O Αλέξανδρος Βάρθης μιλάει στο EW για την υποκριτική και τον σεξπιρικό Κάσσιο
H συνέντευξη δόθηκε στη Μαρένα Καδιγιαννοπούλου.

Εν μέσω περιοδείας και γυρισμάτων, ο ηθοποιός Αλέξανδρος Βάρθης μίλησε στο Entertainment Weekly για την Τέχνη της υποκριτικής, τα εφόδια, αλλά και τον σεξπιρικό Κάσσιο, ο οποίος φέτος το καλοκαίρι τον συντροφεύει.
Ήταν πάντα το θέατρο η πρώτη σου επιλογή για να το ακολουθήσεις επαγγελματικά;
Η αλήθεια είναι ότι από μικρή ηλικία είχα αυτή την τάση. Δεν το είχα ομολογήσει όμως σε κανέναν. Όταν τελείωσα το σχολείο, το είπα στους δικούς μου περισσότερο για να δω αντιδράσεις, παρά για να πάρω την έγκρισή τους. Είχα πλέον αποφασίσει ότι αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου. Το πρώτο επάγγελμα σαν παιδάκι που ήθελα να ακολουθήσω, όπως μου λένε οι γονείς μου γιατί εγώ δεν το θυμάμαι, ήταν παπάς.
Τι είναι και τι κρύβει η υποκριτική για σένα;
Μπορεί να ακουστεί κλισέ, αλλά είναι πράγματι τρόπος ζωής. Η διαδικασία της πρόβας, της παράστασης, των διαβασμάτων, της μελέτης, ορίζουν την καθημερινότητα σου. Τον τρόπο που ζεις. Πότε και πώς θα ξυπνήσεις και θα κοιμηθείς. Πότε και τι θα φας πριν και μετά την παράσταση. Οπότε ναι. Είναι τρόπος ζωής.
Ποια θα έλεγες ότι πρέπει να είναι τα εφόδια και παράλληλα, οι επιδιώξεις ενός καλλιτέχνη;
Τα εφόδια που πρέπει να έχει ένας καλλιτέχνης έχουν να κάνουν άμεσα με τις επιδιώξεις του και αντίστροφα. Σίγουρα πρέπει να είσαι οπλισμένος με υπομονή. Τα πρώτα στάδια της καλλιτεχνικής διαδικασίας, τουλάχιστον όσον αφορά στη δική μας τέχνη, είναι αρκετά μοναχικά. Αργότερα όμως όλη αυτή η δουλειά πρέπει να επικοινωνήσει, να πλεχτεί και να συνδεθεί ώστε να γίνει ένα σύνολο, με την προσωπική δουλειά όλων των υπολοίπων μελών του θιάσου. Οπότε εκτός από υπομονή, πρέπει να έχεις και ανοιχτό μυαλό. Να είσαι έτοιμος να ακούσεις και να προσαρμόσεις την ερμηνεία σου για τα πράγματα με τις απόψεις των άλλων. Η βασική επιδίωξη των καλλιτεχνών υποθέτω πως είναι να ακουστεί αυτό που θέλουν να πουν. Να κοινοποιήσουν την θέση τους στην κοινωνία.
Η ανασφάλεια του επαγγέλματος του ηθοποιού έγινε ποτέ τροχοπέδη στην απόφαση σου να το ακολουθήσεις;
Το να ψάχνεις να βρεις δουλειά κάθε τρεις μήνες δεν είναι και η πιο ευχάριστη διαδικασία. Ευτυχώς τα πράγματα μέχρι στιγμής μου έχουν πάει αρκετά καλά. Όταν μπήκα στην δραματική σχολή, το 2009, ήταν η αρχή της οικονομικής κρίσης. Και όταν τελείωσα, η κρίση είχε πλήξει όλα τα επαγγέλματα. Οπότε τις δυσκολίες του χώρου μου τις αντιμετώπιζε όλη η κοινωνία. Αυτό ίσως με βοήθησε ακόμα περισσότερο στο να μην φοβάμαι να αντιμετωπίσω την ενδεχόμενη και αρκετά πιθανή ανεργία. Από την άλλη σχολή που τελείωσα, την Δημόσια Υγιεινή, αυτή την στιγμή που μιλάμε δεν δουλεύει κανένας από τους συμφοιτητές μου στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Άρα μάλλον έκανα σωστή επιλογή.

Πού σε βρίσκουμε αυτή την περίοδο;
Είμαι σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με τον «Οθέλλο» σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια. Παράλληλα έχω ξεκινήσει γυρίσματα για την νέα σειρά του Mega «Σκοτεινή θάλασσα» σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη.
Μίλησε μου για τον ρόλο σου στην παράσταση.
Ο Κάσσιος είναι ο άνθρωπος του καθήκοντος. Στα πρώτα μου διαβάσματα μου έμοιαζε με τον απόλυτα τίμιο και θετικό χαρακτήρα, με τον καιρό όμως ανακάλυψα τα ψεγάδια του. Έχω την αίσθηση ότι τον νοιάζει πιο πολύ η γνώμη των άλλων για αυτόν, παρά το πώς είναι πραγματικά. Πέφτει εύκολα στις παγίδες του Ιάγου και είναι επιρρεπής στις καταχρήσεις. Τόσο με το ποτό, όσο και με τους ανθρώπους και ειδικά τις γυναίκες. Παρόλα αυτά δεν είναι αρνητικός χαρακτήρας. (Δεν λέω κακός, γιατί είναι παιδικός χαρακτηρισμός) Είναι χαρακτήρας ανθρώπινος, απτός. Με σάρκα και οστά. Με προτερήματα και ελαττώματα. Δεν είναι κάποιο σύμβολο.
Ο Κάσσιος γίνεται υποχείριο του Ιάγου. Οι χειριστικοί χαρακτήρες είναι ικανοί να καταστρέψουν έναν άνθρωπο;
Το να επιτρέψεις να σε χειριστεί κάποιος άλλος είναι δίκη σου ευθύνη. Ακόμη και αν έχεις καλή διάθεση απέναντι στους γύρω σου, θα πρέπει να έχεις τα μάτια και τα αυτιά σου ανοιχτά. Αλλά είναι φυσικό να μην είσαι σε εγρήγορση 24 ώρες το 24ωρο. Ένας άνθρωπος χειριστικός μπορεί να σου κάνει πολύ κακό. Αλλά είναι αδύνατον να σε καταστρέψει αν δεν του το επιτρέψεις.
Ο «Οθέλλος» είναι ένα έργο, ας μου επιτραπεί, παντός καιρού, καθώς έχει να κάνει με τη ζήλια, την προδομένη εμπιστοσύνη, τον φόβο για οτιδήποτε ξένο σε μας.
Το μαγικό με τον Σέξπιρ είναι ότι σε όλα του τα έργα μιλάει για πολλά πράγματα που αφορούν στον άνθρωπο διαχρονικά. Γι’ αυτό και θεωρείται κλασικός. Στον «Οθέλλο μιλάει για την διαφορετικότητα, την θέση της γυναίκας στην κοινωνία, την έμφυλη βία. Τον φθόνο και την αυτοκαταστροφική τάση του ανθρώπου. Πόσο σύγχρονα είναι όλα αυτά τα ανοιχτά ζητήματα; Πόσο πολύ μας απασχολούν σήμερα, το 2021, 400 χρόνια μετά την συγγραφή του Οθέλλου; Πολύ. Περισσότερο από ποτέ ίσως. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα δύο κορίτσια που χάθηκαν άδικα από τα χέρια των εγκληματιών συντρόφων τους. Αυτών των δολοφόνων που έπνιξαν τις άμοιρες κοπέλες. Όπως ο Οθέλλος πνίγει την Δυσδαιμόνα – 400 χρόνια πριν.
Μετράς κι άλλες θεατρικές συνεργασίες με τον Αιμίλιο Χειλάκη και τον Μανώλη Δούνια. Ποιο θα έλεγες πως είναι το κοινό σημείο επαφής σας;
Η σύμπνοια. Έχουμε κοινή ανάσα. Καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον. Έχουμε πλέον κοινή αντίληψη των πραγμάτων. Με διαφωνίες φυσικά. Αλλά διαφωνίες γόνιμες, ουσιαστικές. Και μετά από τόσα χρόνια μας συνδέει και μια φιλία το ίδιο ουσιαστική. Από εδώ, δημόσια θέλω να τους ευχαριστήσω. Ευχαριστώ Αιμίλιε· ευχαριστώ Μανώλη· πρώτα από όλα για την ανοχή και έπειτα για την εμπιστοσύνη σας.
Υπάρχουν συγγραφείς-ρόλοι με τους οποίους ονειρεύεσαι και θα ήθελες να ασχοληθείς ή σε αφορά πρωτίστως το πλαίσιο της συνεργασίας;
Υπάρχουν διάφοροι ρόλοι και έργα που με ενδιαφέρουν. Όπως επίσης και άνθρωποι με τους οποίους θα ήθελα να δουλέψω ή να δουλέψω ξανά. Ένας από τους επόμενους στόχους μου είναι και η σκηνοθεσία. Νομίζω δεν αργεί η στιγμή που θα το ξανακάνω.
Την τηλεόραση την «κυνηγάς» να βρεθείς;
Η αλήθεια είναι ότι για αρκετά μεγάλο διάστημα δεν με απασχολούσε. Όχι γιατί την σνόμπαρα, αλλά γιατί λόγω φόρτου στο θέατρο δεν είχα τον χρόνο. Τον τελευταίο καιρό γίνονται αρκετές δουλειές στην τηλεόραση που τις ζήλεψα. Φέτος όπως είπα και πριν θα έχω την χαρά να είμαι σε αυτή την νέα δουλειά του Καραντινάκη στο Mega!
Εκτός από την υποκριτική, τι άλλο υπάρχει στη ζωή σου;
Φίλοι, μουσική, βιβλία, ταινίες. Απλά πράγματα. Α! Και ένα σενάριο για μια σειρά που ετοιμάζουμε με τον Μανώλη Δούνια. Ελπίζω να έχουμε νεότερα σύντομα και γι’ αυτό!
Η παράσταση «Οθέλος» περιοδεύει ανά την Ελλάδα.
Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης. Διασκευή: Μανώλης Δούνιας. Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας. Πρωτότυπη Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός. Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Μπέζος, Αιμίλιος Χειλάκης, Κώστας Κορωναίος, Αλέξανδρος Βάρθης, Μάιρα Γραβάνη κ.ά.
Διαβάστε επίσης: