To Get Back του Peter Jackson προβάλλεται για πρώτη φορά απόψε.

Από EW Staff
25 Νοεμβρίου, 2021 @ 18:58
The Beatles: Get Back CR: Apple Corps

Με τα δικά του λόγια, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Peter Jackson (Lord of the Rings), μοιράζεται με τους αναγνώστες του Entertainment Weekly tην προσωπική του σχέση με το αγαπημένο του συγκρότημα, με την ευκαιρία της πρώτης προβολής του ντοκιμαντέρ του The Beatles: Get Back που θα προβληθεί απόψε στην συνδρομητική πλατφόρμα Disney+

“Θεωρητικά, μεγάλωσα την τέλεια στιγμή για τους Beatles.

Γεννήθηκα το 1961, οπότε πρέπει να μεγάλωσα ακούγοντας ραδιόφωνο και ακούγοντας τα τραγούδια τους, αλλά οι γονείς μου δεν ήταν ποτέ θαυμαστές αυτού του είδους μουσικής. Είχαμε ένα γραμμόφωνο (όπως το λέγαμε, όχι πικάπ) και είχαν μια συλλογή από ίσως 20 ή 30 δίσκους, αλλά όλα ήταν σαν το soundtrack του South Pacific και του Camelot και του Tennessee Ernie Ford. Δεν υπήρχαν άλμπουμ των Beatles.

Αυτό άλλαξε όταν ήμουν περίπου 12 ετών. Έκανα οικονομία για να αγοράσω ένα αεροπλάνο μοντελισμού και μπήκα στο τρένο για να πάω στην πόλη, και στο δρόμο για το κατάστημα ειδών χόμπι πέρασα από το δισκοπωλείο και υπήρχε μια βιτρίνα για τα Red και Blue άλμπουμ — και κάπως τράβηξαν το μάτι μου. Δεν είχα ιδέα, πραγματικά, για την ιστορία των Beatles, αλλά έμοιαζε με μια αρκετά ενδιαφέρουσα συλλογή τραγουδιών. Και έτσι εγκατέλειψα το μοντελιστικό αεροπλανάκι μου μου και αγόρασα αυτές τις δύο συλλογές.


Δεν μπορώ να σας πω τι με ώθησε να το κάνω αυτό, αλλά αυτό που μπορώ να πω για τη μουσική των Beatles τότε — και τώρα — είναι ότι με κάνει απλά χαρούμενο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τους ακούσεις, αλλά μόνο η μουσική είναι που σου ανεβάζει το πνεύμα. Αν νιώθεις χαρούμενος, τότε είναι φανταστικό. Αν νιώθετε λίγο πεσμένος, τότε θα σας ενθουσιάσει. Απλώς έχει αυτό το αποτέλεσμα. Είναι κολλητικό.

Ως σκηνοθέτης, έχω μάθει αρκετά καλά πώς να χρησιμοποιώ τη μουσική για να καθοδηγήσω το κοινό σε μια ταινία, αλλά ποτέ δεν με ενδιέφεραν πραγματικά άλλα συγκροτήματα εκτός από τους Beatles. Δεν αγόρασα ποτέ άλμπουμ των Rolling Stones, για παράδειγμα. Δεν είναι κάτι που με απασχολεί.

Αλλά μου αρέσουν τα τραγούδια των Beatles. Έτσι, όταν η εταιρεία τους Apple Corps ζήτησε να συναντηθούμε πριν από μερικά χρόνια, μου κίνησε το ενδιαφέρον. Ήξεραν ότι πειραματιζόμουν με την εικονική πραγματικότητα (augmented reality) και ήθελαν να συζητήσουν ένα πιθανό project για τους Beatles. Αυτό δεν συνέβη τελικά, αλλά κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας τους ρώτησα αν είχαν κάποιο αχρησιμοποίητο υλικό από το ντοκιμαντέρ του Michael Lindsay-Hogg του 1970, Let It Be. Είπαν ότι είχαν όλες τις λήψεις και σκέφτονταν να τις χρησιμοποιήσουν σε ένα ντοκιμαντέρ, αλλά τίποτα δεν είχε αποφασιστεί ακόμα. Έτσι σήκωσα το χέρι μου και είπα: «δηλώνω συμμετοχή».

Μου έστησαν μια τηλεόραση σε ένα από τα γραφεία τους και πέρασα την επόμενη εβδομάδα παρακολουθώντας όλες τις λήψεις — οκτώ ή εννέα ώρες την ημέρα. Κατέβαιναν και μου έφερναν ένα Big Mac για μεσημεριανό και εγώ απλώς συνέχιζα. Δεν κατάφερα να δω και τις 57 ώρες εκείνη την πρώτη εβδομάδα, αλλά τις περισσότερες από αυτές. Και αυτό που είδα με εξέπληξε.

Αυτό που είχα καταλάβει για τα “The Get Back Sessions” ήταν ότι ήταν μια περίοδος κατάθλιψης. Αυτό διάβαζα σε όλα τα βιβλία για 40 χρόνια: ότι η δημιουργία του τελευταίου τους άλμπουμ ήταν μια πολύ αμφιλεγόμενη περίοδος για το συγκρότημα, δεν άντεχαν ο ένας την παρουσία του άλλου και καθώς γινόταν όλο αυτό, γινόταν το γύρισμα.

Αλλά το ακυκλοφόρητο υλικό αποκάλυπτε μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Δεν ήταν μαύρη μαυρίλα, καθόλου. Αρχισα να γελάω πολύ. Ήταν πολύ πιο αστείο από όσο περίμενα, και έγινε πιο αστείο όσο προχωρούσε.

Επεξεργάζομαι το υλικό του Get Back εδώ και τέσσερα χρόνια, γεγονός που το καθιστά τo μεγαλύτερο postproduction που έχω κάνει ποτέ σε ταινία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήρθε η πανδημία. Μιζέρια και κατάθλιψη. Και όμως κάθε μέρα πήγαινα στη δουλειά και περνούσα χρόνο με τους Beatles. Είμαι απίστευτα ευγνώμων για αυτό, γιατί μπορούσα να ξεφύγω από την πανδημία, να ξεφύγω από όλες τις ειδήσεις στην τηλεόραση και απλώς να περάσω χρόνο με αυτούς τους τέσσερις μουσικούς που μου έχουν δώσει τόση ευτυχία όλα αυτά τα χρόνια.

Έχω φτιάξει το Get Back για τους θαυμαστές των Beatles, αλλά δεν είναι μόνο για τους θαυμαστές των Beatles. Τα γεγονότα του Ιανουαρίου του 1969 δημιουργούν μια συναρπαστική ιστορία που όλοι μπορούν να απολαύσουν για λίγες ώρες. Όλοι χρειαζόμαστε λίγη χαρά αυτή τη στιγμή, κάτι να μας φτιάξει τη διάθεση, και οι Beatles σίγουρα το καταφέρνουν – ακριβώς όπως έκαναν για μένα αυτές τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.

—Συνέντευξη του Peter Jackson στον Patrick Gomez για το Entertainment Weekly

Ακολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook ★ Instagram ★ Twitter ★ Spotify

Διαβάστε επίσης: