Ένα εξαίρετο δείγμα ερευνητικής δημοσιογραφίας, από τους κορυφαίους του είδους, ένα βιβλίο για την εξουσία και μία λεπτομερέστατη περιήγηση στο πανίσχυρο κράτος των παρακολουθήσεων, που αναδύθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Από EW Staff
05 Φεβρουαρίου, 2022 @ 22:43
skoteinos

ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ του Barton Gelman από τις Εκδόσεις Καστανιώτη

Το 2013, ο Barton Gellman (Βραβείο Πούλιτζερ 2002, 2008 και 2014) ήταν ένας από τους τρεις δημοσιογράφους στους οποίους ο Edward Snowden (Αμερικανός τεχνικός -διαχειριστης συστημάτων- που εργαζόταν, βάσει συμβολαίου, για τη NSA και τη CIA) διοχέτευσε υψίστης ασφαλείας πληροφορίες σχετικά με τα πρoγράμματα μαζικής παρακολούθησης, που εφαρμόζουν οι αμερικανικές και βρετανικές κυβερνήσεις. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα άκρως απόρητα έγγραφα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ανεμπόδιστη πρόσβαση στις επικοινωνίες των πολιτών οπότε, με αφορμή όλο αυτό το υλικό, και χωρίς να εγκαταλείψει ποτέ το ρεπορτάζ, ο συγγραφέας του “Σκοτεινού καθρέφτη” άρχισε να εισχωρεί όλο και περισσότερο στη σκιώδη λειτουργία του αμερικανικού κράτους των μαζικών παρακολουθήσεων. Στο πλαίσιο δε της έρευνάς του, ο ίδιος ξεδίπλωσε και την περιπετειώδη πορεία του Snowden, αντιμετωπίζοντάς τον όχι με αγιογραφική διάθεση, αλλά με σεβασμό κι  αναδεικνύοντας έτσι πώς ο μύθος και η πραγματικότητα δεν ταυτίζονται.


Σε κάθε περίπτωση, όμως, το βιβλίο αυτό δεν αφορά μόνο τον Snowden και τα συγκεκριμένα γεγονότα… Είναι ένα εξαίρετο δείγμα ερευνητικής δημοσιογραφίας, από τους κορυφαίους του είδους, ένα βιβλίο για την εξουσία και μία λεπτομερέστατη περιήγηση στο πανίσχυρο κράτος των παρακολουθήσεων, που αναδύθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου.


Οι νέες μέθοδοι ηλεκτρονικής παρακολούθησης, που έχουν εισβάλει στο κοινό ψηφιακό έδαφος το οποίο όλοι χρησιμοποιούμε (παλιότερα, ο Snowden είχε δηλώσει πως τα smartphones είναι ο κατάσκοπος στην τσέπη μας. Τώρα, λέει πως η πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερη!), μας κατατάσσουν όλους στο χώρο των ενδεχόμενων απειλών. Από αυτόν τον τρόπο σκέψης προκύπτει, λοιπόν, ότι δεν επιτρέπεται στους πολίτες να γνωρίζουν οτιδήποτε πράττει μία κυβέρνηση εν ονόματί τους, με επιπλέον στοιχείο ότι, οι υπηρεσίες πληροφοριών, έχουν απαλλαγεί από όποιους παλιούς περιορισμούς.


Οι σελίδες που θα διαβάσει ο αναγνώστης συνθέτουν ένα σκοτεινό θρίλερ, με ιδιαίτερη έμφαση στα προγράμματα παρακολούθησης που “τρέχει” η NSA, με τη συνεργασία εταιρειών τηλεπικοινωνίας και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Κι έκτοτε, ο άνθρωπος που τα αποκάλυψε (που έχει ονομαστεί “πληροφοριοδότης”, “ήρωας”, “πατριώτης” και “προδότης”) ζει σε άγνωστη τοποθεσία, στη Ρωσία, ενώ συνεχίζει τις προσπάθειες για να του χορηγηθεί άσυλο κι αλλού.


Εμείς κρατάμε μία από τις δηλώσεις του Snowden: “Δεν έχει σημασία υπό ποια σημαία ζεις, δεν έχει σημασία η γλώσσα που μιλάς, δεν έχει σημασία ποιος είσαι ή τι κάνεις. Είσαι υπουργός, πρωθυπουργός; Είσαι στη λίστα. Είσαι ανώτατος δικαστής; Είσαι στη λίστα. Είσαι συνηθισμένος άνθρωπος; Είσαι κι εσύ στη λίστα. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να υποπέσεις στην προσοχή κάποιου, με τα χρήματα για να πληρώσει οποιονδήποτε από όλους αυτούς που χακάρουν το κινητό σου. Οπότε, είσαι εσύ ενάντια σε μια εταιρεία δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τι μπορείς να κάνεις για να προστατεύσεις τον εαυτό σου από την Google, για παράδειγμα; Λίγα! Μπορείς ίσως  να κάνεις τον εαυτό σου λίγο πιο ασφαλή, αλλά δε θα είμαστε ασφαλείς μέχρι να παίξουμε ομαδικά, όλοι μαζί!”

Ακολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook ★ Instagram ★ Twitter ★ Spotify

Διαβάστε επίσης: