Μια σπαρακτική ιστορία για την ταυτότητα, τον εθισμό, την εγκατάλειψη, μέσα από ένα εκπληκτικά οικείο, συμπονετικό, συγκλονιστικό πορτρέτο θάρρους και αγάπης.

Από EW Staff
22 Ιουλίου, 2021 @ 21:29

Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 1980… Η Γλασκόβη βρίσκεται σε παρακμή, οι πολιτικές της Μάργκαρετ Θάτσερ έχουν βυθίσει ολόκληρες οικογένειες στην ανεργία κι όλοι προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να επιβιώσουν.

Η Άγκνες Μπέιν, όμως, έχει μεγαλύτερες προσδοκίες. Ονειρεύεται πράγματα πιο σπουδαία •ένα δικό της σπίτι, μια ζωή με μεγαλύτερες πολυτέλειες, σαν αυτές που βλέπει στα περιοδικά, και οτιδήποτε θα μπορούσε να φωτίσει κάπως τη μαύρη καθημερινότητα. Προσπαθεί, βέβαια, να διατηρήσει την αξιοπρέπειά της, παραμένοντας περιποιημένη και όμορφη, αλλά η διέξοδοι που αναζητά στο ποτό, γίνονται όλο και συχνότερες. Κι όταν ο άντρας της θα την εγκαταλείψει κι η Άγκνες θα βουλιάξει, κυριολεκτικά, στον αλκοολισμό, τα δύο από τα παιδιά της θα την εγκαταλείψουν επίσης, μπας και σώσουν το δικό τους εαυτό. Αλλά, ο μικρός Σάγκι θα μείνει. Και δεν θα σταματήσει ποτέ να ελπίζει. Και, την ίδια στιγμή, θα αγωνιστεί να βρει τη δική του ταυτότητα, να καταλάβει ποιος είναι και γιατί όλοι τον αντιμετωπίζουν σαν κάτι διαφορετικό.

Βραβείο Booker 2020, Βιβλίο της χρονιάς 2021 και Καλύτερο Μυθιστόρημα Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2021 στα British Book Awards, Βραβείο Sue Kaufman, της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών, υποψήφιο για ακόμα 8 βραβεία, το “Σάγκι Μπέιν” κυκλοφορεί πλέον σε συλλεκτική έκδοση, με πρόλογο και σκίτσα του συγγραφέα. Ενός συγγραφέα ο οποίος ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, ως σχεδιαστής μόδας, αλλά μετά την τεράστια επιτυχία του πρώτου μυθιστορήματός του (κι ενώ έχει ήδη ολοκληρώσει το δεύτερο), δηλώνει ότι θα αφοσιωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή. Το ευχόμαστε γιατί, σκηνή τη σκηνή, αυτό το βιβλίο είναι ένα αριστούργημα και πρόκειτια για “ένα λογοτεχνικό άθλο”, όπως έγραψε η “Washington Indipendent Review of Books”, που τον συνέκρινε με τον Τζέιμς Τζόις!

Σύμφωνα δε με το “Time’, “είναι μια σπαρακτική ιστορία για την ταυτότητα, τον εθισμό, την εγκατάλειψη, μέσα από ένα εκπληκτικά οικείο, συμπονετικό, συγκλονιστικό πορτρέτο θάρρους και αγάπης”.

Το βιβλίο “Σάγκι Μπέιν” του Duglas Stuart κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Διαβάστε επίσης: