Η Quant δεν σηματοδότητσε απλώς μια νέα εποχή στη μόδα αλλά υπήρξε και η φωνή όλων των γυναικών της γενιάς της.

Από EW Staff
21 Νοεμβρίου, 2021 @ 11:09

Στο ντοκιμαντέρ “Quant” με το οποίο κάνει το σκηνοθετικό ντεμπούτο της η Sadie Frost, αποτυπώνεται τέλεια η αίσθηση της θεματικής του: ένα από τα πιο δημοφιλή fashion icons της δεκαετίας του ’60, η Mary Quant και το σχέδιο για το οποίο έγινε πιο γνωστή, η μίνι φούστα.

Η σχεδιάστρια, έμεινε στην ιστορία ως το πρόσωπο που έκανε τη μίνι φούστα ένα παγκόσμιο φαινόμενο, δημιουργώντας μάλιστα το πρώτο διεθνές brand. Τα ρούχα της Quant, όπως η ίδια κάνει ξεκάθαρο μέσα στο φιλμ, δεν προορίζονταν για μια ελίτ γυναικών. «Δεν έχουμε καμία διάθεση να μοιάζουμε με δούκισσες», φαίνεται να λέει σε απόσπασμα του ντοκιμαντέρ. Ακριβώς το αντίθετο θα λέγαμε, αφού η ίδια μας σύστησε κοντά φορέματα και κολάν σε έντονα χρώματα και funky πλεκτά, που έφεραν χρώμα στη ζωή των γυναικών, οι οποίες μέχρι τότε φορούσαν αυστηρές γραμμές της προηγούμενης δεκαετίας, όπως το ραφιναρισμένο στυλ της πρώτης εποχής του Christian Dior.

Για τις γυναίκες που ενηλικιώθηκαν φορώντας τις δημιουργίες της, τα ρούχα της Mary Quant συμβόλιζαν την ελευθερία, την ενδυνάμωση και την απόρριψη των αισθητικών προτύπων που τους επέβαλαν οι γονείς τους. Όπως η ίδια λέει σε απόσπασμα του ντοκιμαντέρ, το νόημα του γυναικείου ρούχου είναι: πρώτον να τραβήξεις τα βλέμματα, δεύτερον να νιώθεις σέξυ και ελεύθερη, τέλος να νιώθεις όμορφα.

Η σχεδιάστρια βοήθησε στο να αλλάξει ο ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και μας παρότρυνε να εκφραστούμε ελεύθερα. Η σκηνοθέτις του “Quant” δηλώνει πως σκοπός της, ήταν να φέρει στην επιφάνεια πολλές διαφορετικές πλευρές της προσωπικότητας και της ζωής της.

Κάτι παραπάνω από μια κοντή φούστα

Η Frost μας ιστορεί τη ζωή της Quant μέσα από υλικό αρχείου, animation και σημεία μυθοπλασίας με την ηθοποιό Camilla Rutherford να αντιγράφει το παιχνιδιάρικο στυλ της σχεδιάστριας. Η ίδια η Mary Quant, τώρα πια περίπου ενενήντα χρονών, δεν εμφανίζεται στο φιλμ, ωστόσο η σκηνοθέτις μας λέει πως έχει δει το ντοκιμαντέρ και της άρεσε. Συμπεριλαμβάνονται εκτός των άλλων και συνεντεύξεις από επαγγελματίες του χώρου, όπως τον αρχισυντάκτη της βρετανικής Vogue, Edward Enninful, το μοντέλο Kate Moss και την fashion editor Terry Newman, αλλά και από κοντινούς συγγενείς της σχεδιάστριας, συμπεριλαμβανομένου και του γιου της Orlando Plunkett-Greene.

Ωστόσο, η σκηνοθέτις προβάλει την γενικότερη παρακαταθήκη που άφησε η Quant. Υπήρξε ένας σεισμός που ταρακούνησε τα 60s με μουσική, φεμινισμό και σεξ (το ντοκιμαντέρ εξηγεί πως η εποχή έδωσε στις γυναίκες μεγαλύτερο έλεγχο της ζωής τους). Αποτυπώνοντας στο φακό την πορεία της γνωστής σχεδιάστριας, καθιστά την Mary Quant ως πρόσωπο κλειδί του πρωτοπόρου κινήματος εκείνης της δεκαετίας.

Πέρα από την καριέρα της, το φιλμ ρίχνει φως και σε άγνωστες πτυχές της Mary Quant, όπως ότι παρά τις τολμηρές κολεξιόν της, η ίδια ήταν μια ντροπαλή και εσωστρεφής γυναίκα, με εκλεπτυσμένους τρόπους αλλά και αποφασιστικότητα.

Υπήρξε ένας εξαιρετικά δυναμικός χαρακτήρας που δεν έλαβε την αναγνώριση που της άξιζε για τον ρόλο που έπαιξε στην αλλαγή της εποχής. Ήθελα να της κάνω το αφιέρωμα που της αξίζει

εξηγεί η Frost

Μια παρακαταθήκη από επαναστατικά looks

Το αν η Quant ήταν εκείνη που δημιούργησε την πρώτη μίνι φούστα, είναι ένα θέμα που διχάζει. Το ντοκιμαντέρ αναφέρει πως ο Γάλλος σχεδιαστής André Courrèges είναι πιθανώς ο δημιουργός του σχεδίου, όπως επίσης και ότι η εισαγωγή της ιδέας μιας φούστας πάνω από το γόνατο στην αγορά, έγινε σταδιακά. Παρόλα αυτά, η Quant είναι χωρίς καμία αμφιβολία υπεύθυνη για την υπερβολικά κοντή φούστα που συστήθηκε στην καθοριστική, για τη νέα εποχή στη μόδα, δεκαετία των 60s.

Δυστυχώς όμως, αυτή η φήμη αποδείχτηκε πολύ δύσκολο να διατηρηθεί, καθώς η θηλυκότητα των ’60s, αντικαταστάθηκε από το κίνημα των hippies την δεκαετία του ’70 και μετέπειτα των punks το ’80, και έτσι η Quant έχασε την διεθνή απήχησή της. Μέχρι το τέλος του 1980, ο συνέταιρος της Archie McNair, είχε αποσυρθεί από την εταιρεία, ενώ ο σύζυγος της και ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της, ο Alexander Plunket Greene, πέθανε το 1990.

Το 2000, η σχεδιάστρια αποσύρθηκε από τα διευθυντικά καθήκοντα της εταιρείας της, Mary Quant Ltd, παραχωρώντας τα δικαιώματα σε ένα Ιαπωνικό εμπορικό εγχείρημα το οποίο μέχρι σήμερα έχει σε ισχύ το συμβόλαιο. Tο brand συνεχίζει να υπάρχει μόνο στην Ιαπωνία, με πάνω από 100 καταστήματα που φέρουν το όνομα της.

Παρά το πως εξελίχθηκε η ιστορία, η παρακαταθήκη της συνεχίζεται. Νεότεροι άνθρωποι ενδεχομένως να μην ξέρουν καν ποια είναι και πόσο βαθιά επηρέασε τη μόδα. Για ‘μένα όμως, ήταν σημαντικό να πω όλη την ιστορία της

Sadie Frost

H ταινία Quant έκανε πρεμιέρα στο London Film Festival και αυτή τη στιγμή παίζεται στους κινηματογράφους της Μεγάλης Βρετανίας.

Ακολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook ★ Instagram ★ Twitter ★ Spotify

Διαβάστε επίσης: