Η πολυβραβευμένη συγγραφέας ασκεί μία έντονη, αλλά και πικρή κριτική σε πολλά σημαντικά γεγονότα.

Από EW Staff
07 Σεπτεμβρίου, 2021 @ 08:32

Έτος 2001. Ενδίδοντας στην πρόσκληση της σκηνοθέτριας Άσπας Παμπλέκη για “Μια στιγμή μέσα στο χρόνο”, ο διανοητής Φωκάς Κορέσιος, ο οποίος βρίσκεται στη δύση του βίου του και έχει αποσυρθεί από κάθε δημοσιότητα, αποφασίζει να κάνει ντοκιμαντέρ για την πολυτάραχη ζωή, τα πάθη και, φυσικά, το έργο του.

Αρχίζει, λοιπόν, την αφήγηση από τα παιδικά του χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του ’30, εστιάζει στην καταπίεση από τον φιλοφασίστα, στρατιωτικό πατέρα, το αυστηρό πλαίσιο το οποίο του επέβαλε το οικογενειακό πρωτόκολλο, τον απειθή, έκλυτο εφηβικό του βίο, τη στράτευσή του στη Μεταξική Νεολαία και, στη συνέχεια, στις γραμμές του ΕΑΜ, και σιγά-σιγά περνά στην απελευθέρωση που τους βρίσκει, μαζί με τη γυναίκα της ζωής του, υπότροφους του Γαλλικού Ινστιτούτου στο Παρίσι, όπου αναμειγνύονται με τον κύκλο των υπαρξιστών και υπερρεαλιστών κι εκείνος εξελίσσεται σε μέντορα του πνευματικού στοχασμού.

Ωστόσο, συνειδητά και κάτω από το βάρος των αφόρητων ενοχών του, καθιστά τη σκηνοθέτρια εξομολόγο του και της αποκαλύπτει τα βαθιά κρυμμένα μυστικά του, ακόμα και τα εγκλήματά του, μέχρι την κατάκτηση της κορυφής κι έτσι τη θέτει προ του διλήμματος, αν η ίδια θα υπηρετήσει την ιστορική αλήθεια ή θα συνεχίσει τα κατά συνθήκη ιστορικά ψεύδη.

Με αυτό το λογοτεχνικό “τέχνασμα”, η πολυβραβευμένη συγγραφέας ασκεί μία έντονη, αλλά και πικρή κριτική σε πολλά σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν τον προηγούμενο (και στις απαρχές του 21ου) αιώνα, μέσα από ένα μυθιστόρημα τόσο ιστορικό και πολιτικό όσο φιλοσοφικό, ως προς την αναζήτηση της αλήθειας και της ελευθερίας, τεκμηριωμένο μέχρι το τέλος. Εξάλλου, σε όλη τη λογοτεχνική πορεία της (έχει καταθέσει είκοσι ένα βιβλία για παιδιά και εφήβους, οκτώ μυθιστορήματα για μεγάλους, μια νουβέλα και ένα βιβλίο με ιστορίες), η πολυαγαπημένη Ελένη Πριοβόλου γράφει αναζητώντας την ευρυθμία και την καθαρότητα του λόγου, με γλώσσα πλούσια, άκρως ενδιαφέρουσα και απολαυστική και χωρίς καμία ακρότητα.

Το βιβλίο “Μια στιγμή μέσα στο χρόνο” της Ελένης Πριοβόλου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Aκολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook
★ Instagram
★ Twitter 

Διαβάστε επίσης: