Ο Johnny Depp σε έναν από τους καλύτερους και πιο ενδιαφέροντες ρόλους του.

Από EW Staff
21 Οκτωβρίου, 2021 @ 09:00

Ο παραγωγός, ηθοποιός και σκηνοθέτης Andrew Levitas, στη δεύτερη του ταινία μετά το “Lullaby”, καταφέρνει με θαυμαστό τρόπο να αποδώσει μια πραγματική ιστορία στη μεγάλη οθόνη και να μας κερδίσει σε μεγάλο βαθμό με την στάση του απέναντι στο θέμα που επέλεξε να ασχοληθεί. Είναι, πραγματικά, έκπληξη να βλέπεις έναν νέο Αμερικάνο δημιουργό να καταπιάνεται με θέματα που δεν αγγίζουν συχνά συνάδελφοί του ή να παίρνει τόσο ξεκάθαρη θέση σε κρίσιμα και διαχρονικά θέματα, που θα έπρεπε να επισημαίνονται συχνότερα στους καιρούς μας. Έτσι, ο σκηνοθέτης εδώ αναφέρεται στην καταστροφή του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις που έχει αυτή η ενέργεια στον ίδιο τον άνθρωπο για χάρη του κέρδους. Και όλο αυτό μέσα από τη ματιά ενός ιδανικού ήρωα: του W. Eugene Smith. Για την ακρίβεια, του ιδανικότερου ήρωα για αυτή την ιστορία.

Βρισκόμαστε στο 1971. O Smith, λοιπόν, είναι ο διακεκριμένος Αμερικάνος φωτογράφος και ρεπόρτερ του περιοδικού Life, ο οποίος διαθέτει πολλή εμπειρία, πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του και χαίρει εκτίμησης από τον κόσμο. Στην ταινία, παρατηρούμε ήδη από την αρχή, έναν άνθρωπο εσωστρεφή και αρκετά αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. Μια μέρα, μια Γιαπωνέζα μεταφράστρια, η Aileen, θα τον επισκεφτεί και θα τον παροτρύνει να επισκεφτεί την πόλη Μιναμάτα στην Ιαπωνία και να φωτογραφήσει τα θύματα της ανελέητης ασθένειας που έχει καταβάλει την περιοχή και έχει προκληθεί από μόλυνση των υδάτων από ψευδάργυρο. Θεωρώντας το συγκεκριμένο θέμα ως την υπέρτατη πρόκληση της καριέρας του, πείθει το αφεντικό του Bob Hayes να τον στείλει στην Ιαπωνία και να ξεσκεπάσει την ανάμειξη της βιομηχανίας στην καταστροφή της τοπικής κοινωνίας. Στόχος του είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των κατοίκων και να συμμαχήσουν μαζί του ώστε να κερδίσουν όλοι μαζί τον αγώνα.

Ο Johnny Depp και η Minami σε μια σκηνή της ταινίας

Ο χαρακτήρας του Smith (τον υποδύεται καταπληκτικά ο Johnny Depp σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες του) μπορεί να φαντάζει ένα άτομο αρχικά που αρέσκεται στο να αδιαφορεί και να πίνει με την ησυχία του το ουίσκι του και να καπνίζει δίχως έννοια το τσιγάρο του. Αν ο Smith χαρακτηρίζεται από ένα πράγμα, αυτό με βεβαιότητα δεν είναι η αδιαφορία. Αντιθέτως, πρόκειται για άτομο με αυξημένη κοινωνική ευαισθησία. Η ταινία, στα πρώτα της λεπτά, μας παρουσιάζει τον Smith (Depp) στο σκοτεινό θάλαμό του να επεξεργάζεται το υλικό του, ενώ ακούγεται το “I’d Love to Change the World” των Ten Years After.  Αμέσως καταλαβαίνουμε τι θέλει να κάνει – και τι πρόκειται να κάνει – ο ήρωας της ταινίας μας, ξεκάθαρα και δίχως αμφιβολία. Εργάζεται για ένα περιοδικό που ονομάζεται Life – δεν είναι τυχαία η ονομασία. Το μοναδικό του όπλο είναι η ειλικρίνεια του. Αυτή βρίσκεται, πρώτον, μέσα του και, δεύτερον, στην κάμερά του. Ο ίδιος, ως προσωπικότητα, δείχνει να νοιάζεται για την ουσία των πραγμάτων γύρω του, έχοντας πλήρη συνείδηση για το τι γίνεται, ποιους θέλει να βοηθήσει, γιατί ανέλαβε αυτή την αποστολή. Σκοπός του είναι να φωτογραφήσει την αλήθεια και να αποδείξει στον υπόλοιπο κόσμο τι συμβαίνει εκεί. Όντας πρόσωπο ενεργό, θα το κάνει. Όμως, θα έχει και αυτός τις επιπτώσεις του, διότι οι πραγματικοί ήρωες δεν αναγνωρίζονται πάντα την στιγμή που πρέπει, διότι κάποιοι, όπως εδώ ο διευθυντής του εργοστασίου με την αλαζονική και υποκριτική συμπεριφορά του, φροντίζουν να “τακτοποιούν” όσους εμπλέκονται στα σχέδια τους και όσους ζητούν δικαιοσύνη για τα θύματα.

Ο Levitas, μέσω του ήρωα του και της ιστορίας, θέλει να μας υπενθυμίσει πως μερικά τέτοια ζητήματα, παρόλο που μοιάζουν να είναι μακριά από το παρόν, δεν έχουν τελειώσει μια και καλή και μπορούν ανά πάσα στιγμή να επανέλθουν στο προσκήνιο, σε οποιαδήποτε χώρα. Αυτό είναι και το στοίχημα, ίσως, της ταινίας: Μπορεί μια αμερικάνικη ταινία, με πρωταγωνιστή έναν από τους πιο διάσημους αστέρες του Χόλυγουντ των τελευταίων δεκαετιών που αποτελεί πλέον αουτσάιντερ, με μια ιστορία που διαδραματίζεται πενήντα χρόνια πριν σε μια παραθαλάσσια πόλη της Ιαπωνίας, να ενδιαφέρει το σημερινό κοινό; Ναι, απόλυτα ναι. Φυσικά. Όχι μόνο πρέπει να ενδιαφέρει, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ίδια την ιστορία, άσχετα αν έχουμε ζήσει ή όχι εκείνη την περίοδο ή αν βρισκόμαστε σε άλλη χώρα. Η διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς είναι ένα μεγάλο θέμα, το οποίο φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τον σκηνοθέτη της ταινίας. Το φιλμ του Levitas δεν είναι εμπορική δουλειά, δεν μπορεί να γίνει κιόλας εύκολα (λόγω θέματος). Μερικές φορές, είναι καλύτερα έτσι, διότι με αυτό τον τρόπο ξεχωρίζει η καλή δουλειά.

Ο Johnny Depp και ο Bill Nighy σε μια σκηνή της ταινίας

Η παρουσία του Depp δίνει ένα στίγμα και έναν χαρακτήρα στο έργο. Στην πραγματικότητα, ο αστέρας είναι ο W. Eugene Smith, ο οποίος μοιάζει να είναι ένα πρότυπο ήρωα, με ο,τι συνεπάγεται αυτό. Ο Depp πιθανότατα είναι το κατάλληλο πρόσωπο να τον ενσαρκώσει στη μεγάλη οθόνη. Ανήσυχος, φιλόδοξος, ρομαντικός, ένας ήρωας που έχει να πει κάτι. Μας πείθει με την ερμηνεία του και κάθε φορά που μοιράζεται την σκηνή με ένα πρόσωπο από το γιαπωνέζικο καστ (όπως με την συμπαθέστατη Minami) ή στις σκηνές που συνομιλεί με το αυστηρό αφεντικό του (τον καταπληκτικό και αυθεντικό Bill Nighy), μας παρουσιάζει ένα ειλικρινές πρόσωπο, με αγωνιστικό πνεύμα, έτοιμος να ξεσκεπάσει το ψέμα γύρω του, μένοντας πιστός στο φακό του, τον σύμμαχο που κουβαλάει πάντα μαζί του.

Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από τις 21 Οκτωβρίου από την Odeon.

Ο Johnny Depp ως W. Eugene Smith

Aκολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook
★ Instagram
★ Twitter

instafeed

Διαβάστε επίσης: