Η κριτική του Entertainment Weekly για την ταινία Eternals της Marvel.

Από EW Staff
05 Νοεμβρίου, 2021 @ 15:09
(L-R): Kingo (Kumail Nanjiani), Makkari (Lauren Ridloff), Gilgamesh (Don Lee), Thena (Angelina Jolie), Ikaris (Richard Madden), Ajak (Salma Hayek), Sersi (Gemma Chan), Sprite (Lia McHugh), Phastos (Brian Tyree Henry) and Druig (Barry Keoghan) in Marvel Studios' ETERNALS. Photo courtesy of Marvel Studios. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Πότε κατάφερε η Marvel να γίνει τόσο κυκλοθυμική; Αρχικά, προτεραιότητα των συντελεστών της ταινίας ήταν να εντάσσουν στο καστ τους, αγαπητούς στο κοινό πρωταγωνιστές (βλ .Jon Favreau και Kenneth Branagh), σε ταινίες που προωθούσαν περισσότερο το στυλ superhero, δίνοντας έμφαση στην αποτελεσματικότητα και όχι τόσο στην πρωτοτυπία.

Ύστερα ανέλαβαν τα ηνία σκηνοθέτες με υπογραφή και με πιο χαλαρή και τολμηρή οπτική στα πράγματα, όπως η ευχάριστη έως κωμική ταινία, Thor: Ragnarok του Taika Waititi, το επαναστατικό Black Pather σε σκηνοθεσία του Ryan Googler και τέλος το χορευτικό και αέρινο Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που οι Eternals φέρουν την υπογραφή σκηνοθέτιδας βραβευμένης με Όσκαρ, της Chloé Zhao, η οποία μάλιστα έγινε η πρώτη έγχρωμη γυναίκα (και η δεύτερη γυναίκα γενικότερα), που φέρει τον τίτλο του Καλύτερου Σκηνοθέτη, για την περσινή βραβευμένη ως Καλύτερη Ταινία, Nomadland.

Από το οδοιπορικό της Frances McDormand σε ένα βαν, μέχρι τα κεντρικά της Marvel, το ταξίδι απέχει πολλά έτη φωτός. Ένα είναι σίγουρο ωστόσο. Τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη ισχύ από ένα franchise αξίας 20 δισ. δολλαρίων. Η ταινία Eternals (από τις 4 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους), τηρεί ακόμα τη βασική γραμμή της Marvel– παιγνιώδεις διάλογοι, περίπλοκοι μύθοι, εξωτικές τοποθεσίες (Λονδίνο, Χιροσίμα, Αρχαία Βαβυλώνα), και επίλυση παράλληλων ιστοριών.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να μην παρατηρήσει κανείς την πιο μελαγχολική, ιδιαίτερη και ουσιώδη σκηνοθετική ματιά της Zhao. Οι υπερδυνάμεις των χαρακτήρων του καστ, αδυνατούν να υπερνικήσουν τις ανθρώπινες ποιότητες τους. Μαλώνουν, ερωτεύονται και γίνονται θύματα του ίδιου τους του εγώ. Κάποιοι έχουν κανονικές δουλειές και θνητούς συζύγους (τουλάχιστον ο Phastos)!Ίσως αυτό να είναι και αποτέλεσμα του να είσαι κολλημένος πάνω στη Γη για μερικά χιλιάδες χρόνια! Πώς θα μπορούσε κανείς να έχει τριβή με τους αυτόχθονες για τόσο μεγάλο διάστημα και να μείνει ανεπηρέαστος;

Επιπλέον, για πρώτη φορά, οι ήρωες φέρουν ομοιότητες με τον πλανήτη που καλούνται να προστατέψουν – τόνοι δέρματος, σεξουαλικότητα, φυσική κατάσταση. Η ταινία συμπεριλαμβάνει μια κωφή υπερήρωα (την Lauren Ridloff από το The Walking Dead), καθώς και ένα on-screen φιλί ατόμων του ίδιου φύλου (μεταξύ των Henry και Haaz Sleiman, του ηθοποιού που ενσαρκώνει τον γοητευτικό αρχιτέκτονα σύζυγο του). Τέλος, η αρχηγός της ομάδας, δεν είναι άλλη από την Salma Hayek στον ρόλο μιας μεσήλικης λατίνας. Η ουσία της ταινίας, κρύβεται στον ρόλο της Sersi (Gemma Chan), μια καλοσυνάτη, χαμηλών τόνων ηρωίδα με ενσυναίσθηση, η οποία φαίνεται να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της μόνο όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Στον ρόλο του εραστή της, Ikaris, βλέπουμε τον Richard Madden, έναν προβληματικό τύπο, ο οποίος θεοποιείται από την Sprite (Lia McHugh). Η Angelina Jolie, στο ρόλο της βαλκυριανής ξανθιάς θεάς του πολέμου, Thena και ο κωμικός ηθοποιός Kumail Nanjiani ως Kingo, ένας πρόσχαρος εργένης που απελευθερώνει κοσμικά πυρά από τα χέρια του, σαν ένας ηλεκτροφόρος Spider man.

Ο Barry Keoghan, εισβάλει στην ταινία ως Druig και ελέγχει τη σκέψη των άλλων, ενώ ο Don Lee, εμφανίζεται ανά διαστήματα ως Gilgamesh, ένας φιλικός γέροντας και φύλακας της ανεξέλεγκτης Thena. Έχοντας απελευθερωθεί από τα καθήκοντά τους για κάποιο διάστημα, χάρη στην καλή τους συμπεριφορά και τις ειρηνικές συνθήκες που επικρατούν, βρίσκονται διασκορπισμένοι στο σύμπαν για αιώνες, μέχρι που καλούνται να επανενωθούν.

Η απειλή, δεν είναι άλλη από τον αφανισμό του ανθρωπίνου είδους και αυτή τη φορά ο εχθρός είναι οι Deviants – τέρατα που μοιάζουν με γδαρμένους δεινοσαύρους και φέρνουν το απόλυτο χάος, καίγοντας ολοσχερώς πόλεις και κατασπαράζοντας τους κατοίκους τους.

Η Zhao, που επιμελήθηκε το σενάριο μαζί με αρκετούς διακεκριμένους σεναριογράφους, κινείται στην ιστορία με τρόπο που μοιάζει σχεδόν επιτηδευμένα αβιάστος, εμμένοντας σε χαρακτηριστικά των ηρώων για αρκετή ώρα, βλ. τη δυναμική πλευρά του Kingo, ως σταρ του Bollywood, το ειδύλλιο της Sersi με έναν εξαιρετικά συγκαταβατικό πολίτη (τον Kit Harington από Game of Thrones), την προσμονή της Sprite, να απελευθερωθεί από την διαρκή εφηβεία της. Τα συνεχόμενα flashbacks και οι χαλαροί ρυθμοί, δίνουν την περίεργη εντύπωση πως δεν είναι εν τέλει τόσο επείγον να διασωθεί ο ελεύθερος κόσμος.

Η ταινία, θυμίζει λιγότερο στερεοτυπική ταινία της Marvel και περισσότερο μεταφυσικό δράμα, του οποίου το μαύρο πρόβατο τυγχάνει να είναι ο Thanos. Το γεγονός αυτό, ενδεχομένως να μην ενθουσιάσει αρκετούς λάτρεις των εντυπωσιακών υπεργαλακτικών μαχών και των infinity stones, παρότι θα δούμε γερές δόσεις βυζαντινής μυθολογίας και έντονων CG μαχών, κατά τη διάρκεια αυτών των 2 ωρών και 37 λεπτών.

Το teasing φινάλε και το τελικό πλάνο στον έναστρο ουρανό, επισφραγίζουν την ύπαρξη sequel. Ωστόσο, το αν η δραματική, αργή σε ρυθμούς οπτική της Zhao, της εξασφαλίσει μια θέση σε επόμενες ταινίες της Marvel, είναι μια ερώτηση που μόνο οι θεοί του Hollywood μπορούν να απαντήσουν.

Κριτική της Leah Greenblatt για το Entertainment Weekly

Aκολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook
★ Instagram
★ Twitter

Διαβάστε επίσης: