Ο Norman Mailer πέθανε σαν σήμερα το 2007.

Από EW Staff
10 Νοεμβρίου, 2021 @ 09:20

Στις 10 Νοεμβρίου του 2007 έφυγε από τη ζωή ο Norman Mailer, ο Αμερικανός ανταποκριτής, συγγραφέας, δραματουργός και σκηνοθέτης που, μαζί με τον Truman Capote, την Joan Didion και τον Tom Wolfe, ίδρυσε το λεγόμενο είδος της Νέας Δημοσιογραφίας: το συγκερασμό, δηλαδή, της λογοτεχνικής αφήγησης με τα πραγματικά γεγονότα. Και παρότι τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Pulitzer, μία φορά με το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου, μία με το Βραβείο George Polk και, το 2005, με το Μετάλλιο Διακεκριμένης Συνεισφοράς στα Αμερικανικά Γράμματα, ο Norman Mailer παραμένει πάντα διάσημος για τις βιογραφίες του.

Ο Pablo Picasso, ο Lee Harvey Oswald, αλλά και ο Adolf Hitler (στα παιδικά του χρόνια) ήταν κάποια από τα πρόσωπα που τον απασχόλησαν, όμως, κρίθηκε πολύ για τις αντιφάσεις του στη βιογραφία της Marilyn Monroe. Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου του για τη Monroe, που εκδόθηκε στα 1973, ο Norman Mailer υποστήριζε ότι εκείνη δολοφονήθηκε από πράκτορες του FBI και της CIA, λόγω της ερωτικής της σχέσης με τον Robert Kennedy αλλά, αργότερα, παραδέχθηκε ότι οι ισχυρισμοί του “δεν ήταν καλή δημοσιογραφία” κι ότι οι πηγές του “δεν ήταν αξιόπιστες”.

Αμφιλεγόμενος παραμένει κι ο ρόλος του σε άλλη μία σοβαρή υπόθεση: Το 1980, ο Norman Mailer τέθηκε επικεφαλής της εκστρατείας για την αποδοχή της αίτησης αναστολής του φυλακισμένου για ανθρωποκτονία Jack Abbott. Οι δυο τους, άρχισαν να αλληλογραφούν το 1977, όταν ο Abbott διάβασε ότι ο Mailer ετοίμαζε το βιβλίο “Το Τραγούδι του Εκτελεστή” (σχετικά με την εκτέλεση του διαβολικού Gary Gilmore, τα τελευταία λόγια του οποίου ενέπνευσαν το σλόγκαν της Nike) και προσφέρθηκε να δώσει στον Mailer υλικό για τη ζωή και τις συνθήκες στη φυλακή. Ο Mailer, λοιπόν, συμφώνησε και εξέδωσε, μάλιστα, τα γράμματα του Abbott στο βιβλίο του, “Στην Κοιλιά του Κτήνους”. Όμως, μόλις έξι βδομάδες μετά τη χορήγηση αναστολής, ο Abbott δολοφόνησε άλλο ένα άτομο, στη Νέα Υόρκη, και φυλακίστηκε ξανά για το υπόλοιπο της ζωής του. Ο Mailer δέχτηκε τότε έντονη κριτική για τη συνεργασία του μαζί του και, το 1992, δήλωσε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα περήφανος για την ανάμειξή του στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Εμείς θα τον θυμόμαστε για το βιβλίο που τον έκανε παγκόσμια γνωστό (“Οι Νεκροί και οι Γυμνοί”), με τις προσωπικές του εμπειρίες από τα χρόνια του πολέμου, για τις σουρεαλιστικές “Ακτές της Μπαρμπαριάς” (μία παραβολή για την πολιτική της Αριστεράς κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου), για “Το Πάρκο των Ελαφιών” (με τις ακραίες αποκαλύψεις του για το “θαυμαστό” κόσμο του Χόλυγουντ) και, φυσικά, μεταξύ πολλών άλλων, για το συγκλονιστικό “Ένα Αμερικάνικο Όνειρο”.

Aκολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook
★ Instagram
★ Twitter

Διαβάστε επίσης: