Πέθανε μόλις σε ηλικία 46 ετών στη Γαλλία, στις 30 Νοεμβρίου 1900.

Από EW Staff
16 Οκτωβρίου, 2021 @ 22:00

“Πολύ μακιγιάζ και λίγα ρούχα, αποτελούν πάντα ένα αλάνθαστο σημάδι απελπισίας σε μια γυναίκα”.
Τάδε έφη Oscar Wilde, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1854. Υπήρξε πολύ πετυχημένος στην καριέρα του, αλλά και από τους μεγαλύτερους δανδήδες της εποχής του. Στις μέρες μας, με εξαίρεση κάποια θεατρικά του έργα, όπως “Η Σημασία του να είσαι Σοβαρός”, “Σαλώμη”, “Ο Ιδανικός Σύζυγος”, “Η Βεντάλια της λαίδης Γουάιντερμιρ” και, φυσικά, “Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι”, το οποίο παραμένει κλασικό, ο Ιρλανδός μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, ποιητής, κριτικός και θεατρικός συγγραφέας δε θεωρείται από τους μείζονες στο είδος του. Εκείνο για το οποίο σίγουρα οι περισσότεροι τον θυμόμαστε, είναι οι πάμπολλοι και πανέξυπνοι αφορισμοί του, που δεν έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωντάνια τους.

“Αρκεί ένα λεπτό για να ερωτευθείς, μια ώρα για να συμπαθήσεις και μια μέρα για ν’ αγαπήσεις. Όμως, μια ολόκληρη ζωή, δεν αρκεί για να ξεχάσεις.”
“Να συγχωρείς τους εχθρούς σου. Αυτό τους κάνει να σε μισούν περισσότερο.”
√ “Το χειρότερο από το να μιλούν άσχημα για σένα, είναι να μη μιλούν καθόλου για σένα.”
“Δε μου αρέσει να μου δίνουν συμβουλές. Μπορώ να κάνω και μόνος μου λάθη.”
“Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άλλοι άνθρωποι. Οι σκέψεις τους είναι οι απόψεις κάποιου άλλου, η ζωή τους μια μίμηση, τα πάθη τους ένα ρητό.” (Από το “De Profundis”, που ήταν ο απολογισμός – και η απολογία – της ζωής του.)
“Η ευτυχία είναι κάτι το οποίο, όταν διαιρείται, πολλαπλασιάζεται.”
“Μπορείς να τυφλωθείς, αν βλέπεις όλες τις μέρες ίδιες. Κάθε μέρα είναι διαφορετική, κάθε μέρα φέρνει ένα δικό της θαύμα. Το ζήτημα είναι να δώσεις προσοχή στο θαύμα.”
“Όλα σ’ αυτόν τον κόσμο έχουν να κάνουν με το σεξ, εκτός από το σεξ. Το σεξ έχει να κάνει με την εξουσία.”

Στο αποκορύφωμα της καριέρας του, ο αμφιλεγόμενος Oscar Wilde έγινε πρωταγωνιστής ενός σκανδάλου που συντάραξε το Λονδίνο, εξαιτίας της σχέσης του με τον νεαρό ποιητή, λόρδο Άλφρεντ Ντάγκλας. Καταδικάστηκε και έκανε δύο χρόνια φυλακή.
“Είτε η ταπετσαρία ξεθωριάζει είτε εγώ”, ήταν τα τελευταία λόγια του…

Aκολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook
★ Instagram
★ Twitter

Διαβάστε επίσης: