Ο επιτυχημένος συγγραφέας που γεννήθηκε στην Κύπρο και τρέφει μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα, μίλησε αποκλειστικά στο ελληνικό Entertainment Weekly και μοιράστηκε μαζί μας ενδιαφέρουσες πληροφορίες και σκέψεις.

Από EW Staff
30 Ιουλίου, 2021 @ 09:00

Ο Alex Michaelides δεν χρειάζεται πλέον ιδιαίτερες συστάσεις. Το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα “The Silent Patient” (Η Σιωπηλή Ασθενής), έγινε αμέσως μετά την κυκλοφορία του, best seller των New York Times και Sunday Times, με πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα και το νέο του βιβλίο “The Maidens” (Οι Κόρες), οδεύει ξανά προς την επιτυχία.

Ο επιτυχημένος συγγραφέας που γεννήθηκε στην Κύπρο και τρέφει μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα, μίλησε αποκλειστικά στο Entertainment Weekly και μοιράστηκε μαζί μας, ενδιαφέρουσες πληροφορίες και σκέψεις.

Alex Michaelides


Πώς πήρες την απόφαση να ξεκινήσεις τη συγγραφή;
Αρχικά αγάπησα το διάβασμα ως παιδί, όταν πρωτοδιάβασα τα αστυνομικά μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι σε μια παραλία στην Κύπρο. Αυτά ήταν τα πρώτα βιβλία ενηλίκων που διάβασα και από τότε διαβάζω και γράφω ασταμάτητα. Τότε ήταν που αποφάσισα ότι μια μέρα θα έγραφα κι εγώ ένα αστυνομικό μυθιστόρημα για να το διαβάσω στην παραλία. Βέβαια δεν έγραψα τη Σιωπηλή Ασθενή παρά πολλά χρόνια αργότερα, αλλά η αρχική ιδέα γεννήθηκε τότε.


Η Σιωπηλή Ασθενής, το πρώτο σου βιβλίο, είχε τρομερή επιτυχία και παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα ωραιότερα αστυνομικά μυθιστορήματα. Πώς νιώθεις γι’ αυτό;
Αρχικά, το να γνωρίσω τόση επιτυχία ξαφνικά στην ηλικία των σαράντα, ήταν μια γλυκόπικρη εμπειρία, γιατί έγραφα και προσπαθούσα να τα καταφέρω ως σεναριογράφος επί είκοσι χρόνια! Αλλά, για να είμαι ειλικρινής, ήταν υπέροχο. Μου αρέσει να γράφω αστυνομικά μυθιστορήματα και η ανταπόκριση που έλαβε η Σιωπηλή Ασθενής με έπεισε ότι αυτός ήταν ο σκοπός της ζωής μου, ότι γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ. Είναι υπέροχο να έρχεσαι σε επαφή με τόσους ανθρώπους ανά τον κόσμο.


Θες να μας μιλήσεις λίγο για το δεύτερο βιβλίο σου “Οι Κόρες”;
Στις Κόρες καταπιάνομαι με παρόμοια θέματα όπως και στο πρώτο μου βιβλίο, θέματα τα οποία με προβληματίζουν, όπως η ψυχολογία, η ελληνική μυθολογία και οι φόνοι. Η ιστορία αφορά έναν χαρισματικό καθηγητή αρχαίας τραγωδίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ ο οποίος είναι ύποπτος ότι δολοφονεί τις φοιτήτριές του, που είναι όλες μέλη μιας κλειστής ομάδας ευνοούμενων με το όνομα «Κόρες». Η κεντρική ηρωίδα είναι η Μαριάννα, μια ψυχολόγος με ελληνικές ρίζες, η οποία αποκτά εμμονή με το να αποδείξει την ενοχή του, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ρισκάρει την ίδια της τη ζωή. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που εξετάζει την εμμονή και τις μνήμες του παρελθόντος, που έρχονται να σε στοιχειώσουν. Υπάρχει επίσης και μια σύνδεση με τη Σιωπηλή Ασθενή, που ελπίζω οι αναγνώστες να απολαύσουν.


Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου; Έχεις ήδη στα σκαριά και τρίτο βιβλίο;
Έχω, ναι. Δουλεύω πάνω σε δύο διαφορετικές ιδέες. Και οι δύο είναι αστυνομικές ιστορίες με ανατροπές! Αυτό είναι το είδος του βιβλίου που με ενθουσιάζει, επομένως θα συνεχίσω να γράφω τέτοια βιβλία.


Στην Ελλάδα, έχεις αφοσιωμένο κοινό που περιμένει με αγωνία την επόμενη δουλειά σου. Τι θα ήθελες να πεις στους Έλληνες αναγνώστες;
Θεωρώ τον εαυτό μου έναν Έλληνα συγγραφέα που τυχαίνει να γράφει στα αγγλικά. Σίγουρα η μεγαλύτερη έμπνευσή μου προέρχεται από την ελληνική μυθολογία και την αρχαία τραγωδία, θέματα στα οποία εντρύφησα μεγαλώνοντας στην Κύπρο. Αγαπώ πολύ τους Έλληνες αναγνώστες και ελπίζω, όταν με το καλό τελειώσει η πανδημία, να μπορέσω να κανονίσω διάφορες παρουσιάσεις στην Ελλάδα. Το περιμένω πώς και πώς!

Τα βιβλία του Alex Michaelides κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Διαβάστε επίσης: