Ένα έργο για την ατομική συνείδηση και την κοινωνική τυραννία που βιώνει κάθε πολιτισμός και κάθε γενιά

Από EW Staff
13 Νοεμβρίου, 2021 @ 10:00

Η καλλιτεχνική  εταιρεία Μυθωδία, σε συνεργασία με τα Αθηναϊκά Θέατρα και την People Entertainment Group παρουσιάζουν την πολυσυζητημένη παράσταση «Οι Μάγισσες του Σάλεμ» (The Crucible) του Άρθουρ Μίλερ σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, στο Θέατρο «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ».

Η ιστορία εκτυλίσσεται το 1692 στην περιοχή του Σάλεμ της Μασαχουσέτης. Η πρωταγωνίστρια μας, η Άμπιγκεϊλ (Ιωάννα Παππά), ερωτεύεται παράφορα έναν μεγαλύτερο της παντρεμένο άνδρα, τον Τζον Πρόκτορ (Άκη Σακελλαρίου). Εκείνος, συνάπτει σχέση μαζί της ωστόσο παραμένει στο πλευρό της συζύγου του, χωρίς να ανταποκρίνεται στον έρωτα της νεαρής γυναίκας. Τότε, η Άμπιγκεϊλ, μαζί με άλλες κοπέλες του χωριού, του κάνουν μάγια για να τον φέρουν πίσω σε εκείνη. Οι κάτοικοι του Σάλεμ αντιλαμβάνομαι την ύπαρξη μαγισσών στην περιοχή τους και αποφασίζουν να τις θανατώσουν. Η Άμπιγκεϊλ, κατηγορεί την σύζυγο του αγαπημένου της (Ρένια Λουιζίδου) για υποκίνηση των μεταφυσικών αυτών πράξεων και τότε ξεκινάει μια δίκη με καταστροφικές συνέπειες για όλους.

«Η Δοκιμασία» ή «Οι Μάγισσες του Σάλεμ», αποτελούν μια διαχρονική καταγγελία των δεισιδαιμονιών, των προκαταλήψεων και του φανατισμού. Ο Μίλερ, μέσα από το έργο του, κατακρίνει την καταπάτηση πολιτικών ελευθεριών και εισάγει τον όρο «κυνήγι μαγισσών» στον 20ο αιώνα.

Ο ίδιος είχε πει για το έργο του:

Όταν η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη, ο φόβος παίρνει υπόσταση. Οι άνθρωποι του Σάλεμ έβλεπαν τον εαυτό τους σαν κάτοχο μιας ανώτερης αλήθειας. Αν το φως αυτής της αλήθειας έσβηνε, πίστευαν πως θα ερχόταν η συντέλεια του κόσμου. Όταν έχετε έναν ιδεολογικό κόσμο που θεωρεί τον εαυτό του τόσο αγνό, είναι φυσικό να τείνετε προς τα άκρα.

Ο Μίλερ, ανέβασε το 1953 στο Μπρόντγουεϊ το έργο «The Crucible», κερδίζοντας βραβείο Tony. Στόχο είχε να καταγγείλει την αντικομμουνιστική υστερία που επικράτησε στις ΗΠΑ την εποχή του μακαρθισμού και οδήγησε στην φυσική και ηθική εξόντωση απλών πολιτών, ιδεολόγων και εκπροσώπων του πνευματικού κόσμου. 


Το κείμενο αναφέρεται σε μια πραγματική ιστορία: στην δίκη των μαγισσών που έγινε στο χωριό Σάλεμ της Μασαχουσέτης το 1692. Πρόκειται για ένα περιστατικό που οδήγησε στην καταδίκη και εκτέλεση 20 κατοίκων με την κατηγορία της μαγείας.

Η σύγχρονη μεταφορά του έργου, στην θεατρική σκηνή «Δημήτρης Χορν», έχει ήδη αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές, τόσο για το εξαιρετικό του καστ Νικήτας Τσακίρογλου, Άκης Σακελλαρίου, Ρένια Λουιζίδου, Ιωάννα Παππά, Γιάννης Καλατζόπουλος, Μελίνα Βαμβακά, Γεράσιμος Σκαφίδας,Θωμάς Γκαγκάς,Κατερίνα Νικολοπούλου, Ισιδώρα Δωροπούλου,Μαρία Μοσχούρη, Αντουανέτα Παπαδοπούλου και Δανάη Ομορεγκιέ Νεάνθη, όσο και για τη διαχρονικότητα του ίδιου του έργου που θίγει αξίες και θέματα πιο επίκαιρα από ποτέ.

«Οι Μάγισσες του Σάλεμ» είναι ένα θεατρικό έργο που πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε στην ατζέντα σας.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα των παραστάσεων και κλείστε το εισιτήριο σας στο viva.gr

Ακολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook ★ Instagram ★ Twitter ★ Spotify

instafeed

Διαβάστε επίσης: