Το βιβλίο του τιμήθηκε με το βραβείο Strega Europeo 2021 και το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος Βουλγαρίας 2021.

Από EW Staff
12 Δεκεμβρίου, 2021 @ 09:22
georgi gospodinov

ΧΡΟΝΟΚΑΤΑΦΥΓΙΟ
του Georgi Gospodinov
Εκδόσεις Ίκαρος

Στο «Χρονοκαταφύγιο», ο Γκέοργκι Γκοσποντίνοφ παρατηρεί, με τρυφερότητα, χιούμορ και μοναδική ενσυναίσθηση τη σύγχρονη Ευρώπη και δημιουργεί δύο παράλληλες χώρες: το παρελθόν και το μέλλον.

Ο Αφηγητής συναντά τον Γκαουστίν, έναν περιπλανώμενο στο χρόνο ταξιδιώτη, που έχει αποσυνδέσει τη ζωή του από τη σύγχρονη πραγματικότητα και έχει δημιουργήσει μία «κλινική για το παρελθόν»: ένα ίδρυμα, το οποίο προσφέρει μια πρωτότυπη θεραπεία για τους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ και όπου κάθε όροφος αναπαράγει λεπτομερώς μια δεκαετία του περασμένου αιώνα.

Οι ασθενείς χάνουν έτσι την αίσθηση του παρόντος και του μέλλοντος και μεταφέρονται πίσω στο χρόνο, ξεκλειδώνουν και αναβιώνουν όλες τις αναμνήσεις τους. Με απλά λόγια -και, φυσικά, με την υπέροχα αποσπασματική του γραφή- ο Γκοσποντίνοφ μιλά γα το γήρας, την άνοια, το θάνατο, το πώς επιλέγει κανείς τον κόσμο που θα ζήσει, αλλά και τι θα κρατήσει από τον εαυτό του πριν πεθάνει, οδηγώντας μας συγχρόνως στους “δρόμους”, τις διαφορές, τη σημασία της Δύσης και της Ανατολής.

Συνδυάζοντας δε την ειρωνεία με τη νοσταλγία και ξαφνιάζοντας, σελίδα τη σελίδα, τον αναγνώστη, ο 53άχρονος, διεθνώς αναγνωρισμένος Βούλγαρος συγγραφέας διερευνά το τέρας του παρελθόντος και πώς αυτό επηρεάζει οποιαδήποτε ζωή έχει αβέβαιο μέλλον. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι συγκαταλέγεται στους πιο εφευρετικούς και τολμηρούς λογοτέχνες της Ευρώπης. Το βιβλίο του τιμήθηκε με το βραβείο Strega Europeo 2021 και το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος Βουλγαρίας 2021.

Aκολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook
★ Instagram
★ Twitter

Διαβάστε επίσης: