Έντονα κωμικά στοιχεία και σύγχρονες αναφορές.

Από EW Staff
04 Δεκεμβρίου, 2021 @ 04:00
Oi paixtes

”Οι Παίχτες” του Νικολαϊ Γκογκόλ στο Θέατρο Κιβωτός.

 Όταν απόφασισα να δω τους ”Παίχτες” οι προσδοκίες μου ήταν ήδη υψηλές, αλλά όταν βγήκα αδυνατούσα να πιστέψω το πόσο πολύ μπορεί να σου φτιάξει την διάθεση μια καλή παράσταση.

Το έργο του Νικολαϊ  Γκογκόλ γραμμένο το 1836, αλλά πάντα επίκαιρο, καταφέρνει να απεικονίσει με αριστουργηματικό τρόπο την διαφθορά, την εξαπάτηση αλλά και την φθορά του ίδιου του ανθρώπου που φαίνεται ικανός να δημιουργήσει απίστευτα τεχνάσματα με σκοπό το προσωπικό κέρδος και την επικράτηση απέναντι στους άλλους.

Κάπου στην τσαρική Ρωσία, σε ένα επαρχιακό πανδοχείο συναντιούνται ο χρόνια χαρτοπαίχτης Ιχάρεφ (Βασίλης Μαγουλιώτης), με το δίδυμο των επίσης χαρτοπαιχτών Στεπάν Ι. Ουτεσιτέλνι (Γιάννης Νιάρρος) και ταγματάρχη Κρούγκελ (Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος). Έχοντας και οι τρεις ως σκοπό την εξαπάτηση των περαστικών αποφασίζουν, γρήγορα, να συμαχίσουν. Στο πρόσωπο, του ηλικιωμένου, Γκλοβ Μιχαήλ Αλεξάντροβιτς (Χρήστος Στέργιογλου) βρίσκουν το πρώτο τους θύμα, καθώς ο ίδιος περιμένει την εκταμίευση ενός δανείου. Όταν ο ίδιος αποφασίσει να φύγει από το πανδοχείο και να αφήσει υπεύθυνο τον αφελή και άκακο γιό του Σάσα (Ηλίας Μουλάς), οι τρεις απατεώνες χαρτοπαίκτες τον προσεγγίζουν και τον πείθουν να ποντάρει όλα τα χρήματα του δανείου. Η συνέχεια γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές αφού ο εθισμός στον τζόγο καταφέρνει να κλονίσει τις σχέσεις των πρωταγωνιστών.

Ο σκηνοθέτης, Γιώργος Κουτλής, δημιουργεί μια παράσταση με έντονα κωμικά στοιχεία βασισμένα σε σύγχρονες αναφορές, χωρίς να προδίδει το αρχικό κείμενο. Η επιλογή του να ξεκίνα και να τελειώνει το έργο με τους πρωταγωνιστές να παρουσιάζονται σαν μια ροκ μπάντα δημιουργεί, κατευθείαν, έντονη σύνδεση πλατείας και σκηνής. Οι πρωταγωνιστές φαίνονται να έχουν δέσει ιδιαιτέρως καλά, καθώς οι γρήγοροι ρυθμοί και ο συγχρονισμός που απαιτεί η παράσταση εκτελούνται άρτια απ’ όλους. Το εξαιρετικό σκηνικό της Αρτέμιδας Φλέσσα διευκολύνει την δράση του έργου, όπως και η μουσική του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη που δίνει ρυθμό καθ΄όλη την παράσταση. Ιδιαίτερα και τα κουστούμια της Ιωάννας Τσάμη που μεταμορφώνουν τους ”Παίχτες” στους πιο ροκ ήρωες του φετινού χειμώνα.

Αν θέλετε ενενήντα λεπτά άφθονου γέλιου και ταυτόχρονου προβληματισμού για το που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος όταν θέλει να κερδίσει, δείτε τους ”Παίχτες”.

Κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στο Θέατρο Κιβωτός, Πειραιώς 115, Αθήνα 11854

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 34 27 426

Διάρκεια 90΄

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία – μετάφραση – διασκευή: Γιώργος Κουτλής

Δραματουργική επεξεργασία: Βασίλης Μαγουλιώτης

Σκηνικά: Άρτεμις Φλέσσα

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Μουσική: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Χορογραφία: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιάκωβος Μηνδρινός

Φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης

Παίζουν: Γιάννης Νιάρρος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Ηλίας Μουλάς, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Γιώργος Τζαβάρας και Γιώργος Μπουκαούρης, guest star ο Χρήστος Στέργιογλου

Aκολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook
★ Instagram
★ Twitter

Διαβάστε επίσης: