Η ταινία της Jane Campion με τον Cumberbatch απέσπασε τον Αργυρό Λέοντα - Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο 78ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Από EW Staff
13 Σεπτεμβρίου, 2021 @ 18:15

Ο ηθοποιός Benedict Cumberbatch αποκαλύπτει πως η σεξουαλικότητα και η καταπίεση παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξερεύνηση της αρρενωπότητας στο νέο φιλμ ”The Power of the Dog”, της βραβευμένης Νεοζηλανδής σκηνοθέτιδος, Jane Campion.

Ο υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός συμμετείχε σε ένα διαδικτυακό πάνελ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, όπου μίλησε και ανέλυσε τα κίνητρα του χαρακτήρα που υποδύεται στην ταινία της Campion, η οποία επέστρεψε στον κινηματογράφο έπειτα από απουσία 12 χρόνων. Πρόκειται για μια ιστορία για έναν σεξουαλικά υποτονικό καουμπόι που παλεύει με βίαιες παρορμήσεις, όταν ο αδελφός του (Jesse Plemons) έρχεται κοντά με μια γυναίκα (Kirsten Dunst) και τον γιο της (Kodi Smit-McPhee) στη Μοντάνα της δεκαετίας του ’20. 

”Αυτός ο χαρακτήρας δεν υπάρχει στο κενό. Είναι δύσκολο να παρακολουθήσουμε τι κάνει… αν η δουλειά μας έχει πετύχει, θα καταλάβετε τα κίνητρά του, και σταδιακά θα πρέπει να αποκτήσετε μια ενσυναίσθηση για αυτόν, ή έστω μια κατανόηση”, είπε ο Cumberbatch στο κοινό. ”Για να μην συγχωρήσετε τη συμπεριφορά του, είναι μέρος της προειδοποίησης της ιστορίας, η ηθική της τοξικής αρρενωπότητας γεννιέται συχνά από την καταπίεση και τα συναισθήματα της εκμετάλλευσης, της κούρασης ή της απαγόρευσης. Δεν υπάρχει χώρος ή ανοχή σε αυτά, όχι μόνο η σεξουαλικότητά του, που είναι ένα τεράστιο μέρος αυτού, αλλά και η παραστατική φύση της αρρενωπότητάς του”.

”Ο ίδιος αισθάνεται πως ο κόσμος είναι εναντίον του και τον μισεί, πριν καν ο κόσμος τον μισήσει”, λέει ο ηθοποιός και συνεχίζει: ”Ως κοινωνία προχωράμε μπροστά αν κοιτάξουμε πέρα από τη συμπεριφορά προς τα κίνητρα προς μια κατανόηση, δεν προχωράμε αν βάλουμε αυτούς τους ανθρώπους στην άκρη θεωρώντας τους κακούς και στη συνέχεια πετάμε το κλειδί μακριά”.

Οι πρώτες αντιδράσεις για την ταινία περιλάμβαναν συζητήσεις για τη σεξουαλικότητα του χαρακτήρα, καθώς στο βιβλίο που στηρίζεται η ταινία (το ομώνυμο μυθιστόρημα του Thomas Savage από το 1967), υπονοείται πως είναι ομοφυλόφιλος, δίχως αυτό να επιβεβαιώνεται ποτέ.

Στην πρεμιέρα του Telluride Film Festival την προηγούμενη εβδομάδα, ο Cumberbatch μίλησε για την απόφασή του να υποδυθεί έναν γκέι χαρακτήρα, επτά χρόνια μετά την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ στην ταινία ”The Imitation Game”, στην οποία έπαιξε τον ρόλο του Alan Turing, ενός ομοφυλόφιλου μαθηματικού.

“Αισθάνομαι πολύ ευαίσθητος σχετικά με την εκπροσώπηση, τη διαφορετικότητα και την ένταξη… Μία από τις εκκλήσεις της δουλειάς ήταν η ιδέα ότι σε αυτόν τον κόσμο, με αυτόν τον συγκεκριμένο χαρακτήρα, υπήρχαν πολλά προσωπικά, κρυμμένα μυστικά από την κοινή θέα”, είπε, σύμφωνα με δημοσίευμα του PEOPLE. “Δεν έγινε χωρίς σκέψη… Είναι άραγε αναγκαίο να γνωστοποιούμε τα πάντα σχετικά με εμάς; Πρέπει να εξηγήσουμε όλες τις προσωπικές μας στιγμές στη σεξουαλική μας ιστορία; Δεν νομίζω”.

Τέλος, ο Cumberbatch θέτει αξιοσημείωτα θεμέλια για να έχει μια υποψηφιότητα για Όσκαρ για τη δουλειά του στο “The Power of the Dog”, με το κοινό των φεστιβάλ, αλλά και τους κριτικούς κινηματογράφου, να συμφωνούν ότι δίνει εδώ μία από τις καλύτερες ερμηνείες του. Αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία πρόκειται να είναι διαθέσιμη για streaming στο Netflix από την 1η Δεκεμβρίου, ενώ αναμένεται και η κυκλοφορία της σε επιλεγμένες αίθουσες και στη χώρα μας μέσα στη χρονιά.

Διαβάστε επίσης: