερινά και αποκτά πρόσβαση στο αρχείο τους που μετρά ήδη πάνω από 100 ιστορίες! Για να τους γνωρίσετε καλύτερα και να μοιραστείτε μαζί τους την άποψη σας για την προσπάθεια που κάνουν, επισκεφτείτε τους εδώhttp://insidestory.gr/

Διαβάστε επίσης: