Από George Satsidis
08 Μαΐου, 2023 @ 16:48
IMG 1984

Ο Ρόμπερτ Όπενχάιμερ ήταν ένα αίνιγμα ένας θεωρητικός φυσικός με τις ιδιότητες ενός χαρισματικού ηγέτη, ένας estet που χαρακτηριζόταν από έντονη αμφισημία. Ήταν ο Προμηθέας της Αμερικής, ο «πατέρας» της ατομικής βόμβας, που σε καιρό πολέμου βρήκε το μυστικό της αστείρευτης ενέργειας του Ήλιου, για χάρη της χώρας του.

Όμως, όταν πάλεψε να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τους τρομερούς κινδύνους της βόμβας, το κατεστημένο στράφηκε αμέσως εναντίον του. Η οδύνη και ο εξευτελισμός που υπέστη ο Οπενχάιμερ το 1954 -κατηγορούμενος ως επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια των Η.Π.Α.- δεν ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση την εποχή του μακαρθισμού.

IMG 1983

O Cillian Murphy σε σκηνή του Oppenheimer

O ήρωας που υποδύεται στην ομώνυμη ταινία ο Cillian Murphy στην πραγματικότητα ήταν ένας πραγματικά υπέροχος άνθρωπος, προσιτός αλλά και απόμακρος, ευφυής αλλά και αφελής, παθιασμένος υποστηρικτής της κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και ακούραστος κυβερνητικός σύμβουλος. Ήταν ένας λαμπρός άνδρας που βίωσε τόσο τον θρίαμβο όσο και την τραγωδία.

Η ιστορία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κρίστοφερ Νόλαν, έρχεται να κυκλοφορήσει ενώ η Ευρώπη αντιμετωπίζει πράγματι το φάσμα της πυρηνικής απειλής για πρώτη φορά από το 1945.

Ο διάσημος σκηνοθέτης, από τους πιο σημαντικούς και περιζήτητους δημιουργούς του Χόλιγουντ, είναι ένας από τους λίγους που μπορούν να πάρουν το πράσινο φως για τεράστια πολυδάπανα πρότζεκτ. Και δεν είναι τυχαίο. Οι ταινίες του, από θρίλερ («Insomnia», «The Prestige») μέχρι έργα με υπερήρωες (τριλογία του «Σκοτεινού Ιππότη») και επιστημονικής φαντασίας («Interstellar», «Inception», «Tenet»), έχουν αποφέρει μέχρι στιγμής συνολικά 5 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office.

Διαβάστε επίσης: