Η ομάδα PER THEATER FORMANCE με όχημα επιλεγμένους στίχους του Morrison, καταδύεται στον ιερό κόσμο του σαμανισμού και επιχειρεί να μας μυήσει σε αυτόν σε μία εποχή που χρειαζόμαστε όσο ποτέ ανάταση ψυχής.

Από EW Staff
15 Δεκεμβρίου, 2021 @ 17:17
MOJO RISIN 2low

“Mr Mojo Risin’, Mr Mojo Risin’ / Mojo Risin, Got the Mojo Risin’ /

Risin’, risin’ / Gone risin’, risin’/ I’m gone risin’, risin’…”

Ο μυστικισμός των σαμάνων ενέπνευσε τον Jim Morrison στα αριστουργήματά του, στη σκηνική του παρουσία και στην προσωπική του μυθολογία. Η ομάδα PER THEATER FORMANCE με όχημα επιλεγμένους στίχους του Morrison, καταδύεται στον ιερό κόσμο του σαμανισμού και επιχειρεί να μας μυήσει σε αυτόν σε μία εποχή που χρειαζόμαστε όσο ποτέ ανάταση ψυχής.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τσιάμης, η χορογράφος Ελένη Χατζηγεωργίου και οι συνεργάτες της ομάδας, συνεχίζοντας την πολυετή έρευνά τους πάνω στη σχέση τελετουργίας και παραστατικών τεχνών, παρουσιάζουν μια χοροθεατρική περφόρμανς που εμπνέεται από το σαμανισμό και τις πρακτικές του. Συνδυάζοντας τις αρχαϊκές τεχνικές της έκστασης με στίχους και μελωδίες του ποιητή και τραγουδιστή των Doors, στις οποίες εντοπίζονται οι
δικές του σαμανικές επιρροές, δημιουργούν μία ξεχωριστή μυσταγωγική παράσταση που επαναπροσδιορίζει τη λειτουργία του θεάτρου σήμερα.

POSTER MOJO RISIN

Οι μελωδίες του “ηλεκτρικού σαμάνου” Jim Morrison (Mr. Mojo Risin’) μετατρέπονται σε ύμνους, οι στίχοι του σε επικλήσεις, οράματα και πνευματικά ταξίδια. Υπό τον ήχο του τυμπάνου, οι καλλιτέχνες –στο ρόλο σύγχρονων σαμάνων που τελετουργούν προς όφελος της κοινότητας στη «σπηλιά» του υπογείου του Bios– διερευνούν τις δυνατότητες για μία διευρυμένη κατάσταση συνείδησης μέσα από το ρυθμό, το χορό, τους ύμνους, την αποδόμηση της κίνησης και του λόγου, την αποτελεσματικότητα των συμβόλων.

MOJO RISIN 3low

Οι επί σκηνής «σαμάνοι» καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα της κοινότητας «Τι θα απογίνουμε σε έναν κόσμο απελπισίας;». Η παράσταση Mojo Risin’ καλεί το άτομο σε ένα ταξίδι σύνδεσης με την εκστατική φύση του ανθρώπου, ένα ταξίδι υπέρβασης και αποκατάστασης της ελευθερίας και της ομορφιάς της ζωής.

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Η εταιρία θεάτρου Per Theater Formance ιδρύθηκε το 2004 και έκτοτε έχει παρουσιάσει 13 θεατρικές παραγωγές στην Ελλάδα, με πολλές από τις παραστάσεις της να έχουν λάβει μέρος με επιτυχία σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού (Ν.Κορέα, Μογγολία, Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία κ.α.) Η ομάδα αναγνωρίστηκε για τον ερευνητικό της χαρακτήρα και συγκαταλέχθηκε, για τις πρώτες παραστάσεις της, ανάμεσα στις σημαντικότερες ομάδες Devised Theatre στην Ελλάδα. («Ωραίοι σαν Bερολινέζοι», «Η γενιά των Κόστια», «Στους Dada Θα  Άρεσε Μια Νύχτα Σαν Κι Αυτή», “T.R.as.H.-Think Rubbish As Hope”, «Το χορικό του Χρόνου» κ.α.) Από το 2010 το ενδιαφέρον των συντελεστών της Per Theater Formance στράφηκε προς τη σχέση τελετουργίας και θεάτρου, εγκαινιάζοντας μια περίοδο έρευνας και πρακτικής πάνω σε αυτό το θέμα, με παραστάσεις που διερευνούν τον τελετουργικό χαρακτήρα των παραστατικών τεχνών, όπως επίσης και τη μεταφορά ποιητικών κειμένων στη σκηνή ( «Το
Κλέφτικο-Μία Τελετουργία» του Γ. Πρεβεδουράκη, «Οι Γάμοι του Ουρανού και της Κόλασης» του William Blake, «In A Gadda Da Vida-Επτά Ημέρες Δημιουργίας» του Δ. Τσιάμη, «Τέχνη» του Δ. Δημητριάδη, «Ο Θεός Κυρίλοφ» του Φ. Ντοστογιέφσκι , «Μότσαρτ& Σαλιέρι-Το Ρέκβιεμ» του Α. Πούσκιν κ.α.)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία-δραματουργία: Δημήτρης Τσιάμης
Επιμέλεια κίνησης-χορογραφία: Ελένη Χατζηγεωργίου
Κοστούμια-σκηνικά: Νίκη Ψυχογιού
Σύνθεση Μουσικής- sound design: Βασίλειος Οικονομίδης
Σχεδιασμός φωτισμού: Εβίνα Βασιλακοπούλου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Δήμητρα Λουκίνα, Σταυριάνα Στάθη
Επικοινωνία: Ηρώ Παστρικού
Φωτογραφίες: Κωστής Καλλιβρετάκης
Video Trailer: Γιώργος Αποστολόπουλος
Ερμηνεύουν:
Πένυ Ελευθεριάδου
Φαίδρα Σούτου
Γιώργος Σταυριανός
Δημήτρης Τσιάμης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
MOJO RISIN’ του Δημήτρη Τσιάμη
@ Bios.Πειραιώς 84

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
Από την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ:
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, ώρα 21:00
Διάρκεια παράστασης 60’ (χωρίς διάλειμμα)
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ:
Τιμές εισιτηρίων 12 € (ενιαίο), 8 € (ανέργων)
Διατίθενται από το viva.gr και από το ταμείο του Bios | τηλ. κρατήσεων: 210 3425335

Aκολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook
★ Instagram
★ Twitter

Διαβάστε επίσης: