Οι χαρακτήρες, το τέλος, η σύγκριση. Προσοχή, spoilers.

Από EW Staff
17 Νοεμβρίου, 2021 @ 17:00

Το Narcos είναι ο λόγος που έκανα συνδρομή στο Netflix, αφότου είδα το πρώτο επεισόδιο του πρώτου κύκλου.

Oπως ήταν αναμενόμενο είδα τον 3ο κύκλο του Narcos Mexico, το ίδιο βράδυ που ανέβηκε και τον τελείωσα μέσα σε 3 ημέρες και μάλιστα με φειδώ κάθε μέρα τα επεισόδια γιατί πιστεύω πως μετά τις 2 ώρες συνεχούς θέασης, δεν ευχαριστιέσαι το ίδιο και χάνεις πράγματα.

Εκτοτε κάποια επεισόδια τα είδα ξανά, απλώς γιατί μου άρεσαν. Εχοντας λοιπόν επί μία εβδομάδα ζήσει ανάμεσα στο Juarez, την πόλη του Μεξικού και το Puerto Vallarta, και συζητήσει με φίλους και γνωστούς τα πώς και γιατί μας αρέσει ή όχι, γράφω σε bullets όσα είδα.

Το Narcos είναι αναμφισβήτητα η πιο καλογυρισμένη και με άποψη σειρά που μπορεί κανείς να δει αυτή τη στιγμή στο Netflix. Aπό την πρώτη σκηνή του πρώτου κύκλου του Pablo Escobar υπάρχει σκηνοθετική και σεναριακή συνοχή και στους 6 κύκλους.

-Είναι συγκλονιστική σε αυτόν ειδικά τον κύκλο, η αποτύπωση της κουλτούρας των ναρκοτραφικάντες, του Μεξικού, της εποχής. Εικόνα, σκηνικά, κουστούμια, τρόπος ομιλίας, προφορές, μουσική.

-Α, η μουσική. Τόσο προσεγμένο το πού μπαίνει κάθε κομμάτι και γιατί. Με το Shazam στο χέρι ξανά, όπως σε κάθε κύκλο του Narcos.

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ

-Όχι, το Narcos Mexico 3 δεν έχει ισχυρές περσόνες, έναν Pablo Escobar ή έναν Miguel Angel Felix Gallardo, όπως οι προηγούμενοι κύκλοι, ούτε καν επικεντρώνεται σε ένα μόνο καρτέλ, όπως ο κύκλος για το καρτέλ του Calli. Δεν είναι τόσο προσωποκεντρικό, μιλάει για τον πόλεμο ανάμεσα στα πολλά καρτέλ του Μεξικού για τον έλεγχο των συνόρων με τις ΗΠΑ, και υπάρχουν αρκετοί κεντρικοί ήρωες, εξαιρετικά ενδιαφέροντες όλοι. Αυτό είναι και καλό και κακό.

-Κακό γιατί αντίθετα από τους προηγούμενους κύκλους δεν υπάρχει το ίδιο έντονη κορύφωση στο τέλος.

-Καλό γιατί αντίθετα από τους προηγούμενους κύκλους που βλέπαμε στα πρώτα 8 επεισόδια να χτίζεται η υπόθεση χωρίς ιδιαίτερη δράση και στα τελευταία 2 επεισόδια να γίνεται χαμός, σε αυτόν τον κύκλο γίνεται χαμός ήδη από το 2ο επεισόδιο. Και έχουμε πολλές εκπλήξεις από την εξέλιξη των χαρακτήρων.

-Υπάρχουν λοιπόν συγκλονιστικά επεισόδια, όπως το 3ο και το 4ο που σκηνοθέτησε ο Wagner Maura με σκηνές που θα μείνουν στην ιστορία της κινηματογράφησης, αλλά ένα σχετικά λιγότερο συγκλονιστικό τέλος συγκριτικά.

-Αν και κάποιοι βρήκαν την υπόθεση των απεχθών δολοφονιών γυναικών στο Juarez λίγο εκτός, ο σεναριογράφος βρήκε τρόπο να το δέσει και ήταν ενδιαφέρον που ανάμεσα στον ναρκοπόλεμο του Mεξικού παρακολουθούσαμε κι ένα διαφορετικό plotline. Άλλωστε ήταν τότε, το 1993 που ξεκινά η ιστορία του ναρκοπολέμου του Μεξικού, που άρχισαν να αποκαλύπτονται οι μαζικοί τάφοι γύρω από τα εργοστάσια του Juarez. Η παρακμή, η εκμετάλλευση και η συγκάλυψη σε όλο της το μεγαλείο.

ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

-Από το σύντομο πέρασμα του πορτορικανού ράπερ Bad Bunny ως ναρκο τζούνιορ και την φανταστική σκηνή που τον δείχνει να ντύνεται στην walk in ντουλάπα του υπό τους ήχους του Boys Dont Cry των Cure (με ισπανικούς στίχους), μέχρι τον αλά Ντόναλντ Ντακ τρόπο ομιλίας του El Chapo, αυτός ο κύκλος του Narcos Mexico, μόνο κάρακτερς έχει.

-Σίγουρα θα ήθελα να δω λίγο παραπάνω τον El Mayo. Κάποιοι χαρακτήρες που στους προηγούμενους κύκλους έμεναν λίγο πιο πίσω, όπως ο El Chapo ή τα 3 αδέρφια Arellano Felix, σε αυτόν τον κύκλο βγαίνουν –πολύ λογικά- πολύ μπροστά και γίνονται πρωταγωνιστές πλέον. Αναδεικνύονται η Erendina, η οποία στην αληθινή ζωή ζει και βασιλεύει και λέγεται ότι διοικεί το δικό της καρτέλ, και ο El Mayo, ένας χαρακτήρας αρκετά δυνατός ώστε θα μπορούσε να γυριστεί ολόκληρος κύκλος μόνο γι αυτόν.

-Από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες αυτού του κύκλου, ο αστυνομικός Victor Tapia, χαρακτήρας με εκπλήξεις και βάθος. Και συγκλονιστική ερμηνεία του μεξικανού ηθοποιού Luis Gerardo Méndez. O χαρακτήρας του είναι fiction, μάλλον ένας φόρος τιμής στον ανώνυμο μεξικανό αστυνομικό (έναν ή πολλούς), που παίρνει το δρόμο του καλού μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Το αεροπλανάκι του Amado Carillo Fuentes πάνω στο πιάνο στην τελευταία σκηνή της σεζόν, δεν είναι υπόνοια για 4η σεζόν. Απλώς υπονοεί όλες τις φήμες που ακολούθησαν τον θάνατο του Amado, φήμες τύπου “ο Ελβις ζει”, που βγήκαν κάπως δικαίως όχι μόνο για τον τρόπο που πέθανε (αγνώριστος από τις πλαστικές), αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι γιατροί που τον χειρούργησαν βρέθηκαν αργότερα κυριολεκτικά τσιμεντωμένοι.

Οπως και να έχει, σύμφωνα με τους παραγωγούς αυτός ο κύκλος είναι ο τελευταίος. Άλλωστε πώς να τελειώσει κανείς έναν πόλεμο που συνεχίζεται ουσιαστικά μέχρι σήμερα;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Θα ήθελα λίγα ακόμη επεισόδια σε αυτόν τον κύκλο, έναν κύκλο που καλύπτει μια μεγάλη ιστορία ίσως ένα τσακ πιο βιαστικά.

Σε γενικές γραμμές όμως, αυτός ο κύκλος μου άρεσε, για όλους τους παραπάνω λόγους, περισσότερο από τους προηγούμενους 2 κύκλους του Narcos Mexico, από τους οποίους στην πραγματικότητα θυμάμαι το τέλος και όχι τους λόγους που φτάσαμε σε αυτό.

Διαβάστε επίσης: