Thierry Mugler -Οι εμβληματικές στιγμές του σχεδιαστή και οι τομές που έκανε στην ποπ κουλτούρα
Ήταν ένας από τους πρώτους σχεδιαστές που θριάμβευσε στην προώθηση της διαφορετικότητας στα ντεφιλέ του. Άγγιζε τα θέματα του ρατσισμού, της ηλικιακής περιθωριοποίησης, της σωματικής διάπλασης σε εποχές που λίγοι μιλούσαν για αυτά.

O Τhierry Mugler γεννήθηκε στο Στρασβούργο το 1948 και σε ηλικία 9 ετών ξεκίνησε κλασσικό χορό. Στα 14 έγινε δεκτός στο corps de ballet της Όπερας του Ρήνου.
To 1973 λανσάρει το πρώτο του brand « CAFÉ DE PARIS » και το 1974 δημιουργεί το brand THIERRY MUGLER.
To 1984 διασκεδάζει τους παριζιάνους και γιορτάζει τα δέκα έτη του brand με ένα δημόσιo ντεφιλέ στο θρυλικό Zenith του Παρισιού.

Το 1990 κάνει την σκηνοθεσία και το creative direction του video clip του George Michael “Too Funky” με πρωταγωνίστριες την Linda Evangelista και την αφρόκρεμα των top models της εποχής, μια υποδειγματική παραγωγή, σύγχρονη και άρτια μέχρι και σήμερα.
Το 1992 δημιουργεί την πρώτη του συλλογή Υψηλής Ραπτικής μετά από αίτημα της Γαλλικής Ομοσπονδίας της Μόδας. Την ίδια χρονιά λανσάρει το Angel, το πρώτο του άρωμα και δημιουργεί μια νέα εποχή στην αρωματοποιεία για τα λεγόμενα parfums gourmands. Το Angel μένει στην ιστορία.

Δεν ήταν μόνο σχεδιαστής μόδας. Σκηνοθετούσε επίσης ταινίες μικρού μήκους, διαφημιστικά spot – και το δικό του διαφημιστικό spot για το άρωμα του Alien-και μουσικά βίντεο.
Συνεργάστηκε με ονόματα όπως το Circle du Soleil, την Demi Moore, τον Victor Laszlo, τον Robert Altman, ήταν artistic advisor της Beyonce, η Cardi B φοράει μέχρι και σήμερα vintage διαχρονικές του δημιουργίες. Σχεδίαζε συστηματικά κοστούμια για την όπερα, για μιούζικάλς, συναυλίες και το θέατρο όπως για το Macbeth στην Comédie Française.
Ήταν ένα ανήσυχο παιδί της μόδας και ανήκει στην εποχή των σπουδαίων Jean Paul Gaultier, Claude Montana και Azzedine Alaïa.

Eγκαταλείπει την μόδα το 2002 και λέει πως: ‘Η μόδα είναι πανέμορφη, είναι η τρισδιάστατη τέχνη πάνω στον άνθρωπο. Για εμένα όμως δεν είναι αρκετή, δεν ήταν το κατάλληλο και μοναδικό εργαλείο. Για αυτό έψαξα και άλλους δρόμους να δημιουργήσω. Τα αρώματα όμως πάντα με σαγηνεύουν.’
Ήταν ένας από τους πρώτους σχεδιαστές που θριάμβευσε στην προώθηση της διαφορετικότητας στα ντεφιλέ του. Άγγιζε τα θέματα του ρατσισμού, της ηλικιακής περιθωριοποίησης, της σωματικής διάπλασης σε εποχές που λίγοι μιλούσαν για αυτά. Ενσωμάτωσε στα show του, μη συμβατικές γυναίκες όπως Drag Queens, τρανσέξουαλ γυναίκες, πρωταγωνίστριες του πορνό και συνδύασε το περιθώριο με την θεατρική έκφραση. Ήταν ανοιχτά gay και λάτρευε το bodybuilding.

Θα μείνει στην ιστορία γνωστός για την avant-garde, αρχιτεκτονική, υπερ-θηλυκή και θεατρική προσέγγιση του στην υψηλή ραπτική.
Ακολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook ★ Instagram ★ Twitter ★ Spotify
instafeed
Διαβάστε επίσης: