Όμως, η επαναλειτουργία του Maya Bay έχει και κάποιους νέους κανόνες εισόδου.

Από EW Staff
16 Νοεμβρίου, 2021 @ 15:20

Αξιωματούχοι στην Ταϊλάνδη ανακοίνωσαν την ημερομηνία επαναλειτουργίας του Maya Bay, ενός από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της χώρας.

Το Maya Bay, ένας όμορφος όρμος που έγινε διάσημος από την ταινία “The Beach” (με πρωταγωνιστή τον Leonardo DiCaprio) θα ανοίξει ξανά για τους τουρίστες την 1η Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε από το Τμήμα Εθνικών Πάρκων της Ταϊλάνδης.

Αλλά σε αντίθεση με πολλά αξιοθέατα που άνοιξαν ξανά τους τελευταίους μήνες, το αρχικό κλείσιμο του Maya Bay δεν είχε καμία σχέση με την πανδημία. Ο δημοφιλής προορισμός ήταν μη προσβάσιμος για τους τουρίστες από τον Ιούνιο του 2018, καθώς οι αξιωματούχοι ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα με στόχο την αναζωογόνηση των αποδεκατισμένων κοραλλιών της δημοφιλής περιοχής.

Το δημοφιλές αξιοθέατο βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Hat Noppharat Thara-Mu Ko Phi Phi της Ταϊλάνδης και αποτελεί μέρος του Phi Phi Leh, ένα από τα δύο κύρια νησιά Phi Phi στην επαρχία Krabi. Σε αντίθεση με το πολύ μεγαλύτερο Phi Phi Don, το Phi Phi Leh ήταν ανοιχτό μόνο για επισκέπτες ημερήσιων εκδρομών πριν από το κλείσιμο του Maya Bay. Ήταν όμως ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της χώρας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, εν μέρει χάρη στην παγκόσμια επιτυχία του “The Beach”, μέρος του οποίου γυρίστηκε εκεί.

Σε μια επίσκεψη του CNN στην περιοχή αρκετές εβδομάδες πριν από το κλείσιμό της, ο αριθμός των επισκεπτών πολλαπλασιαζόταν με το λεπτό καθώς τα σκάφη πηγαινοέρχονταν μέσα και έξω από τον κόλπο. Πολλοί επισκέπτες στην περιοχή ήταν ημερήσιοι ταξιδιώτες από το Πουκέ, το οποίο απέχει λιγότερο από μία ώρα με ταχύπλοο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο κόλπος δεχόταν περίπου 5.000 επισκέπτες την ημέρα κατά μέσο όρο το 2018.

“Το Maya Bay δέχεται συνεχώς τουρίστες από όλο τον κόσμο. Αλλά αυτό προκάλεσε επίσης επιδείνωση της φυσικής περιοχής, ειδικά των κοραλλιών”, δήλωσε ο υπουργός Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Varawut Silpa-Archa. “Μετά το κλείσιμο του Maya Bay ώστε να αναβιώσει και να αποκατασταθεί, έχει επιστρέψει σε καλή κατάσταση, μέχρι και αυτή τη στιγμή”.

Νέοι κανόνες εισόδου

Η επαναλειτουργία συνοδεύεται από αρκετές επιφυλάξεις. Τα σκάφη δεν θα μπορούν να μπουν στον κόλπο. Αντίθετα, οι οδηγοί θα πρέπει να αποβιβάσουν τους επιβάτες σε μια προβλήτα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του νησιού μακριά από τον διάσημο όρμο.

Μόνο οκτώ ταχύπλοα θα επιτρέπεται να αγκυροβολούν εκεί κάθε φορά και οι επισκέψεις θα περιοριστούν σε μία ώρα, με μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό 300 τουριστών ανά γύρο, από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. καθημερινά.

Στη δήλωση του, ο Varawut είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται τώρα για να ολοκληρώσει τις νέες προβλήτες και να δημιουργήσει καθορισμένες περιοχές για υδάτινες δραστηριότητες, οι οποίες θα είναι έτοιμες για την επαναλειτουργία της 1ης Ιανουαρίου.

Αρχικά, οι αξιωματούχοι είπαν ότι το Maya Bay θα παραμείνει κλειστό για μόλις τέσσερις μήνες. Ωστόσο, παρέτειναν το κλείσιμο κατά δύο επιπλέον χρόνια, επικαλούμενοι την ανάγκη για περισσότερο χρόνο για την αναφύτευση κοραλλιών στον κόλπο και την επέκταση των εγκαταστάσεων για τους επισκέπτες του νησιού.

Επί του παρόντος, επιτρέπεται στα σκάφη να εισέρχονται στα εξωτερικά όρια του κόλπου. Οι ακτές του Maya Bay είναι εκτός ορίων, αλλά οι επισκέπτες μπορούν ακόμα να δουν την παραλία από το σκάφος τους. Επιτρέπεται επίσης η κολύμβηση με αναπνευστήρα στο μπροστινό μέρος του κόλπου σε καθορισμένες ζώνες.

Ακολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook ★ Instagram ★ Twitter ★ Spotify

Διαβάστε επίσης: