To ντοκιμαντέρ The Curse of Von Dutch στην Cosmote TV αποκαλύπτει όλο το χάος και την παράνοια του φημισμένου brand

Από EW Staff
01 Φεβρουαρίου, 2022 @ 17:09
VON DUTCH2

      To 2000 η κάμερα της εκπομπής «MTV Cribs» εισέβαλλε στη βίλλα του Tommy Lee στο Μαλιμπού. Ο ντράμερ των Motley Crue- που μόλις είχε γυρίσει το γνωστό βίντεο με την Pamela Anderson- κοιμόταν ενώ στο σπίτι συνεχιζόταν από τη προηγούμενη νύχτα ένα ξέφρενο πάρτι. Όταν ξύπνησε με το ζόρι, ήπιε δυό σφηνάκια τεκίλα και πριν εμφανιστεί στην κάμερα ο Bobby Vaughn του πέταξε ένα λευκό μπλουζάκι με τυπωμένο το brand της Von Dutch. Και δεν αρκέστηκε σε αυτό. Αφού δεν είχε άλλα μπλουζάκια, ψάρεψε κάτι αυτοκόλλητα Von Dutch και άρχισε να τα κολλάει στα ρούχα των καλεσμένων, βάζοντας έτσι το brand σε μία εκπομπή με υψηλή θεαματικότητα.

shutterstock 1944734464
Photo: Shutterstock

     Ήταν μία ιδιοφυής κίνηση του Vaughn τη στιγμή που η Von Dutch την είχε ανάγκη. Ο Vaughn και ο συνέταιρος του ο Mike Cassel μόλις είχαν πουλήσει το 51% της εταιρείας τους σε έναν φιλόδοξο ευρωπαίο, τον Τonny Sorensen. Έναν Δανό πρωταθλητή του Tae Kwon Do, με συμμετοχή και στους Ολυμπιακούς, που κατέφτασε στο Λος Άντζελες για να παίξει σε ταινίες δράσης και δέχτηκε να επενδύσει ένα εκατομύριο δολλάρια σε ένα brand αντιμέτωπο με τη χρεωκοπία.

     Η Von Dutch, στην αρχή, έμοιαζε με χαμένη υπόθεση. Αυτή τουλάχιστον είναι η άποψη του σκηνοθέτη Andrew Renzi που υπογράφει το ντοκιμαντέρ «The Curse of Von Dutch: Α Brand to Die For». Τι μέλλον θα μπορούσε να έχει μία φίρμα ρούχων για skaters και μηχανόβιους που την ίδρυσαν ένας πρώην dealer κοκαίνης και ένας φερέλπις γκάνγκστερ; Κι όμως ο Vaughn και ο Cassel είχαν μία εξαιρετική ιδέα. Τριγυρνούσαν στη Venice Beach του Λος Άντζελες και παρατηρούσαν ότι η αισθητική των ρούχων όσων παιδιών καταγίνονταν με το skate και το surf έμενε κολλημένη στη δεκαετία του ογδόντα. Τα παιδιά άκουγαν Guns’ n’ Roses και Red Hot Chilli Peppers, δήλωναν εξεγερμένα και χρειάζονταν ρούχα που να τα εκφράζουν.

Ο Cassel είχε τα χρήματα από το εμπόριο κοκαίνης –που του είχε στοιχίσει και τέσσερα χρόνια φυλάκισης. Ο Vaughn ήταν surfer, μοντέλο και εκκολαπτόμενος παράνομος, όπως ήθελε να φαντάζεται. Και οι δυό τους έφτιαξαν τη Bronze Age, με ρούχα που έπιαναν το σφυγμό του δρόμου, φαρδιές βερμούδες, μπλουζάκια με πολύχρωμα και απειλητικά slogans. Και μετά γνώρισαν τον Ed Boswell, «συλλέκτη έργων τέχνης» κατά το λεγόμενα του, που πουλούσε ραφτά (σήματα που ράβονται πάνω σε ρούχα), με το όνομα Von Dutch.

JAY Z VON DUTCH
O Jay Z με VonDutch Photo: Shutterstock

     Ποιος ήταν όμως ο πραγματικός Von Dutch; Ο Kenneth Howard ήταν ένας θρυλικός, στην εποχή του, καλλιτέχνης που χρησιμοποιούσε το παρατσούκλι Von Dutch. Έπαιρνε μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα συνήθως αντίκες και τα έβαφε με πρωτότυπα χρώματα ή τα στόλιζε με μοναδικές εικόνες. Ένα από τα χαρακτηριστικά του μοτίβα, που χρησιμοποίησε κατά κόρον η εταιρεία, ήταν ένας βολβός ματιού με φτερά. Από την άλλη ήταν κλασσικός μηχανόβιος της Καλιφόρνια, ρατσιστής, καυγατζής, πότης και κολλημένος με τα όπλα. Πέθανε το 1992, πολύ πριν το όνομα του βρεθεί σε τζινς και μπλουζάκια, και οι κόρες παραχώρησαν τα δικαιώματα του ονόματος Von Dutch στον Boswell για ένα μικρό ποσό.

    Οι τρείς τυχοδιώκτες, ο Cassel, o Vaughn και ο Boswell ξεκίνησαν την απίστευτη πορεία τους στο κόσμο της μόδας. Οι αφηγήσεις τους στο ντοκιμαντέρ είναι συναρπαστικές. Μία τριάδα περιθωριακών που στην αρχή παίρνανε τα τζιν της Dikies ξήλωναν τις ετικέτες και έβαζαν αυτές της Von Dutch, είδαν τις δημιουργίες τους, φαρδιά τζινς, πουκάμισα εργασίας, βαριές μπότες να φοριούνται από δεκάδες celebrities. H Paris Hilton, ο Jay Z, ο Justin Tiberlake, η Britney Spears απογείωσαν τη φήμη του brand ξεπερνώντας τις προσδοκίες των δημιουργών του. Ειδικά τα trucker hats τα καπέλα των φορτηγατζήδων που πωλούνταν για 80 δολάρια έκαναν θραύση.

     Όμως η παρακμή ήρθε από εκεί που δεν το περίμεναν. Η εταιρεία έμοιαζε με ένα άντρο όπου όλοι δολοπλοκούσαν εναντίον όλων. Ο Boswell πετάχθηκε έξω από την εταιρεία. Ο νέος συνέταιρος ο Sorensen δεν συμμεριζόταν το όραμα των άλλων δύο για ένα brand «ισάξιο της Levis που θα αντιπροσώπευε τους επαναστάτες χωρίς αιτία, τους περιπλανώμενους, την πραγματική Αμερική», αλλά ήθελε χρήμα. Οπότε έφερε τον Christian Audigier, έναν Γάλλο σχεδιαστή που θεωρούσε ότι η Αμερική είναι ο Michael Jackson. Και άρχισε ένα νέος κύκλος με εκβιασμούς, πισώπλατα μαχαιρώματα, απειλές και αποχωρήσεις. Και αν πιστέψει κανείς τον Sorensen, μέχρι και μπράβοι του Escobar, προφανώς σταλμένοι από τον Cassel, έφτασαν στο γραφείο του για να του προτείνουν να αποχωρήσει, δείχνοντας του μία βαλίτσα με χιλιάδες δολάρια.

     Ο σκηνοθέτης είναι σαφής καθώς ξετυλίγει, μέσω των πρωταγωνιστών, αυτή τη θεότρελη saga. Αυτό που γκρέμισε το brand δεν ήταν οι δολοπλοκίες των ιδιοκτητών. Οι celebrities αρέσκονται να φοράνε brands που έχουν μία αύρα παρανομίας. Αυτός που ευθυνόταν ήταν ο Audigier που πήρε ένα όνομα συνυφασμένο με την αλητεία, τη μποέμικη ζωή, το rock n roll,το ευτέλισε κι έφτιαξε από ρούχα για σκυλάκια μέχρι energy drinks. Οι αστέρες άρχισαν να εγκαταλείπουν το brand. Κι όταν ο Boswell έφερε στη δημοσιότητα μία επιστολή του αληθινού Von Dutch το εγκατέλειψαν και τα καταστήματα. Η επιστολή, αναμφίβολα αυθεντική, ήταν το παραλήρημα ενός ανθρώπου ενάντια στους «νέγρους, τους Μεξικανούς και τους Εβραίους» και στάθηκε το τελικό χτύπημα για την εταιρεία.

VON DUTCH
H Paris Hilton με VonDutch Photo: Shutterstock

      Στη πρώτη σκηνή του ντοκιμαντέρ η Paris Hilton, κάποτε πρέσβειρα του brand, συνοψίζει τη στάση του κοινού απέναντι στην εταιρεία. Από την αρχή, εξηγεί ότι πέταξε όλα τα ρούχα της Von Dutch. Κι όταν ο σκηνοθέτης την ρωτάει αν θα ξαναφορούσε ποτέ το φημισμένο καπέλο – που το κρατάει στα χέρια της- αυτήν απαντάει «τώρα πια μόνο ως αστείο».

   Το τρίωρο ντοκιμαντέρ The Curse of Von Dutch: A Brand to Die For, σε παραγωγή Hulu, προβάλλεται από τη Cosmote TV.

Διαβάστε επίσης: