Ο φάκελος των υποψηφίων έκλεισε.

Από EW Staff
05 Αυγούστου, 2021 @ 08:30

Tης Μαρένας Καδιγιαννοπούλου

Το Εθνικό Θέατρο τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Η νυν καλλιτεχνική διευθύντρια, Έρι Κύργια, ανέλαβε τα καθήκοντά της- μέχρι πρότινος, εκτελούσε χρέη αναπληρώτριας διευθύντριας- έπειτα από την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη.

«Με γνώμονα την άμεση και αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Θεάτρου και τη μετάβασή του στη νέα περίοδο, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωρά στον ορισμό της Έρις Κύργια, ως μεταβατικής Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Εθνικού Θεάτρου», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που έφθασε στους πολιτιστικούς συντάκτες και η νυν καλλιτεχνική διευθύντρια σήκωσε αμέσως τα μανίκια, προκειμένου να ολοκληρώσει το καλοκαιρινό πρόγραμμα, καθώς και το πρόγραμμα της χειμερινής σεζόν 2021-2022.

Παράλληλα, το υπουργείο ανακοίνωσε και άλλες σημαντικές αλλαγές. Προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου ο επόμενος Καλλιτεχνικός Διευθυντής να αναδειχθεί μέσα από ανοιχτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης η οποία αποτελείται από τους: Νίκο Αλιβιζάτο (πρόεδρος της Επιτροπής), Μαριάννα Κάλμπαρη (καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης), Ξένια Καλογεροπούλου (ηθοποιός & συγγραφέας παιδικών θεατρικών έργων), Εύα Μανιδάκη (αρχιτέκτων & σκηνογράφος), Ρένη Πιττακή (ηθοποιός).

Όπερ και εγένετο!

Ήδη από την αρχή του καλοκαιριού είχαν ακουστεί τα πρώτα ονόματα, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς οι υποψήφιοι δεν ανακοινώνονται, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Πρώτοι για την υποψηφιότητα του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, έθεσαν ο σκηνοθέτης Γιάννης Μόσχος (το φετινό καλοκαίρι μάλιστα σκηνοθετεί για πρώτη φορά στην Επίδαυρο τις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη για το Εθνικό Θέατρο) και ο ηθοποιός, Γιάννης Καλατζόπουλος.

Και η λίστα αυξήθηκε και τα ονόματα τα οποία φέρονται να έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση της θέσης είναι αρκετά και από διαφορετικά καλλιτεχνικά στρατόπεδα: Θοδωρής Αμπαζής (παλιός γνώριμος του Εθν. Θεάτρου καθώς είχε διατελέσει Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής υπό της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Στάθη Λιβαθηνού, αλλά έχει υπάρξει στο παρελθόν Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας), Αλμπέρτο Εσκενάζι, Άντζελα Μπρούσκου, Έλλη Παπακωνσταντίνου, Βαρβάρα Δούκα, Νίκος Διαμαντής (πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, ενώ ήδη έχει δηλώσει ενδιαφέρον και για την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας), σε κοινή υποψηφιότητα ο Ακύλλας Καραζήσης με τον Νίκο Χατζόπουλο και την Αργυρώ Χιώτη, Γιάννης Μαργαρίτης (ο ιδρυτής του Θεάτρου της Άνοιξης και νυν Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας), Βίκτωρ Αρδίττης.

Ο φάκελος των υποψηφίων έκλεισε, η επιτροπή κάνει τη δουλειά της, όπως εκείνη γνωρίζει καλύτερα και όπως πήρε το αυτί μας στα πηγαδάκια της Επιδαύρου το περασμένο σαββατοκύριακο (30-31/7 & 1/8 παρουσιάστηκε η παράσταση «Φοίνισσες» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο) ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής ή η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια, ίσως αναλάβει καθήκοντά τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Εν αναμονή λοιπόν…

Διαβάστε επίσης: