Αντλώντας από τους θρύλους και τις παραδόσεις της αφρικανικής ηπείρου, αλλά και από την πλούσια φαντασία του, ο Τζαμαϊκανός Μάρλον Τζέιμς φτιάχνει ένα περίτεχνο επικό αφήγημα στα χνάρια του Τόλκιν, της Άντζελα Κάρτερ και του Τζιν Γουλφ.

Από EW Staff
20 Ιανουαρίου, 2022 @ 08:27
MARLON JAMES

Μαύρος πάνθηρας, κόκκινος λύκος του Marlon James, Εκδόσεις Αίολος


Ο Ιχνηλάτης, ένας κυνηγός γνωστός και στα δεκατρία βασίλεια για τη φοβερή όσφρηση που διαθέτει, βρίσκει ό,τι χαμένο ή εξαφανισμένο του ζητούν, με όπλο τη μοναδική αυτή ικανότητά του, κάτι που κάνει πάντα μόνος του. Η μόνη φορά που θα λειτουργήσει διαφορετικά, είναι όταν θα αναλάβει να βρει ένα αγόρι που έχει εξαφανιστεί.

Τότε, μαζί με μια ομάδα περίεργους κυνηγούς, από έναν γίγαντα μέχρι μια μάγισσα και έναν πάνθηρα που μεταμορφώνεται σε άνθρωπο, θα ακολουθήσει τη μυρωδιά του αγοριού σε τόπους μαγεμένους και σκοτεινούς, σε επικίνδυνες λίμνες, σε ποτάμια και δάση, αντιμετωπίζοντας αμέτρητα εμπόδια, ώσπου θα αρχίσει ν’ αναρωτιέται: ποιο είναι, τέλος πάντων, αυτό το μυστηριώδες αγόρι; Γιατί τόσοι πολλοί τον εμποδίζουν να το βρει; Πού βρίσκεται η αλήθεια και πού το ψέμα;


Αντλώντας από τους θρύλους και τις παραδόσεις της αφρικανικής ηπείρου, αλλά και από την πλούσια φαντασία του, ο Τζαμαϊκανός Μάρλον Τζέιμς φτιάχνει ένα περίτεχνο επικό αφήγημα στα χνάρια του Τόλκιν, της Άντζελα Κάρτερ και του Τζιν Γουλφ, που κόβει την ανάσα. Σ’ ένα φόντο μαγείας και ανείπωτης βίας, στήνει το δικό του “Game of Thrones “και εξερευνά βασικές αλήθειες γύρω από την υπερβολική φιλοδοξία, τα ένστικτα και τη λογική, το καλό και το κακό, τη δύναμη και την εξουσία. Ο ίδιος διακρίθηκε και προτάθηκε για διάφορα βραβεία ήδη από το πρώτο του βιβλίο (“John Crow’s Devil”, 2005), ενώ με το δεύτερο (“The Βook of Night Women”, 2009), κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο Ειρήνης “Ντέιτον” και το βραβείο βιβλίου Μινεσότα και ήταν ανάμεσα στα επιλαχόντα βιβλία για τα βραβεία του Κύκλου Αμερικανών Βιβλιοκριτικών.

Το τρίτο του μυθιστόρημα (2014), με τίτλο “Η σύντομη ιστορία επτά φόνων”, κέρδισε το βραβείο Man Booker 2015, το βραβείο Αμερικανικού Βιβλίου, το βραβείο Άνισφιλντ-Γουλφ 2015 στην κατηγορία μυθοπλασίας, ήταν επίσης ανάμεσα στα επιλαχόντα για τα βραβεία του Κύκλου Αμερικανών Βιβλιοκριτικών και συμπεριλήφθηκε σε πάνω από είκοσι λίστες με τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς. Το τελευταίο του, “Μαύρος Πάνθηρας, Κόκκινος Λύκος”, αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, που αναμένεται με ανυπομονησία!

Διαβάστε επίσης: