Ο συνιδρυτής του Netflix γράφει για το πώς η εταιρεία έγινε κολοσσός
Και πώς είναι να δουλεύει κανείς στο Netflix.

“
ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ, των Erin Meyer – Reed Hastings, Εκδόσεις Ψυχογιός
Ώρα να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Εμπιστεύσου την ομάδα σου. Πες τη γνώμη σου με απόλυτη ειλικρίνεια. Και ποτέ, μα ποτέ, μην προσπαθείς να χαϊδέψεις τ’ αυτιά του αφεντικού σου.”Να μερικοί από τους βασικούς κανόνες αν δουλεύεις για τo Netflix, που θα διαβάσετε σε αυτό το βιβλίο.
Στις σελίδες του, ο Reed Hastings, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της πλατφόρμας που έφερε επανάσταση στο χώρο της ψυχαγωγίας και της τεχνολογίας, εξηγεί πώς η εταιρεία κατάφερε να μεταμορφωθεί, με αστραπιαία ταχύτητα, από υπηρεσία ταχυδρόμησης DVD σε κολοσσό του streaming, με περισσότερους από 190 εκατομμύρια πιστούς συνδρομητές και με κεφαλαιοποίηση που ανταγωνίζεται αυτήν της Disney. Με τη συνεργασία δε της Erin Meyer, καθηγήτριας Διοίκησης Επιχειρήσεων στο INSEAD, αναλύει τη φιλοσοφία με την οποία ηγείται στην εταιρεία του -με αφετηρία την απόρριψη παγιωμένων αντιλήψεων, με βάση τις οποίες λειτουργούν οι περισσότερες επιχειρήσεις- και πώς αυτή εφαρμόζεται στην πράξη στο Netflix.
Βέβαια, εμείς άλλα έχουμε μάθει… Είναι αλήθεια ότι, η Netflix, εισήγαγε την έννοια του Freedom & Responsibility Culture, υπό τη λογική ότι, οι εξαιρετικά ταλαντούχοι και ικανοί εργαζόμενοι, αποδίδουν τα μέγιστα όταν τους δίνονται ελευθερίες να αναλάβουν δράση και πληροφορίες, Όμως, πολλοί πρώην υπάλληλοί της την έχουν καταγγείλει για τακτικές που ξεφεύγουν από κάθε λογική. Η απόλυση αποτελεί ένα όπλο πάντα γεμάτο και με ένα δάχτυλο πάντα στη σκανδάλη, από την οποία κινδυνεύουν, ανά πάσα στιγμή, ακόμα και τα πιο άξια στελέχη, μόνο και μόνο επειδή κράτησαν κάποιον λιγότερο άξιο στην ομάδα τους.
Το πιο ψυχοφθόρο, πάντως, θεωρείται το πρόγραμμα “360” •ένας “πίνακας κρίσης”, σε κοινή θέα, όπου κάθε υπάλληλος μπορεί να αφήνει σχόλια για τη δουλειά των συναδέλφων του, ενώ πολλές ομάδες καλούνται να το κάνουν και σε real time.
Φυσικά, ο Reed Hastings τα αντικρούει όλα, λέγοντας πως μόλις το 4% των υπαλλήλων του φεύγει οικειοθελώς κάθε χρόνο, την ώρα που το ανάλογο ποσοστό φτάνει το 13%, στο σύνολο των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ.
Εσείς, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το βιβλίο του για να καταλήξετε: Θα δουλεύατε για τη Netflix;
Διαβάστε επίσης: