Ο Marcel Proust πέθανε σαν σήμερα το 1922.

Από EW Staff
18 Νοεμβρίου, 2021 @ 09:00

Σαν σήμερα 18 Νοεμβρίου, το 1922, πεθαίνει ο Marcel Proust, που όμως είχε ήδη κερδίσει μία θέση στην αιωνιότητα, με το μυθιστόρημά του “Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο”. Ένα έργο-ποταμός, διαρθρωμένο αρχικά σε 3.200 σελίδες (στη γαλλική του έκδοση), το οποίο αποτελεί μία αλληγορική αφήγηση της ζωής του συγγραφέα, με τη μορφή μονολόγου.

Αχανείς προτάσεις και δευτερεύουσες, επεξηγηματικές σημειώσεις καθορίζουν το επτάτομο έργο του –“Όπως πολλοί διανοούμενοι, είμαι ανίκανος να διατυπώσω ένα απλό πράγμα με απλό τρόπο”, είχε γράψει – με τους τρεις τελευταίους τόμους να επιμελούνται, μετά το θάνατο του Marcel Proust, από τον αδερφό του Ρόμπερτ.

Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο

Η ανασκόπηση της παιδικής του ηλικίας και των εμπειριών της ενηλικίωσής του στην αριστοκρατική Γαλλία, στα τέλη του 19ου αιώνα, ωθούν το συγγραφέα να αναλογιστεί το χαμένο χρόνο, σ’ έναν δίχως νόημα κόσμο, επηρεάζοντας σημαντικά όλη τη λογοτεχνία του 20ου αιώνα. Ερευνητές, αναλυτές, αλλά και μεταγενέστεροι συγγραφείς έχον δημοσιεύσει δοκίμια σχετικά με το θέμα που απασχόλησε τον Marcel Proust, ενώ στον ίδιο αποδίδεται, μέχρι σήμερα, ένα ψυχολογικό τεστ 37 ερωτήσεων, με στόχο, ο άνθρωπος που υποβάλλεται στη διαδικασία, να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και τους άλλους ανθρώπους. Πιθανότατα, η φίλη του, Αντουανέτα Φορ, έφτιαξε το ερωτηματολόγιο και ο Proust απάντησε σε αυτό δύο φορές: όταν ήταν 13 και όταν έγινε 20 ετών.

Σε κάθε περίπτωση, ήδη ως έφηβος είχε εκπαιδεύσει πολύ το πνεύμα του και ήταν σε θέση να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει τους φιλοσοφικούς του προβληματισμούς και τους περισσότερους φόβους του, ενώ υπήρξε από τους πρώτους συγγραφείς που, μέσα από το έργο του, αποκάλυψε τη σεξουαλική του, ομοφυλοφιλική ταυτότητα.

Ακολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook ★ Instagram ★ Twitter ★ Spotify

Διαβάστε επίσης: