Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Ghost Blues: The Story of Rory Gallagher, μιλάει στο EW λίγο πριν την πρώτη πανελλήνια προβολή της ταινίας.

Από EW Staff
21 Φεβρουαρίου, 2022 @ 14:13
ian thuillier

Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Ghost Blues: The Story of Rory Gallagher, χρειάστηκαν πάνω από πέντε χρόνια για να συγκεντρώσει το υλικό. Γιατί ο Rory, αυτός ο Ιρλανδός που έδωσε νέα πνοή στα blues, έδινε σπάνια συνεντεύξεις, προτιμούσε να μιλάει με τη κιθάρα του στο κοινό παρά να ποζάρει στις κάμερες της τηλεόρασης. Καθώς το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί σε πρώτη πανελλήνια προβολή την Δευτέρα 14 Μαρτίου στα πλαίσια του Gimme Shelter Film Festival στο Gagarin 205, o διάσημος φωτογράφος και σκηνοθέτης Ιan Thuiller μίλησε μέσω email στο EW.

-Πότε πρωτακούσατε τον Rory Gallagher;

 « Όπως οι περισσότεροι Ιρλανδοί τον έμαθα μέσα από το ραδιόφωνο και τις εφημερίδες. Δυστυχώς δεν πρόλαβα ποτέ να τον δω στη σκηνή.  Θυμάμαι, όταν ήμουν πιτσιρίκι, ότι θα έδινε μία δωρεάν συναυλία στο College Green στο Δουβλίνο και εγώ κοιτούσα τις φωτογραφίες του συγκεντρωμένου πλήθους. Ήταν εκπληκτικό το γεγονός ότι έβλεπες ένα σημείο της πόλης να έχει πλημμυρίσει από τον κόσμο που ήρθε για να παρακολουθήσει τον δάσκαλο να παίζει. Θα πρέπει να ήταν φανταστικά».

 -Γιατί επιλέξατε τον τίτλο Ghost Blues;

 «Απ’ όσο θυμάμαι ήταν ιδέα του Donal (αδερφού και μάνατζερ του Rory). Συζητούσαμε πως θα βρούμε έναν τίτλο ανακατεύοντας  τα τραγούδια και τους στίχους του Rory, Το Ghost Blues μου φάνηκε ταιριαστό και ακόμα τον βρίσκω ωραίο τίτλο».

-Εσείς πως βλέπετε τον Rory ως μουσικό;

 Η μουσική του είναι αδιαμφισβήτητα διαχρονική και φυσικά θα ακούγεται για πάντα. Είναι ένας μουσικός που άνοιξε το δρόμο και έδωσε μία κατεύθυνση σε συγκροτήματα όπως οι U2 ή οι Thin Lizzy και σε όσους ακολούθησαν μετά. Νομίζω πως ο Edge τα λέει καλύτερα όταν αναφέρει πως ο Rory σχεδίασε τον χάρτη ώστε να τον ακολουθήσουν μετά οι υπόλοιποι. Το ταλέντο του και η δεξιοτεχνία του στα διάφορα μουσικά όργανα συνεχίζουν να με εκπλήσσουν και θεωρώ κλασικά τραγούδια  όπως το «Edged In Blue» ή το «Wheels Within Wheels». Ακόμα και εδώ στο Μόντρεαλ που είμαι άκουσα λίγες μέρες πριν, ένα από τα τραγούδια του στο ραδιόφωνο. Το γεγονός ότι αυτός ο μουσικός μετέφερε τη σημαία μίας μικρής χώρας όπως η δική μου σε όλο τον κόσμο είναι κάτι που σε κάνει να νιώθεις περήφανος ως Ιρλανδός».

-Στο Ghost Blues μιλάνε για τον Rory από τον Edge των U2 μέχρι τον Brian May των Queen και τον Slash των Guns ‘n’ Roses. Πώς επιλέξατε τους μουσικούς που συμμετέχουν;

«Ο Donal ήξερε και θυμόταν πολύ καλά τους ανθρώπους στη μουσική σκηνή και είχε συνοδεύσει τον Rory ΄στις παγκόσμιες περιοδείες του στις δεκαετίες του ‘70 του ‘80 και του ‘90. Οπότε πρότεινε κάποιους φημισμένους κιθαρίστες και αυτοί με τη σειρά τους δέχτηκαν θεωρώντας ότι ήταν τιμή τους να πούνε τι σήμαινε γι αυτούς ο Rory ως μουσικός και ως άνθρωπος».

-Θέλατε να δείξετε ότι ο Rory ήταν ένας αυθεντικός μουσικός κι όχι ένας αυτάρεσκος ροκ σταρ;

 «Η μουσική ήταν η γλώσσα με την οποία προτιμούσε να εκφράζεται. Μέσα από τη μουσική μιλούσε με ευφράδεια και πιθανότατα έστελνε κάποια περιεκτικά και ξεκάθαρα μηνύματα. Όταν τον έβλεπες να δίνει συνεντεύξεις ήταν ντροπαλός και αισθανόταν άβολα. Αυτό άλλαζε αμέσως μόλις κρεμούσε την Stratocaster στον ώμο κι έβγαινε στη σκηνή. Εκεί μεταμορφωνόταν σε ένα τύπο γεμάτο αυτοπεποίθηση και άφηνε τη μουσική να μιλήσει από μόνη της».

-Τελικά πιστεύετε ότι η ταινία θα κάνει γνωστή τη μουσική του Rory σε μία νέα γενιά;

«Ελπίζω ότι η ταινία θα εμπνεύσει τους νέους μουσικούς καθώς θα γνωρίσουν έναν εξαιρετικό μουσικό με μία ξεχωριστή στάση ζωής. Πιστεύω ότι ο Rory ήταν μουσικός για όλους τους σωστούς λόγους, δεν το έκανε για τη φήμη ή το χρήμα, δεν ήθελε να γίνει θρύλος, αλλά είχε μία αγνή αγάπη για τη μουσική και μία μοναδική ικανότητα να κάνει το κοινό να την απολαμβάνει».

Ακολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook ★ Instagram ★ Twitter ★ Spotify

Διαβάστε επίσης: