Ένα ξεκίνημα μιας φοβερά φιλόδοξης τριλογίας.

Από EW Staff
26 Φεβρουαρίου, 2022 @ 08:19
BeFunky project

Σταυροδρόμια του Johnathan Franzen, εκδόσεις Ψυχογιός

23 Δεκεμβρίου 1971: στο Σικάγο προβλέπεται έντονη κακοκαιρία. Ο Ρας Χίλντεμπραντ, αναπληρωτής πάστορας σε μια φιλελεύθερη εκκλησία των προαστίων, είναι σχεδόν έτοιμος να διαλύσει το γάμο του, στον οποίο δε βρίσκει πλέον χαρά, εκτός κι αν τον προλάβει η σύζυγός του Μάριον, η οποία επίσης έχει τη δική της μυστική ζωή. Ο μεγαλύτερος γιος τους, ο Κλεμ, επιστρέφει από το κολέγιο, πυρπολημένος από ηθική απολυτότητα και έχοντας προβεί σε μια ενέργεια που θα τσακίσει τον πατέρα του. Η αδερφή του Κλεμ, η Μπέκι, το πιο δημοφιλές κορίτσι στην τάξη της, γυρίζει την πλάτη της σε ό,τι ήξερε και εντάσσεται στην αντικουλτούρα της εποχής, ενώ ο ιδιοφυής μικρότερος αδελφός, Πέρι, που πουλάει ναρκωτικά σε μαθητές γυμνασίου, αποφασίζει να γίνει καλύτερος άνθρωπος. Με λίγα λόγια, καθένας από τους Χίλντεμπραντ αναζητά μια μορφή ελευθερίας, που όλοι οι υπόλοιποι μπορεί να τους τη στερήσουν…


Αυτό είναι το ξεκίνημα μίας τρομερά φιλόδοξης τριλογίας, που ακόμα και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συμπεριέλαβε στη λίστα των βιβλίων που ξεχώρισε από το 2021. Εξάλλου, ο Τζόναθαν Φράνζεν θεωρείται ως ο κορυφαίος από τους εκφραστές της ρεαλιστικής παράδοσης, η οποία κατάγεται από τον Μαρκ Τουέιν και τον Τζον Στάινμπεκ και απολήγει στον Τζον Απντάικ και στον Ρίτσαρντ Φορντ, με τα μυθιστορήματά του να διακρίνονται για τους αξέχαστους χαρακτήρες που δημιουργεί και για τις οξυδερκείς παρατηρήσεις του, ενώ συχνά, στο επίκεντρό τους, βρίσκεται η ιστορία μιας οικογένειας που εντάσσεται στον ευρύτερο καμβά της Ιστορίας της μεταπολεμικής Αμερικής. Γι’ αυτό και ο ίδιος, το 2010, κόσμησε το εξώφυλλο του περιοδικό Time, υπό τον τίτλο Great American Novelist (ο μεγάλος Αμερικανός μυθιστοριογράφος) ενώ, το 2019, η εφημερίδα Guardian ενέταξε το τρίτο, πολυβραβευμένο μυθιστόρημα “Διορθώσεις” στη λίστα με τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα.


Στα “Σταυροδρόμια”, ο Φράνζεν διερευνά την ιστορία μιας οικογένειας από τις Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ -και, συγχρόνως, μιας ολόκληρης γενιάς, σε μια καθοριστική στιγμή ηθικής κρίσης- με το χαρακτηριστο χιούμορ, την τρυφερότητα, τη σύνθετη σκέψη του και το κλιμακούμενο σασπένς. Το χάρισμά του δε, να συνδέει τη μικρογραφία με την ευρύτερη εικόνα της πραγματικότητας, είναι εδώ πιο εμφανές από ποτέ. 

Ακολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook ★ Instagram ★ Twitter ★ Spotify

Διαβάστε επίσης: