Σπουδαίος ηθοποιός, σπουδαίος άνθρωπος.

Από EW Staff
04 Ιουνίου, 2021 @ 11:58

Μια επιστολή γεμάτη νόημα δημοσίευσε ο Tom Hanks στους New York Times, κάνοντας έκκληση να μάθουν τα παιδιά στα σχολεία για τη σφαγή στην Τούλσα το 1921, όταν λευκοί κάτοικοι εισέβαλαν στην περιοχή Τούλσα της Οκλαχόμα και επιτέθηκαν σε Αφροαμερικανούς, καταστρέφοντας τους επίσης τα σπίτια και τις επιχειρήσεις.

Αποκαλώντας τον εαυτό του «λάτρη της ιστορίας», ο οποίος σπούδασε ιστορία στο Όουκλαντ της Καλιφόρνια, ο Tom Hanks επισήμανε πως στην εκπαίδευση του, η οποία περιλάμβανε την Κου-Κλουξ-Κλαν, τη Ρόζα Παρκς, καθώς και την Διακήρυξη Χειραφέτησης, δεν διδάχθηκε ποτέ το φρικτό φυλετικό έγκλημα της Τούλσα.

«Ποτέ δεν διάβασα ούτε μία σελίδα σε κανένα ιστορικό βιβλίο σχετικά με το πως το 1921, ένας όχλος λευκών ανθρώπων έκαψε μία τοποθεσία με το όνομα Black Wall Street και σκότωσε περίπου 300 Αφροαμερικανούς και εξόρισε χιλιάδες, που ζούσαν στην Τούλσα», έγραψε ο ηθοποιός.

Επισήμανε επίσης, ότι κάτι τέτοιο βέβαια δεν του φαίνεται καθόλου περίεργο, αν σκεφτεί κανείς ότι η ιστορία γράφεται συνήθως από λευκούς ανθρώπους και μιλάει μόνο για τη δική τους ιστορία, αφήνοντας την ιστορία των μαύρων εκτός. Όπως υποστηρίζει ο Hanks, τα περιστατικά βίας από τους λευκούς Αμερικανούς προς τους μαύρους Αμερικανούς συχνά προσπερνιούνται, γιατί έτσι ορίζει το σύστημα. Ίσως επειδή θεωρείται ένα πολύ ειλικρινές, ωμό και επώδυνο μάθημα για νεαρούς λευκούς μαθητές.

Στη συνέχεια, ο ηθοποιός υποστηρίζει πως οι καθηγητές, οι οποίοι δεν προσφέρουν τις απαραίτητες γνώσεις στους μαθητές τους μόνο και μόνο για να διατηρήσουν το status quo, στην ουσία βάζουν τα συναισθήματά τους πάνω από τη ζωή των μαύρων. «Σκεφτείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η κοινωνία μας αν τα παιδιά μας μάθαιναν για τη σφαγή της Τούλσα, πρόκειται για μία εκπαιδευτική εμπειρία, η οποία θα έδινε πολλά μαθήματα στα παιδιά», εξήγησε ο Tom Hanks.

Οι δηλώσεις του έρχονται μετά τα περιστατικά βίας, που έχουν ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό στις ΗΠΑ, εναντίον μαύρων ανθρώπων. Ο ηθοποιός θεωρεί πως αν τα παιδιά μάθουν για τις ανατριχιαστικές αυτές στιγμές της ιστορίας, ίσως αναπτύξουν μία δίκαιη ιδεολογία χωρίς ρατσιστικές επιρροές.

Διαβάστε επίσης: