Το μαχητικό έργο «Νικήρατος» έχει θεωρηθεί ορόσημο για τη νεοελληνική δραματουργία

Από EW Staff
04 Αυγούστου, 2021 @ 08:45

Της Μαρένας Καδιγιαννοπούλου

Λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης “Νικηράτος… Ο Δρόμος για την Ελευθερία”, στις 5 Αυγούστου στο θέατρο Χυτήριο, το Entertainment Weekly Greece εξασφάλισε φωτογραφίες από τις γενικές πρόβες, ενώ ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Κυριακού μοιράζεται τις σκέψεις που τον οδήγησαν στο συγκεκριμένο ανέβασμα.

«Μαζί με την Κατερίνα Μπιλάλη, αποφασίσαμε η Theartes να τιμήσει την 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, παρουσιάζοντας μια παράσταση βασισμένη στο εμβληματικό θεατρικό έργο, «Νικήρατος» της Ευανθίας Καϊρη», σημειώνει ο σκηνοθέτης, ο οποίος παράλληλα πρωταγωνιστεί και στην παράσταση και συμπληρώνει: «Μελετώντας το και σκεπτόμενοι τον τρόπο με τον οποίον θα θέλαμε να παρασταθεί, αποφασίσαμε να αποσαφηνίσουμε πως δε θα πρόκειται για ένα θεατρικό μνημόσυνο των γεγονότων, αλλά για ένα δραματικό πλάσιμο της ιστορίας. Με αυτήν τη σκέψη επεξεργάστηκα το κείμενο, πάνω σε μια ιδέα της Κατερίνας. Στόχος μας άλλωστε είναι η συμβολική ανασύσταση της ατμόσφαιρας του έργου και όχι η ακριβής αποτύπωσή του».

Το μαχητικό έργο «Νικήρατος» έχει θεωρηθεί ορόσημο για τη νεοελληνική δραματουργία, καθώς ήταν το πρώτο τυπωμένο θεατρικό έργο, το οποίο ασχολήθηκε με ήρωες ή γεγονότα του 1821 και εκδόθηκε το 1826.

Info:
Η παράσταση θα παρουσιαστεί 5&6 Αυγούστου και 3,9,16,17,24 & 30 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Χυτήριο καθώς και σε περιοδεία σε δήμους ανά την Ελλάδα.
Παίζουν: Ισίδωρος Σταμούλης, Κατερίνα Μπιλάλη, Λευτέρης Παπακώστας, Κωνσταντίνος Κυριακού.

Διαβάστε επίσης: