Οι πρωταγωνιστές της παράστασης "Δάχτυλο στο μέλι", μίλησαν στο EW για την νέα ξεκαρδιστική κωμωδία του Μίμη Καπέρδου σε σκηνοθεσία του Χρήστου Ευθυμίου.

Από EW Staff
03 Μαρτίου, 2022 @ 15:22
meli6 Φωτό: Αλβάρα Μερκιόρι

“Ποιος έχει το δάχτυλο στο μέλι και δεν το γλύφει;” λέει η λαϊκή σοφία. Ποιο είναι όμως το μέλι και ποιος έχει το δάχτυλο; Σήμερα που και το μέλι τέλειωσε και τα δάχτυλα.. κόπηκαν.

meli1
Μαρία Κωνσταντά Φωτό: Αλβάρα Μελκιόρι

Τη δεκαετία του ’80, τη «χρυσή» εποχή που νομίζαμε ότι όλα γύρω θα είναι γλυκά και εύκολα και μελωμένα. Τότε που πολλά δάχτυλα ήθελαν να βουτήξουν  στα βάζα. Εκεί μας πάει η κωμωδία «Δάχτυλο στο μέλι» του Μίμη Καπέρδου, σε σκηνοθεσία του ίδιου και του Χρήστου Ευθυμίου στο ολοκαίνουριο φετινό θέατρο EliartBack to the future δηλαδή. Με κεντρικό ήρωα έναν δήμαρχο βορείων προαστίων, αλλά λαϊκής καταγωγής που προσπαθεί κρυφά απ’ όλους, ακόμα και από την οικογένεια του, να καταχραστεί λεφτά του δήμου μέσω ενός μεγάλου έργου που έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του. Αλλά το άγχος, η απειρία, οι ακατάλληλοι συνεργάτες, αλλά και το νέο αγόρι της κόρης του, τον φρενάρουν. Το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο, η μια παρεξήγηση την άλλη και ο δήμαρχος οδηγείται σε αδιέξοδο; Ποιον δρόμο θα διαλέξει; Τον γκρεμό ή το ρέμα;

Οι συντελεστές της παράστασης μιλάνε στο EW για το βάζο, το μέλι και

Πώς γίνεται μέσα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλο τον κόσμο, μέσα στις δυσκολίες τις οικονομικές, και τη μελαγχολία που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια η πανδημία, εσείς αποφασίζετε να ανεβάσετε μία παράσταση όχι μόνο σε μία εντελώς διαφορετική εποχή, αλλά και σε έναν ολοκαίνουργιο χώρο;

Ο Μίμης Καπέρδος απάντησε: “Άν ήμασταν καλά (γελάει), δε θα κάναμε αυτό το επάγγελμα. Για να κάνουμε αυτό το επάγγελμα σίγουρα έχουμε κάποιο πρόβλημα. Το έργο υπήρχε ήδη, είναι γραμμένο πολλά χρόνια πριν, είναι η δεύτερη σεζόν που ανεβαίνει, είχαμε ξεκινήσει λίγο πριν την πρώτη καραντίνα και σταματήσαμε. Όταν υπάρχει τόση απραξία νομίζω ότι ο μόνος τρόπος για να νιώσεις καλύτερα μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση είναι να ασχοληθείς με τη δουλειά σου. Οπότε, είπαμε να το κάνουμε και… Ο Θεός βοηθός”.

Δηλαδή το είδατε και σαν έναν τρόπο να ξεφύγετε από όλη αυτή την κατάσταση.

Μίμης Καπέρδος: “Προφανώς. Πρώτα απ’ ολα αυτό και μετά τα υπόλοιπα. Όταν είσαι σε αυτή την κατάσταση 2 χρόνια τώρα, το μόνο που σκέφτεσαι να κάνεις είναι κάτι για την ψυχή σου. Και τι μπορείς να κάνεις; Να ασχοληθείς με αυτό που αγαπάς.

meli2
Μαρία Κωνσταντά- Κωνσταντίνος Μουταφτσής Φωτό: Αλβάρα Μελκιόρι

Το βάζο, δηλαδή η χαλαρότητα. Πότε έσπασε;

Μίμης Καπέρδος: “Για εμένα έσπασε εντελώς όταν είδα ότι εντελώς λάθος άνθρωποι είναι σε λάθος πόστα. Δηλαδή όταν ένας άνθρωπος αποκτά δύναμη εκεί φαίνεται ο χαρακτήρας του. Οπότε, εκεί καταλαβαίνουμε πότε ο άνθρωπος παρεκκλίνει από τις αρχές του, από τον τρόπο που έχει μεγαλώσει. Αν και νομίζω ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή. Δηλαδή δε γίνεται να είσαι καλός και όταν έχεις το βάζο με το μέλι μπροστά σου να γίνεσαι εντελώς άλλος άνθρωπος. Πάντα αυτός ήσουν απλά σου δόθηκε η ευκαιρία και έδειξες και τον πραγματικό σου εαυτό.”

Μία παράσταση μπορεί να κρύβει κάποιο πολιτικό σχόλιο;

Μίμης Καπέρδος: “Εμείς σχολιάζουμε περισσότερο την εποχή. Την εποχή που όλα ήταν ρόδινα, που υπήρχε άφθονο “μέλι”, που υπήρχαν πολλές ευκαιρίες. Οπότε το σχόλιο είναι το πώς αντιδράει ένας άνθρωπος όταν βρεθεί μπροστά στην ευκαιρία και μπροστά στην απατεωνιά. Θα την κάνει, δε θα την κάνει; Οπότε ναι, το σχόλιο είναι η χρυσή εποχή του 80 και του 90 που το μέλι ήταν πολύ και το πώς αντιδρούσαν οι άνθρωποι.

Ο Κωνσταντίνος Μουταφτσής, είναι ο Νώντας, είναι παιδικός φίλος του δημάρχου (Χάρης Μαυρουδής). Είναι ένας λαϊκός τύπος, είναι λίγο αγαθός, έχει μία αφέλεια, δεν είναι κακοπροαίρετος αλλά είναι και λίγο πονηρός. Δηλαδή θέλει εύκολα να κερδίσει πράγματα. Είναι βαθιά ερωτευμένος με την υπηρέτρια του σπιτιού, την Νατάσα (Μαρία Κωνσταντά). Θέλει ο ίδιος να καταφέρει πράγματα, ώστε να έχει την αγάπη του βασίλισσα. Προσπαθεί μέσω του δημάρχου να επωφεληθεί και αυτός. Ένας ευχάριστα κουτοπόνηρος.

meli5
Βίβιαν Κοντομάρη- Κωνσταντίνος Μουταφτσής Φωτό: Αλβάρα Μελκιόρι

Στην ερώτηση “το μέλι για εσάς τι θα μπορούσε να είναι;” ο Κωνσταντίνος Μουταφτσής απάντησε:

Προσωπικά για εμένα το μέλι είναι η ευτυχία και να ζεις (τώρα πια) με υγεία και ευτυχισμένος. Γιατί η υγεία τώρα πια έχει μπει πάνω απ’όλα. Δηλαδή άμα μπορούσα να έχω το μέλι και να βουτήξω όλο το δάχτυλο και να μου εγγυηθεί κάποιος ότι θα είμαι ευτυχισμένος και υγιής, δε θα χρειαζόμουν τίποτα άλλο.

meli6
Βίβιαν Κοντομάρη- Κωνσταντίνος Μουταφτσής- Χάρης Μαυρουδής Φωτό: Αλβάρα Μελκιόρι

Ο Χάρης Μαυρουδής υποδύεται τον Γιώργο ο οποίος είναι δήμαρχος και έχει εκλεγεί σχετικά πρόσφατα. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος χαίρει την εξουσία που κατέχει ως δήμαρχος και προσπαθεί να κάνει την πρώτη του μεγάλη κομπίνα, εκμεταλλευόμενος το ότι έχει εκλεγεί σε αυτή τη θέση. Είναι μία καρικατούρα ενός δημάρχου που δρούσε τη δεκαετία του 80.

meli7
Βίβιαν Κοντομάρη- Κωνσταντίνος Μουταφτσής- Χάρης Μαυρουδής Φωτό: Αλβάρα Μελκιόρι

Όταν τον ρωτήσαμε το μέλι τι είναι για τον ίδιο, εκείνος έδωσε την εξης απάντηση:

“Για εμένα το δάχτυλο στο μέλι σηματοδοτεί τη διαφθορά. Σηματοδοτεί μία κοινωνία βαθύτατα παρακμιασμένη, όχι μονάχα σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε ηθικό. Απ’ όπου κι αν το πιάσουμε, βλέπουμε γυναικοκτονίες (13 Γυναικοκτονίες το 21), τώρα πάλι το 22 υπήρξε κι άλλη γυναικοκτονία και υπήρξαν και κάποιες αποτυχημένες απόπειρες, είναι μία περίοδος που ναι μεν η χρυσή αυγή βρίσκεται στη φυλακή αλλά βλέπουμε ακροδεξιές δυνάμεις όχι μονάχα στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό να δυναμώνουν, είναι μία περίοδος που με πρόσχημα την πανδημία έχουν παρθεί διάφορες τελείως αντιδημοκρατικές αποφάσεις. Επίσης είναι μία περίοδος που ο κόσμος αντί να ταχθεί με την επιστήμη, έχει ταχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με τον ανορθολογισμό. Όχι μονάχα με το να μην επιλέξει το εμβόλιο αλλά και με όλες αυτές τις ιστορίες συνωμοσίας που προκύψανε. Όλα αυτά λοιπόν μπορεί να έχουν στο αποκορύφωμά τους όλες αυτές τις αποχρώσεις σκανδάλου και τα σκάνδαλα που ακούμε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά για να υπάρξει όλο αυτό, έχει υπάρξει σίγουρα ένα οικοδόμημα σαθρών που οδηγεί σε αυτό. Οπότε για εμένα το δάχτυλο στο μέλι, είναι μία ηθική και κοινωνική κατάπτωση που χρειάστηκαν πάρα πολλά χρόνια για να μπορέσει να οικοδομηθεί τόσο στέρεα, όσο αυτό που συμβαίνει σήμερα.”

meli8
Κωνσταντίνος Μουταφτσής- Χάρης Μαυρουδής Φωτό: Αλβάρα Μελκιόρι

Η Χριστίνα Μαθιουλάκη υποδύεται την Τέρυ, κόρη του Γιώργου (Χάρης Μαυρουδής) και της Ελένης (Βίβιαν Κοντομάρη). Η Τέρυ είναι ένα κορίτσι καλομαθημένο αλλά και κακομαθημένο. Μοιάζει πολύ με τη μαμά της στον χαρακτήρα. Η Τέρυ, φέρνει στο σπίτι τον γαμπρό, ο οποίος δεν είναι ότι καλύτερο για τους γονείς της από άποψη δουλειάς και κοινωνικής τάξης, αλλά με το πείσμα της καταφέρνει να τον κρατήσει στο σπίτι.

Η Μαρία Κωνσταντά κάνει την υπηρέτρια αυτής της αστικής οικογένειας. Είναι ένας ρόλος ο οποίος έχει πολλά στοιχεία κωμικά αλλά έχει και μία σοβαρότητα η οποία δε φαίνεται. Είναι μία υπηρέτρια η οποία έρχεται από το Αγρίνιο στην Αθήνα, και κάνει τα πάντα για να μείνει μέσα σε αυτή τη μεγαλοαστική οικογένεια. Τους συμπαθεί όλους πάρα πολύ, έχει μία ιδιαίτερη αδυναμία στο αφεντικό της, της έχει ιδιαίτερη αδυναμία ο Νώντας (Κωνσταντίνος Μουταφτσής), και η ίδια είναι ένα άτομο έξυπνο, ξέρει τα πάντα μέσα στην οικογένεια αλλά κάνει ότι δεν ξέρει και τίποτα.

meli9
Χάρης Μαυρουδής- Βίβιαν Κοντομάρη- Μαρία Κωνσταντά- Χριστίνα Μαθιουδάκη- Μίμης Καπέρδος Φωτό: Αλβάρα Μελκιόρι

Και το μέλι για εσάς και δευτερευόντως για το ρόλο σας, τι είναι;

Μαρία Κωνσταντά: “Προσωπικά, το μέλι είναι κάτι γλυκό. Δηλαδή εύχομαι όλοι στη ζωή μας να έχουμε μέλι. Εκεί δηλαδή με παραπέμπει.

Τώρα για τον ρόλο. Όλοι οι χαρακτήρες προσπαθούν να φάνε από το μέλι. Τώρα ο τρόπος που τρώει ο καθένας, είναι διαφορετικός. Κάποιων ο τρόπος δεν είναι τόσο καλός.

Η Βίβιαν Κοντομάρη υποδύεται την Ελένη. Η Ελένη, είναι η γυναίκα του Δημάρχου (Χάρης Μαυρουδής). Ο μπαμπάς της, επίσης Δήμαρχος. Έχει ζήσει λοιπόν σε μία αστική καθαρά οικογένεια. Είναι ηθική. Η ίδια πιστεύει ότι όλοι είναι άμεμπτου ηθικής, κινείται σε κύκλους Κολωνακίου, παίζει τα χαρτιά της και είναι περιποιημένη. Είναι από αυτές τις γυναίκες τις παλιές από τις αστικές οικογένειες. Το ψευδώνυμο που της έχουν βγάλει, χωρίς να το ξέρει φυσικά, είναι Γκεστάπο.

meli10
Χάρης Μαυρουδής- Βίβιαν Κοντομάρη- Μαρία Κωνσταντά- Χριστίνα Μαθιουδάκη- Μίμης Καπέρδος Φωτό: Αλβάρα Μελκιόρι

Πως σας φαίνεται εσάς που σε μία τόσο δύσκολη εποχή, εσείς καταφέρατε και ανεβάσατε μία παράσταση;

Βίβιαν Κοντομάρη: “Το θέατρο και ειδικά οι μικρότερες ομάδες ήταν πάντα μία δύσκολη υπόθεση που αν δεν έχεις μεράκι, αγάπη και λαχτάρα να το κάνεις και να συμμετέχεις σε κάτι τέτοιο, δε γίνεται. Πάντα αντιμετωπίζανε προβλήματα. Πόσο μάλλον τώρα και μετά την πανδημία που φυσικά όχι μόνο το θέατρο αλλά και όλοι νομίζω, έχουμε δυσκολευτεί πάρα πολύ. Νιώθω πάρα πολύ τυχερή που είμαι σε μία δουλειά και που περνάω και πάρα πολύ όμορφα με τα παιδιά και γελάμε ο ένας με τον άλλο. Φυσικά, κάποιοι νοσήσανε και περιμέναμε και αναβάλλαμε την παράσταση αλλά είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους, ούτε είμαστε όλοι μαζί σε ότι κι αν συμβεί. Νιώθουμε πάρα πολύ τυχεροί, ελπίζουμε να μην έχουμε άλλα θέματα από εδώ και στο εξής. Ελπίζουμε αυτοί που θα έρθουν να παρακολουθήσουν την παράσταση να ξεχαστούν για δύο ώρες. Να ξεχάσουν την πανδημία και ό,τι άλλο μας βασανίζει. Ελπίζω να μπορούν να ανταποκριθούν στο εισιτήριό μας και να μη σκεφτούν το οικονομικό, γιατί πλέον είναι πολυτέλεια για κάποιους να πηγαίνουν στο θέατρο. Και ελπίζω πραγματικά να φεύγουν χαρούμενοι και να έχουν ξεχαστεί έστω και για λίγο.

meli12
Χάρης Μαυρουδής- Βίβιαν Κοντομάρη- Χριστίνα Μαθιουδάκη- Μίμης Καπέρδος Φωτό: Αλβάρα Μερκιόρι

Ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, υποδύεται τον Σπύρο. Ο Σπύρος είναι βοηθός του πεθερού του Δημάρχου (Χάρης Μαυρουδής) και πατέρα της Ελένης (Βίβιαν Κοντομάρη). Ο ίδιος, λόγω κάποιων προβλημάτων, ερωτικού περιεχομένου συγκεκριμένα κάθε φορά που μιλάει… τα χάνει!

Το μέλι για εσάς τι είναι;

Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος: Κάθε άνθρωπος ο οποίος βγαίνει στην εξουσία, μπαίνει στον πειρασμό. Όποια εξουσία κι αν είναι αυτή. Οπότε το μέλι είναι αυτό που μπορεί να πάρει με την πρώτη ευκαιρία και χωρίς να έχει πασχίσει ιδιαίτερα. Ο ρόλος σίγουρα δεν ασχολείται τόσο με το μέλι και άμα τον ενδιαφέρει το ξεχνάει αμέσως.

Τέλος ο Χρήστος Ευθυμίου που είναι σκηνοθέτης της παράστασης μαζί με τον Μίμη Καπέρδο στην ερώτηση: “Πώς σας φαίνεται που σε μία τόσο δύσκολη εποχή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλο τον κόσμο, εσείς καταφέρατε να ανεβάσετε ένα θεατρικό έργο;

Εκείνος απάντησε: “Η παράσταση είναι μία παράσταση που είχε ανέβει προ κοβιντ, είχε πάει πάρα πολύ καλά και μετά λόγω συνθηκών κατέβηκε αλλά θέλαμε να τη συνεχίσουμε. Προσπαθούσαμε να βρούμε ένα διάστημα που να το επιτρέπει και ενδεχομένως να μη μας… διακόψει και σιγά σιγά φτάσαμε ως εδώ. Είπαμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος. Ο κόσμος έχει ανάγκη να επικοινωνήσει με ένα ζωντανό θέαμα. Τους βλέπεις έρχονται με λαχτάρα, προσπαθώντας να τηρήσουν όσο μπορούν τα μέτρα κατά του κορονοιού, θέλουν να σου δώσουν συγχαρητήρια, είναι ευδιάθετοι.”

Το Δάχτυλο στο Μέλι λοιπόν είναι ο τίτλος και θέλω να μου πείτε για εσάς τι σηματοδοτεί το μέλι.

Χρήστος Ευθυμίου: “Το Δάχτυλο στο μέλι το χρησιμοποιεί ο λαός για κάποιον που έχει δει ότι υπάρχει κάπου χρήμα και έχει μπει στον πειρασμό να βάλει το δαχτυλάκι του να πάρει λίγο. Κάποιο βέβαια μπορεί να βάλουν και ολόκληρη τη χούφτα και κάποιοι άλλοι να πάρουν όλο το βάζο.”

Το βάζο λοιπόν, σε μία δεκαετία που ήταν όλα υπέροχα, πότε πιστεύετε ότι έσπασε;

Χρήστος Ευθυμίου: “Το βάζο τότε το εξαντλήσανε. Θέλω να πω ότι τα πράγματα που έγιναν εκείνη την περίοδο ήταν πολύ τραβηγμένα. Εμείς τοποθετούμε την παράσταση περίπου στα μέσα τη δεκαετίας του 80, τότε που ανέβηκε το ΠΑΣΟΚ και όλοι είχαμε προσδοκίες και μάλιστα τα πρώτα χρόνια ήταν προσπάθησε ν κάνει αναδιανομή του πλούτου (έδωσε μισθούς, φρόντισε τα συστήματα της παιδείας, της υγείας κλπ) και είπαμε «Α, πολύ ωραία επιλογή κάναμε σα λαός». Αργότερα λοιπόν μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία ότι κατέχουμε αυτές τις καρέκλες, αυτές οι καρέκλες είναι πολύ ισχυρές, δίπλα μας υπάρχουν χρήματα και αυτά τα χρήματα εμείς μπορούμε να τα υπεξαιρέσουμε. Άρχισε λοιπόν να γίνεται ένα μπέρδεμα, άρχισαν τα σκάνδαλα τα οποία εμείς τα έχουμε δει, έχουν αποκαλυφθεί, λίγοι πληρώσανε γι αυτό, αλλά ήταν υπαρκτά.”

ΙΝFΟ: “Δάχτυλο στο μέλι” του Μίμη Καπέρδου. 

Σκηνοθεσία: Χρήστος Ευθυμίου – Μίμης Καπέρδος,

Σκηνικά κοστούμια: Βαλεντίνο Βαλάσης 
Casting: Κυριάκος Κουρουτσαβούρης

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Βίβιαν Κοντομάρη (Ελένη)
Χάρης Μαυρουδής (Γιώργος)
Κωνσταντίνος Μουταφτσής (Νώντας)
Μίμης Καπέρδος (Νίκος)
Χριστίνα Μαθιουλάκη (Τέρυ)
Μαρία Κωνσταντά (Νατάσα)
Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος (Σπύρος)

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, 21:15 στο θέατρο Eliart, (Κωνσταντινουπόλεως 127, Βοτανικός). Πληροφορίες / Κρατήσεις: 210 3477677

https://www.viva.gr/tickets/theater/dachtylo-sto-meli/

Ακολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook ★ Instagram ★ Twitter ★ Spotify

Διαβάστε επίσης: