Νίκος Θέμελης: Πέρασαν 10 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα
Η απουσία του παραμένει πολύ παραπάνω από αισθητή.

Πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια από την αναχώρηση του πολυαγαπημένου Νίκου Θέμελη, όπως ήταν και ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου του, το οποίο κυκλοφόρησε μία τριετία μετά τον θάνατό του, το 2014, με απόφαση της συζύγου του, Μαριάννας κι η απουσία του παραμένει πολύ παραπάνω από αισθητή τόσο στους οικείους, του όσο και στον χώρο της νεοελληνικής πεζογραφίας…
Συγγραφέας, ζωγράφος, νομικός και, παρότι αντιεξουσιαστής, σε καίριες πολιτικές θέσεις, από το 1981 έως το 2004, πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1998 με την “Αναζήτηση” (το πρώτο κείμενο έξω από τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα) κι έκτοτε τιμήθηκε με πολλά και σημαντικά βραβεία! Μάλιστα, ο Δήμος Άνδρου (όπου και το αγαπημένο ησυχαστήριό του), θεσμοθέτησε, το 2012, ετήσια λογοτεχνικά βραβεία με το όνομά του, ενώ βραβείο “Νίκος Θέμελης” απονέμεται κάθε χρόνο και από το περιοδικό “Ο Αναγνώστης” (φέτος, το έλαβε ο Τηλέμαχος Κώτσιας, για το έργο του “Σινική μελάνη”, Εκδόσεις Πατάκη).
Από τη γέννηση μέχρι και το φευγιό του (μόλις στα 64 του χρόνια), ο Νίκος Θέμελης παρέμεινε ακλόνητος υπερασπιστής της ανάγκης για ουσιαστική μόρφωση, χωρίς να αναφέρεται μόνο σε αυτήν που παρέχουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. “Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι, πίσω από μία κακή άρχουσα κουλτούρα, κρύβεται μια χωλή και καταστρεπτική παιδεία”, είχε πει, σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, το 2010, στην εφημερίδα “Το Βήμα”, επισημαίνοντας από τότε ότι “η κρίση, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι απλώς οικονομική. Είναι μια ολική κρίση, κουλτούρας, πολιτισμού, που έχει τις εκφάνσεις της στο πολιτικό σύστημα, την οικονομία, τις κοινωνικές σχέσεις και στον πολιτισμό αυτόν καθεαυτόν. Αυτά τα τέσσερα πεδία τροφοδοτούν με την κρίση του το ένα το άλλο και, όλα μαζί σε ένα χορό Ζαλόγγου, μάς οδηγούν όλους σε μια σπειροειδή κατηφόρα”.

Σήμερα, η τριλογία του Νίκου Θέμελη (που περιλαμβάνει τα έργα “Η Αναζήτηση”, “Η Ανατροπή” και “Η Αναλαμπή” και “αγγίζει” το 1.00.000 σε αντίτυπα) επανακυκλοφορεί σε έναν τόμο-κόσμημα (με την επιμελήτριά του, Ελένη Μπούρα, να παραδέχεται πως “τίποτα δεν έπρεπε να αλλάξει στα βιβλία του! Τα ξαναδιάβασα και τα τρία απνευστί!”, ενώ συνεχίζουν την εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία τους τα “Για μια συντροφιά ανάμεσά μας”, “Μια ζωή δυο ζωές”, “Οι αλήθειες των άλλων”, “Η συμφωνία των ονείρων” και “Η αναχώρηση”, όλα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ειδικά όμως η τριλογία του, με την οποία κυριολεκτικά ανανέωσε την έννοια του ιστορικού μυθιστορήματος, θα μας θυμίζει πάντα ότι, ο ίδιος, έγραφε “γιατί ανέκαθεν με ενοχλούσαν, στην πραγματικότητα που ζούσα, ιδέες και αντιλήψεις που τις θεωρούσα υπεύθυνες για τις κάθε λογής υστερήσεις και μας εμπόδιζαν «να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα».”.
Δέκα χρόνια από τον Αύγουστο του 2011, ο εκσυγχρονιστής Νίκος Θέμελης εξακολουθεί να κερδίζει την πλήρη κριτική όσο και εμπορική αποδοχή… Για εμάς, ήρθε η ώρα να συμπορευθούμε ξανά με τους ήρωές του, να συγκρουστούμε εσωτερικά με τις ιδέες μας, να ψάξουμε το παρελθόν για να καταλάβουμε καλύτερα το σήμερα και να σχεδιάσουμε το μέλλον μας… Όπως ακριβώς έκανε κι εκείνος!
Aκολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook
★ Instagram
★ Twitter
Διαβάστε επίσης: