Το Entertainment Weekly σας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να ξέρετε, προτού επισκεφτείτε το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Από EW Staff
28 Ιουλίου, 2021 @ 22:56

Tης Μαρένας Καδιγιαννοπούλου

Ο καλός ο φεστιβαλιστής στην οργάνωση της εκδρομής προς την Επίδαυρο φαίνεται! Και μπορεί να βρισκόμαστε για τα καλά μέσα στο καλοκαίρι, όμως το Φεστιβάλ Επιδαύρου θα κρατά ανοικτές τις πόρτες του έως και το τριήμερο 3,4 & 5 Σεπτεμβρίου (δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα στο site του φεστιβάλ aefestival.gr), επομένως δεν είναι αργά να προγραμματίσετε την εκδρομή σας, καθώς η παράσταση είναι η μισή αφορμή για να βρεθείτε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Πάμε λοιπόν!

Κανόνες θεάτρου

Πλέον, λόγω των νέων κανονισμών εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19  όλοι έχετε στο προσωπικό σας email το αριθμημένο εισιτήριο εισόδου για την παράσταση της επιλογής σας στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Οι θέσεις είναι αριθμημένες τόσο στο Κάτω Διάζωμα όσο και στο ‘Ανω Διάζωμα, ενώ ο έλεγχος τους γίνεται κατά την είσοδο και είναι ανέπαφος (με χρήση scanner). 

Να φροντίσετε να είστε εκεί 90’ νωρίτερα προς αποφυγήν συνωστισμού, κάτι που δυστυχώς οι περισσότεροι που ταξιδεύουμε αυθημερόν από την Αθήνα προς το αργολικό θέατρο δεν καταφέρνουμε να τηρήσουμε. Αλλά ας το προσπαθήσουμε… Άλλωστε και πολύ νωρίτερα να φτάσετε, είναι μια καλή ευκαιρία να δροσιστείτε πίνοντας κάτι στον Ξενία ή να χαζέψετε και γιατί όχι, να αγοράσετε  κάτι από το Πωλητήριο του Εθνικού Θεάτρου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Και επειδή καμιά παράσταση δεν έχει διάλειμμα, επισκεφθείτε πριν μπείτε στο θέατρο και την τουαλέτα.

Προσοχή όμως: αν η παράσταση έχει ξεκινήσει (έως τις 21:15 ξεκινά αυστηρά), θα πρέπει αναγκαστικά να εισέλθετε στο θέατρο από το Άνω Διάζωμα και να κατευθυνθείτε προς τη θέση σας σχεδόν στο σκοτάδι. 

Το επόμενο σημείο αφορά τις κυρίες που είναι έτοιμες να παρακολουθήσουν την παράσταση της προτίμησής τους. 

Όπως σε όλα τα αρχαία θέατρα, δεν επιτρέπεται να φοράμε τακούνια γιατί μπορεί να «τραυματίσουν» και να φθείρουν τα μάρμαρα. Οι πλατφόρμες και ακόμη καλύτερα τα flat παπούτσια είναι ιδανικά, διότι δεν πρέπει να ξεχνάτε και το περπάτημα στον χωματόδρομο που έχει η διαδρομή από το πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου μέχρι το θέατρο! Καλό βέβαια θα είναι και ο ανδρικός πληθυσμός να μην καταφθάνει με τη σαγιονάρα, όπως ακριβώς γύρισε από την πρωινή βουτιά του και να τιμά τον χώρο όπως του αρμόζει.

Επίσης, καθώς μιλάμε για αρχαίο θέατρο και ξέρουμε πολύ καλά πως το να κάθεσαι σε πέτρινες σειρές χωρίς να ακουμπάς την πλάτη σου είναι κάπως άβολο, θα προτείναμε να προμηθευτείτε το ειδικό κάθισμα για αρχαία θέατρα με βάση και πλάτη, ώστε να γίνει άνετη η παρακολούθηση της παράστασης.

Με την ολοκλήρωση της παράστασης και το τελευταίο χειροκρότημα, όσο ενθουσιασμένοι κι αν είστε και να θέλετε να συγχαρείτε τους αγαπημένους σας σκηνοθέτες και ηθοποιούς, φέτος δεν θα τα καταφέρετε να τους δώσετε τα συγχαρητήριά σας από κοντά και να τραβήξετε την παραδοσιακή πια selfie!

Λόγω COVID-19 η είσοδος στα καμαρίνια απαγορεύεται!

Τέλος μη ξεχάσετε ποτέ ότι δεν επιτρέπεται:

  • Η είσοδος σε παιδιά κάτω των 6 ετών
  • Το κάπνισμα και η κατανάλωση τροφίμων και ποτών μέσα στο θέατρο. Επιτρέπεται μόνο μπουκαλάκι με νερό, που καλό θα είναι αν το πιείτε όλο πριν την ολοκλήρωση της παράστασης, να μην αρχίζετε να το πιέζεται κάνοντας θόρυβο και αδιαφορώντας τόσο για τους γύρω σας όσο και για τους ηθοποιούς.
  • Η λήψη φωτογραφιών, η μαγνητοσκόπηση και η μαγνητοφώνηση μέρους ή όλης της παράστασης, αλλά αυτό είναι προφανές καθώς πριν θα έχεις φροντίσει να απενεργοποιήσεις το κινητό σου!


Μετά το θέατρο

Είτε έχετε φτάσει στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου κατευθείαν μετά τη δουλειά σας είτε όχι, το φαγητό είναι απαραίτητο! Ηθοποιοί και συντελεστές στην πλειοψηφία τους πηγαίνουν παραδοσιακά για φαγητό στον «Λεωνίδα» στο Λυγουριό  (2753 022115). Αν δεν έχεις κάνει κράτηση όμως, μην ελπίζεις ότι θα βρεις εύκολα τραπέζι, αν όμως είσαι από τους προνοητικούς τότε θα τραβήξεις και τη selfie που λέγαμε με τον αγαπημένο σου ηθοποιό που θα βρίσκεται στο διπλανό από εσένα τραπέζι. Στο Λυγουριό επίσης, μπορείτε να καθήσετε για φαγητό και στην παραδοσιακή ταβέρνα «Βάγιας» (2753 022551).

Φεύγοντας από το Λυγουριό μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την Παλαιά Επίδαυρο για φαγητό και να κάνετε στάση στα «Κλήματα» (2753 041225) ή στη «Μουριά» (27530 41218).

Προ COVID εποχή προτείναμε ανεπιφύλακτα την cult disco Capaki, όπου συγκέντρωνε σύσσωμο τον κάθε θίασο που φιλοξενούνταν στο αργολικό θέατρο και χόρευε σε ρυθμούς ντίσκο της δεκαετίας ’80. Πέρυσι και φέτος όμως δεν…

Επίλεξε παράσταση, κλείσε τα εισιτήρια σου, οργανώσου και…καλή θέαση!

Διαβάστε επίσης: