“Εγώ το έκανα”, αποκαλύπτει σε έναν άνθρωπο που συναντά φέτος, εντελώς τυχαία, στο Αμβούργο

Από EW Staff
30 Νοεμβρίου, 2021 @ 08:35
Mavro_Fos

ΜΑΥΡΟ ΦΩΣ του Μίμη Ανδρουλάκη, Εκδόσεις Πατάκη

Στο νέο βιβλίο του, με τίτλο “Μαύρο φως”, ο Μίμης Ανδρουλάκης, μέσα από την ιστορία ενός “εκδικητή τόσο παράλογου, μα τόσο αληθινού”, στηλιτεύει τις  δραστηριότητες μιας διεθνούς, κατάμαυρης αγοράς, που ξεπλένει βρώμικο χρήμα, πλαστογραφεί και κερδοσκοπεί σε βάρος της τέχνης, παρουσιάζοντας το βίο και το ψυχογράφημα του εμπρηστή του “Μινιόν”.


Λίγες ώρες προτού χαράξει η 19η Δεκεμβρίου 1980, το κτίριο του “Μινιόν”, κοντά στην πλατεία Ομονοίας, στο κέντρο της Αθήνας, παραδίδεται στις φλόγες. Τότε, το μεγαλύτερο κακό είχε αποφευχθεί, όμως, μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο “μυστήριο”, που συνοδεύτηκε από ποικίλες φήμες αποσταθεροποίησης και ανωμαλίας, δεν έχει διαλευκανθεί.

Ποιοι ήταν οι εμπρηστές; Δεν το μάθαμε. Ωσπου, επιτέλους, εμφανίζεται κάποιος και, ετεροχρονισμένα, αναλαμβάνει την ευθύνη. “Εγώ το έκανα”, αποκαλύπτει ο ίδιος, σε έναν άνθρωπο που συναντά φέτος, εντελώς τυχαία, στο Αμβούργο, με τον οποίο όμως συμβαίνει να γνωρίζονται εδώ και πενήντα χρόνια. Η συνομιλία τους, με μάσκες, λόγω της πανδημίας, πυροδοτεί την πλοκή μιας αφήγησης η οποία, αν κι έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του ’60, “αγγίζει” το σήμερα και την πλέον σκοτεινή διάσταση της σύγχρονης εικαστικής τέχνης. Στην υπόθεση εμπλέκονται δε επιφανείς πολιτικοί, τραπεζίτες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και μία επενδυτική εταιρεία, με ασύλληπτα φοροδιαφυγόντα κέρδη.


Επίσης πολιτικός, ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς, βουλευτής, οικονομικός αναλυτής, ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος, ο Μίμης Ανδρουλάκης έχει δημοσιεύσει σειρά κοινωνικών και πολιτικών μελετών κι έχει συμμετάσχει σε διάφορα συλλογικά έργα. Από τις Εκδόσεις Πατάκη, κυκλοφορούν τα βιβλία του: “Όπλων κρίσις. Νεκρικοί διάλογοι για την Αριστερά” (2012), “Ο κόκκινος κάβουρας” (2013), “Αλλέγκρα” (2014), “Ταξίδι μέλιτος” (2015), “Μαύρο κουτί” (2015), “Δύο μόνο δάκρυα” (2016), “Σαλός θεού” (2017), “Νύχτα με πέντε φεγγάρια” (2018), “Αγάπη Μέδουσας. Ιστορική προδοσία γραμμένη στο κύμα” (2019) και “Μπλε λουλούδι. Αναμνήσεις από το 2048” (2020).

Διαβάστε επίσης: