Η συλλογή διηγημάτων της αναγνωρισμένης Λετονής συγγραφέως κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Βακχικόν.

Από EW Staff
28 Σεπτεμβρίου, 2021 @ 11:40

Η συλλογή διηγημάτων της Inga Zolude, με τίτλο “Παρηγοριά για το Δέντρο του Αδάμ”, αντικατοπτρίζει διαφορετικά στιγμιότυπα της ζωής σε αστικές και αγροτικές περιοχές της Λετονίας.

Η πλούσια και μεστή γλώσσα της συγγραφέας περιγράφει μια φωτεινή και πανοραμική όψη του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος και ένα πολύ συγκεκριμένο μοτίβο στη γραφή της, είναι η ικανότητά της να καταστρέφει κάθε όριο μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας, γνωστού και άγνωστου, εθνικού και κοσμοπολίτικου. Μερικές φορές, είναι αδύνατον να μαντέψει κανείς το χώρο ή το χρόνο που πλαισιώνει αυτές τις ιστορίες, οι οποίες πραγματεύονται τα λεγόμενα “μείζονα θέματα”, στην καρδιά της ανθρώπινης ύπαρξης. Παρ’ όλα αυτά, οι ιστορίες της Zolude αντανακλούν έντονα την ατμόσφαιρα της Ευρώπης του 21ου αιώνα και καθιστούν αυτήν τη συλλογή ένα από τα σημαντικότερα πεζογραφήματα που εκδόθηκαν στη Λετονία τα τελευταία χρόνια.

Να πούμε ότι, η Inga Zolude (γεννημένη το 1984), έχει σπουδάσει αγγλική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Λετονίας, προτού κερδίσει υποτροφία Fulbright, για να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο του Southern Illinois, στις ΗΠΑ. Το 2015, έλαβε το διδακτορικό της από το πανεπιστήμιο της Λετονίας αλλά, προηγουμένως, το 2008, είχε εκδοθεί το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο “Warm Earth”. Έκτοτε, έγραψε άλλα δύο μυθιστορήματα, “Red Children” (2012) και “Santa Biblia” (2013), εκ των οποίων το πρώτο κέρδισε το Βραβείο της Ένωσης Λετονών Συγγραφέων, καθώς και το βραβείο Raimonds Gerkens.

Το 2011, η Zolude απέσπασε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη συλλογή διηγημάτων “Παρηγοριά για το Δέντρο του Αδάμ” και, τo 2015, εκδόθηκε η δεύτερη συλλογή διηγημάτων της, με τίτλο “Stories”, ενώ, το 2018, ακολούθησε το μυθιστόρημα “Materia Botanica”. Γράφει κριτικές, θεατρικά έργα και εργάζεται και ως μεταφράστρια, ενώ τα δικά της βιβλία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, όπως αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, σουηδικά, πολωνικά, λιθουανικά, ουγγρικά, τσεχικά και βουλγαρικά. Είναι μέλος της Ένωσης Λετονών Συγγραφέων από το 2010.

Aκολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook
★ Instagram
★ Twitter

Διαβάστε επίσης: