Ο William Hurt ήταν σέξι με έναν δικό του, εγκεφαλικό τρόπο.

Από EW Staff
14 Μαρτίου, 2022 @ 14:31
HURT2 BROADCAST NEWS, William Hurt, 1987. ©20th Century Fox/courtesy Everett Collection


Ο William Hurt ήταν το Οσκαρικό ίνδαλμα των 80’ς.

Από την πρώτη του κινηματογραφική δουλειά στην ταινία Altered States του 1980 – ως ένας πολλά υποσχόμενος ερευνητής της Ivy League που, μέσω κακώς εννοούμενων πειραμάτων, εξελίσσεται σε άνθρωπο των σπηλαίων – ο William Hurt κάτι έκρυβε.

Ο ηθοποιός, ο οποίος πέθανε σήμερα σε ηλικία 71 ετών από καρκίνο του προστάτη, είχε, κατά τη διάρκεια της ακμής του την εποχή του Ρήγκαν, μια γυαλιστερή, golden-boy κομψότητα, μια πατρική αυτοπεποίθηση που χρησιμοποιούσε σταθερά, τόσο προς τιμήν του όσο και προς όφελός του. Υποδυόταν αβίαστα χαρακτήρες που η εμφάνισή τους τους είχε βοηθήσει, αλλά επιθυμούσαν να πάνε πιο μακριά. Συχνά, αυτή η παρόρμηση τους οδηγούσε σε παρανομίες και στο έγκλημα, αλλά το ταλέντο του Hurt ήταν η ικανότητά του να εκφράζει κάτι πιο υποβλητικό -ένα ψυχρό ανικανοποίητο που τον έκανε έναν από τους χαρακτηριστικούς σταρ της γιάπικης δεκαετίας του 1980. Οι έξι καλύτεροι ρόλοι του είναι μια βουτιά σε παγωμένα νερά.


Body Heat (1981)

HURT
BODY HEAT US 1981 WILLIAM HURT Date 1981, , Photo by: Mary Evans/THE LADD COMPANY/Ronald Grant/Everett Collection


Ως ένας μισοξύπνιος δικηγόρος της Φλόριντα, ο Hurt γίνεται αξιολύπητος, καθώς μπλέκει με την σύζυγο του πλούσιου του θερέτρου, την Kathleen Turner. Το νουάρ σκηνοθετικό ντεμπούτο του Lawrence Kasdan έχει σημαντικά περισσότερα από τις διάσημες (καυτές) σκηνές σεξ. Ο Hurt διέπρεψε στο να ενσαρκώνει αυτό το είδος της όμορφης υπερβολικής αυτοπεποίθησης- η απόλαυση είναι να βλέπεις να τον καταβροχθίζουν.

The Big Chill / Η μεγάλη ανατριχίλα (1983)

william hurt
THE BIG CHILL, William Hurt, 1983, (c)Columbia Pictures


Συνεργαζόμενος και πάλι με τον Kasdan, ο Hurt υποδύεται το πιο ψυχρό μέλος της παρέας – η ταινία έμεινε στην ιστορία για την σκηνή που η παρέα μαγειρεύει χορεύοντας κομμάτια της Motown και το ομαδικό μαγείρεμα, όχι για τον ανίκανο βετεράνο του Βιετνάμ, σημαδεμένο από τον πόλεμο, που κρίνει τους φίλους του εντελώς ψυχρός και αποστασιοποιημένος. Ο Νικ του Hurt είναι τόσο σημαντικός για την αφήγηση όσο και ο συμβιβασμένος πρώην χίπης του Κevin Klein που ετοιμάζεται να κάνει μια περιουσία: Και οι δύο είναι πρώην ιδεαλιστές που αναζητούν έναν δρόμο προς τα εμπρός, έναν δρόμο που δεν είναι εύκολος.


Kiss of the Spider Woman / Το φιλί της γυναίκας αράχνης (1985)

HURT3
KISS OF THE SPIDER WOMAN, William Hurt, 1985


Ο ρόλος για τον οποίον ο William Hurt βραβεύτηκε με Όσκαρ: Ο Λουίς, φυλακισμένος για την ομοφυλοφιλία του στη δικτατορική Βραζιλία, χάνεται συνεχώς, σε θολές αναμνήσεις των αγαπημένων του ταινιών, σε μισοξεχασμένες ανέσεις και σε μια ευκολότερη ζωή που δεν θα είναι ποτέ δική του. Το Φιλί είναι μια από τις πιο σημαντικές ταινίες της δεκαετίας του 1980, πρωτοποριακή με τον τρόπο της, αλλά πολύ της εποχής της. Ο Hurt είναι το σύμβολο του κατατρεγμένου – μας κερδίζει πριν από την αναπόφευκτη τραγωδία.

Broadcast News (1987)

HURT2
BROADCAST NEWS, William Hurt, 1987. ©20th Century Fox/courtesy Everett Collection

Πρόκειται για το αριστούργημα της καριέρας του Hurt: Ο Τομ, ο γλαφυρός wanna-be παρουσιαστής του (πειρασμός για τη σκληροτράχηλη παραγωγό που υποδύεται η Holly Hunter), είναι η τέλεια επιλογή γι αυτό το ρόλο. “Πώς νομίζεις ότι θα εμοιαζε ο διάβολος αν ήταν εδώ γύρω;” προειδοποιεί ο Άλμπερτ Μπρουκς, πολύ αργά. Ο Τομ αντιπροσωπεύει όλα όσα οδήγησαν στην απαξίωση της δημοσιογραφίας. Ακόμα κι έτσι, δεν γίνεται ποτέ εντελώς αντιπαθής. Μόνο ένας γίγαντας θα μπορούσε να το πετύχει αυτό.


The Accidental Tourist (1988)

HURT 4
THE ACCIDENTAL TOURIST, William Hurt, 1988, © Warner Brothers/courtesy Everett Collection


Αξίζει να σημειωθεί ότι η ερμηνεία του Hurt δεν είναι η καλύτερη της ταινίας – αυτή είναι η πρωταγωνιστική ερμηνεία της Geena Davis ως εκπαιδεύτρια σκύλων και αντικείμενο του πόθου του. Αλλά ο Hurt είχε έναν τρόπο να αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό των ηθοποιών- υπήρχε κάτι στη συγκρατημένη, ελαφρώς ιδιόρρυθμη συμπεριφορά του που προκαλούσε ηφαιστειακές ερμηνείες ως απάντηση (Davis, Turner, Sigourney Weaver στο Eyewitness). Αυτό είναι ένα δώρο από μόνο του, και κάτι για το οποίο θα πρέπει να τον θυμόμαστε.


Ιστορία της βίας (2005)

HURT5
A HISTORY OF VIOLENCE, William Hurt, 2005, (c) New Line/courtesy Everett Collection


Ο θρίαμβος του Hurt στα τέλη της καριέρας του ως εκδικητικό, φλύαρο αφεντικό του εγκλήματος στο θρίλερ δράσης του David Cronenberg ήταν απολαυστικός. Ένας ρόλος που κυριολεκτικά αποτύπωσε μεγάλο μέρος της οργής που σιγόβραζε κάτω από την επιφάνεια κατά τη διάρκεια της ακμής του τη δεκαετία του ’80. Ο ρόλος είναι γεμάτος με ατάκες, με πιο εμβληματική μια βρισιά που φώναξε ο Hurt σε ένα πτώμα που, λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα, δούλευε γι’ αυτόν.

Ακολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook ★ Instagram ★ Twitter ★ Spotify

Διαβάστε επίσης: