Το EW, βρέθηκε στην πρεμιέρα της παράστασης «Ιστορία ενός Σκύλου που τον Έλεγαν Πιστό».

Από EW Staff
03 Νοεμβρίου, 2021 @ 15:09

Το βράδυ της Δευτέρας 1η Νοεμβρίου, μια Συντροφιά Ονειροπόλων, μας υποδέχτηκε στο «Θέατρο Άλφα / Ληναίος Φωτίου», για να μας πει την «Ιστορία ενός Σκύλου που τον Έλεγαν Πιστό».

Πρόκειται για τη διασκευή του έργου, του εκλιπόντος Χιλιανού αγωνιστή συγγραφέα Λουίς Σεπούλβεδα, που υμνεί έννοιες βαθιά ριζωμένες στην ψυχή του ανθρώπου, όπως η αλληλεγγύη, η αγάπη, η γενναιοδωρία, η ένωση με τη φύση, αλλά την ίδια στιγμή καταγγέλει την ανθρώπινη δίψα για εξουσία. Ο Σεπούλβεδα, μας μιλάει για τον βίαιο διωγμό της φυλής Μαπούτσε από την κυβέρνηση της Χιλής, σε ένα έργο τραγικά επίκαιρο, ύστερα από τις πρόσφατες πυρκαγιές που κατέστρεψαν μεγάλο κομμάτι του ήδη αποψιλωμένου Αμαζονίου, του μεγαλύτερου πνεύμονα της Γης. Οι Μαπούτσε, ιθαγενείς της Νότιας Χιλής, εκδιώχθηκαν βίαια από τις μεγάλες εταιρείες υλοτομίας, που απειλούν εδώ και χρόνια τον Αμαζόνιο και εξαλείφουν τις πιο αρχαίες φυλές του πλανήτη. 

Ερχόμενοι στη σκηνή του «Θεάτρου Άλφα», ο Κώστας Γάκης, δανείζεται τη φωνή ενός σκύλου, του Αφμάου (που στη γλώσσα των Μαπούτσε σημαίνει πιστός) αλλά και του ίδιου του συγγραφέα, για να μας μιλήσει για όλα όσα μας καίνε, για την άρρηκτη σύνδεση μας με τη Μάνα Γη, που όσο κι αν η υλιστική μας ύπαρξη μας απομακρύνει από τις ρίζες μας, στο τέλος, πάντα επιθυμούμε να επιστρέψουμε πίσω στην αγκαλιά της. Στο ταξίδι αυτό, τον συντροφεύουν οι Άνθρωποι της Γης, Γιάννης Βασιλώττος, Ελευθερία Μάζαρη και Ιωάννα Παπακωνσταντίνου

Ο Αφμάου, ξεκινά να μας ιστορεί τη ζωή του, ανασύροντας μνήμες από διάφορα γεγονότα που τον σημάδεψαν. Στην πρώτη σκηνή του έργου τον βλέπουμε, κουτάβι ακόμα, να σώζεται από έναν ιαγουάρο και να έρχεται στη συνέχεια για πρώτη φορά σε επαφή με τη φυλή των Ανθρώπων. Έχοντας όλες τις αρετές ενός σκύλου, γίνεται ο πιο πιστός τους ακόλουθος, πλήρως υποταγμένος, απόλυτα παραδομένος στα χέρια τους. Μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης αλλά και μια σχέση εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου. 

Από την πρώτη στιγμή, τα όρια μεταξύ θεατρικής σκηνής και πλατείας εξαλείφονται. Οι ηθοποιοί, κατεβαίνουν από τη σκηνή, γίνονται ένα με εμάς, μας μιλούν, μας θέτουν ερωτήματα, μας προβληματίζουν. Είμαστε όλοι μια ομάδα Ανθρώπων, συνοδοιπόροι και συν-ταξιδευτές. Οι τέσσερις πρωταγωνιστές, ένα Σώμα σε απόλυτο συντονισμό, μας παρασύρουν σε μια τελετουργική θεατρική εμπειρία. Η ζωώδης και πρωτόγονη κίνηση τους στο χώρο, τα πολυφωνικά τραγούδια τους και η μυστηριακή ατμόσφαιρα, μας ταξιδεύουν στα βάθη του Αμαζονίου, στην καρδιά της φύσης, στον πυρήνα κάθε έμβιας ύπαρξης. Σε αυτά τα 80’, τα αισθήματα μας εναλλάσσονται συνεχώς. Ο φόβος και ο θυμός, δίνουν τη θέση τους στο γέλιο, τη συγκίνηση, την τρυφερότητα και το αντίστροφο. Όπως ακριβώς συμβαίνει στην ίδια τη ζωή. 

Οι Κώστας Γάκης, Γιάννης Βασιλώττος, Ελευθερία Μάζαρη και Ιωάννα Παπακωνσταντίνου, μας αποδεικνύουν πως το πηγαίο ταλέντο δεν έχει ανάγκη από μεγάλες θεατρικές σκηνές, ακριβά κοστούμια και εντυπωσιακά σκηνικά. Η χρήση πολλαπλών μουσικών οργάνων, οι έντονες επιρροές από το σωματικό θέατρο, ο απόλυτος συντονισμός μεταξύ των ερμηνευτών και το πηγαίο πάθος τους για όσα δημιουργούν και μας συστήνουν επί σκηνής, μας καλούν να σηκωθούμε από τις θέσεις μας και να γίνουμε ένα με τη «φυλή»τους. 

Όπως μας είπε στο τέλος, η συν-δημιουργός του έργου, Νατάσα Φαίη Κοσμίδου, σε έναν γεμάτο συγκινησιακή φόρτιση επίλογο, η φυλή των Μαπούτσε κρύβει μέσα της μια βαθύτερη, πιο καθολική έννοια. Είναι ο πρόσφυγας που θα δεις να τουρτουρίζει σε μια γωνιά και θα του δώσεις το χέρι σου, είναι ο Ζακ, που σκοτώθηκε βίαια από αυθαίρετους υπερασπιστές μιας ψεύτικης ηθικής, είναι το κάθε τι «αλλιώτικο» που αγωνίζεται να ανασάνει στην κοινωνία της μάζας.

Η «Ιστορία ενός Σκύλου που τον Έλεγαν Πιστό», δεν είναι απλά μια θεατρική εμπειρία. Εκεί, σε ένα μικρό θέατρο στο κέντρο της Αθήνας, στον πυρήνα μιας δυτικής πόλης, μια φυλή του Αμαζονίου αγωνίζεται για τη σωτηρία των φυσικών μας πόρων, για τη δικαίωση κάθε καταπιεσμένου. Η ομάδα των Ονειροπόλων, μας καλεί να προβληματιστούμε, να ξεβολευτούμε, να αγωνιστούμε για ένα πιο φωτεινό παρόν και μέλλον. Ας μην ξεχνάμε, πως αυτή είναι και η ουσία του Θεάτρου. 

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 στο Θέατρο Άλφα/ Ληναίος Φωτίου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Λούις Σεπούλβεδα
Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης
Σκηνοθεσία – Μουσική σύνθεση: Κώστας Γάκης
Διασκευή: Κώστας Γάκης, Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: η ομάδα
Φωτισμοί: Παναγιώτης Πλασκασοβίτης
Ερμηνεύουν: Γιάννης Βασιλώττος, Ελευθερία Μάζαρη , Ιωάννα Παπακωνσταντίνου
Σύνθεση Body Percussion – Tap : Τζωρτζίνα Βαρδουλακη

Δείτε το πλήρες Πρόγραμμα των παραστάσεων στο viva.gr

Aκολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook
★ Instagram
★ Twitter

Διαβάστε επίσης: