To Bruised έφτασε στο νο1 στο αμερικάνικο Netflix, κι αυτό αναμενόμενο.

Από EW Staff
02 Δεκεμβρίου, 2021 @ 13:06
bruised

Bruised, ταινία σε σκηνοθεσία της Halle Berry, Netflix

       Από την εποχή του Rocky Balboa όλες οι ταινίες σχετικά με την πυγμαχία μοιάζουν να αντιγράφουν πιστά η μία την άλλη. Η πλοκή είναι η ίδια με ελάχιστες παραλλαγές. Ένας πυγμάχος που κάποτε ήταν είδωλο βυθίζεται στην αυτοκαταστροφή αντιμετωπίζοντας διάφορα προσωπικά προβλήματα. Από τον αυτοοικτιρμό του έρχεται να τον σώσει ένας προπονητής που βλέπει την παλιά σπίθα της μάχης στα μάτια του. Έτσι τον αναλαμβάνει, τιθασεύει την ορμή του, τον βασανίζει ώστε να αποκτήσει ξανά την όρεξη για αίμα και τον στέλνει στο ρινγκ. Μαζί με τον θρίαμβο επί του αντιπάλου, συνήθως με ένα εντυπωσιακό νοκ άουτ, πέφτουν και οι τίτλοι τέλους.

Κανείς δεν ξέρει τι σκεφτόταν η βραβευμένη με Όσκαρ, Halle Berry όταν αποφάσιζε να διηγηθεί μία ανάλογη ιστορία, παίζοντας το ρόλο και της πρωταγωνίστριας και της σκηνοθέτιδας. Πάντως το Netflix πίστεψε στο ταλέντο της και της έδωσε 20 εκατομύρια δολλάρια για να γυρίσει το Bruised. Μία απλοική ιστορία γύρω από μία κάποτε διάσημη μαχήτρια των μεικτών πολεμικών τεχνών (ΜΜΑ) που επανέρχεται στο ρινγκ για να κερδίσει τον αυτοσεβασμό της και φυσικά πολλά χρήματα.

      Η επιλογή του κόσμου των μεικτών πολεμικών τεχνών ήταν μονόδρομος. Οι αμερικανοί θεατές λατρεύουν αυτό το αποκαλούμενο “σπορ”, όπου δύο μαχητές μέσα σε ένα κλουβί πλακώνονται στο ξύλο τηρώντας ελάχιστους κανόνες. Η πυγμαχία έχει τεθεί στο περιθώριο ως βαρετό άθλημα και τα χρήματα και η δόξα ανήκουν πια στους μαχητές του ΜΜΑ.

      Οπότε στο Bruised η Berry συγκεντρώνει όλα τα κλισέ των παλιών ταινιών και τα πετάει ανάκατα μέσα στη πλοκή. Ιδού η μαχήτρια κάποτε η ελπίδα του γυναικείου ΜΜΑ που τώρα μένει σε ένα υποβαθμισμένο προάστιο του Νιούαρκ, καθαρίζει τουαλέτες στα σπίτια του Μανχάταν, είναι υποχείριο του μάνατζερ και εραστή της, πίνει και συχνά έχει ξεσπάσματα οργής. Η ξαφνική έλευση του μικρού της γιού που τον έχει παρατήσει χρόνια πριν, την αναγκάζει να επιστρέψει στο ρινγκ για να του προσφέρει μία καλύτερη ζωή.

     Το σενάριο είναι όπως είπαμε αντιγραφή όλων των ταινιών πυγμαχίας. Όμως μία φρέσκια σκηνοθετική ματιά θα μπορούσε να του δώσει έναν διαφορετικό αέρα. Υπάρχουν παραδείγματα όπως το Southpaw ή το Creed που ακολούθησαν στη πλοκή το χρυσό κανόνα προσθέτωντας διαφορετικές πινελιές. Η Berry όμως αρνήθηκε να προσθέσει κάτι δικό της. Αντίθετα κατάφερε να κάνει μία ιστορία με αναμενόμενο τέλος να γίνεται όλο και πιο βαρετή καθώς εκτυλίσσεται στην οθόνη. Ακόμα και οι σκηνές όπου κάνει σεξ με τον εραστή της που την πατρονάρει, συνευρίσκεται ερωτικά με τη σκληροτράχηλη προπονήτρια της, ή  δέχεται σαρκαστικά σχόλια από τη μάνα της, μοιάζουν ασύνδετες μέσα στο προκατασκευασμένο σενάριο.

    Αλλά όλα αυτά δεν έχουν σημασία. Στις ΗΠΑ, οι θεατές τρελλαίνονται να βλέπουν ανθρώπους να δέρνονται μέσα σε ένα κλουβί. Κι αν η ιστορία τους έχει και λίγα μελοδραματικά στοιχεία, ακόμα καλύτερα. Το Bruised έφτασε στο νούμερο ένα στο αμερικάνικο Netflix, οι παραγωγοί ενθουσιάστηκαν και είναι σίγουρο πως το Bruised 2 δεν θα αργήσει να εμφανιστεί στην οθόνη.

Ακολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook ★ Instagram ★ Twitter ★ Spotify

Διαβάστε επίσης: