Εσείς ποιες έχετε δει από τη λίστα;

Από EW Staff
07 Οκτωβρίου, 2021 @ 19:05

Βρεθήκαμε χτες στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Κολιοδήμου, με τον απίστευτο τίτλο “101 ελληνικές ταινίες που πρέπει να πεθάνεις πριν τις δεις”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου, στην οποία μίλησαν για το βιβλίο οι κριτικοί κινηματογράφου Γιάννης Ζουμπουλάκης και Ηλίας Φραγκούλης, ο ποιητής, μεταφραστής και συγγραφέας Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, ενώ αποσπάσματα διάβασε η Χάιδω Παπαβασιλείου.

Το βιβλίο κυκλοφορεί ήδη από τις Εκδόσεις Οξύ, ενώ, όπως πληροφορηθήκαμε χτες, την άνοιξη του 2022 θα βγει το επόμενο βιβλίο του συγγραφέα, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, αυτή τη φορά για τις “καλύτερες ελληνικές ταινίες που πρέπει να δεις πριν πεθάνεις”. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, “προς το παρόν, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα ο αριθμός ταινιών που θα περιλαμβάνονται στο βιβλίο αυτό”.

Ανάμεσα στο κοινό στην εκδήλωση, παρευρέθηκε ο κριτικός κινηματογράφου και καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου Νίνος Φένεκ Μικελίδης, ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος Δημήτρης Παναγιωτάτος, η σεναριογράφος Βίκυ Χασάνδρα, ο σκηνοθέτης Νίκος Περάκης και ο κριτικός κινηματογράφου και συγγραφέας Γιάννης Σολδάτος, ο οποίος και είπε μερικά λόγια στο μικρόφωνο για το βιβλίο και τον συνάδελφο του Δημήτρη Κολιοδήμο. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ανάγνωσης αποσπασμάτων του βιβλίου, οι εισηγητές αντιμετώπισαν άλλες φορές με χιούμορ και άλλες φορές με σοβαρότητα τις απόψεις τους, σχολιάζοντας, ωστόσο, με ενδιαφέρον τους περισσότερους τίτλους που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την έκδοση.

Χάιδω Παπαβασιλείου, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Ηλίας Φραγκούλης, Δημήτρης Κολιοδήμος, Γιάννης Ζουμπουλάκης

Μέσα στις 101 ταινίες του βιβλίου, συναντούμε τίτλους από το 1965 μέχρι το 2020. Κάθε σκηνοθέτης εκπροσωπείται από μόνο μία ταινία του. Ορισμένες από αυτές, μάλιστα, είχαν υπάρξει μεγάλες επιτυχίες στην εποχή που κυκλοφόρησαν στις αίθουσες. Από την άλλη, κάποιες από αυτές μπορεί να φαντάζουν απίθανο για μερικούς που εμφανίζονται εδώ. Όπως και να έχει, πρόκειται για ένα βιβλίο, και χάρη στην επιλογή των ταινιών και των κριτηρίων του συγγραφέα, αποτελεί ένα μεγάλο θέμα συζήτησης, για το σημερινό κοινό (κάθε ηλικίας) στην Ελλάδα.

Aκολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook
★ Instagram
★ Twitter

Διαβάστε επίσης: