Ταινίες που έχουν αφήσει εποχή στο κανάλι TV5MONDE.

Από EW Staff
01 Φεβρουαρίου, 2022 @ 18:12
Duelles

Τον Φεβρουάριο, με αφορμή τις διάσημες τελετές των βραβείων Magritte (στο Βέλγιο) και Cesar (στην Γαλλία), το TV5MONDE παρουσιάζει μία επιλογή βραβευμένων ταινιών από αντίστοιχες τελετές προηγούμενων ετών.

Ο βελγικός κινηματογράφος τιμάται στις 17 Φεβρουαρίου με την προβολή της ταινίας Μητρικό ένστικτο (Duelles) η οποία βραβεύτηκε 9 φορές το 2020, και αμέσως μετά με την αναμετάδοση της τελετής του 2022.

Από πλευράς εξάγωνου, ο κινηματογραφιστής και κινηματογραφόφιλος Μπερτράν Ταβερνιέ μας παρασύρει με χαρά και νοσταλγία στο φανταστικό του ταξίδι στον γαλλικό κινηματογράφο.

Τέλος, ανακαλύψτε (και πάλι) την Καλύτερη Ταινία των Σεζάρ 1998, Mάριους και Ζανέτ (Μarius et Jeannette) του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, μία ανατρεπτική ιστορία αγάπης με φόντο τα εκπληκτικά τοπία της Μασσαλίας. 

Τα Magritte του σινεμά κάθε χρόνο, από το 2011 που δημιουργήθηκαν μέχρι σημερα, τα Magritte du cinéma ανεβάζουν στο βάθρο τα ταλέντα του βελγικού κινηματογράφου.

MAGRITTE

Duelles / Μητρικό ένστικτο

Duelles


Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου στις 22:00

Μία μονομαχία πληγωμένων μητέρων.
Βρυξέλλες, δεκαετία του ’60. Η Αλίς και η Σελίν είναι οι καλύτερες φίλες του κόσμου, όπως και οι γιοι τους Μαξίμ και Τεό μεταξύ τους. Η συνενοχή τους είναι απόλυτη, μέχρι την ημέρα που ένα ατύχημα αναστατώνει τις ζωές τους. Από τη φιλία περνούν στην ενοχή, από την αρμονία στην παράνοια και από την συνενοχή στην υποψία.

Βραβευμένη 9 φορές στα Μαγκρίτ 2020 (Καλύτερη ταινία)

Τελετή των Μαγκρίτ του σινεμά

Magritte


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου τα μεσάνυχτα

Αναμετάδοση της 11ης τελετής των Μαγκρίτ του σινεμά. Τα βραβεία που απονέμονται από την Ακαδημία Αντρέ Ντελβό επιβραβεύουν τις ταινίες και τους επαγγελματίες του βελγικού κινηματογράφου που σημάδεψαν τα έτη 2020 και 2021.

CESAR


Διάσημα ανά τον κόσμο, τα βραβεία Σεζάρ αποτελούν μέγιστες επιβραβεύσεις του γαλλικού κινηματογράφου που δίνονται κάθε χρόνο σε αρκετές κατηγορίες.

Ταξίδι στον γαλλικό κινηματογράφο 

LecinemaFrancais


Μέρος 1 : Κυριακή 20 Φεβρουαρίου στις 22:00
Μέρος 2 : Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στις 22:00

Σε παιχνιδιάρικο και εκπαιδευτικό τόνο, ο σκηνοθέτης Μπερτράν Ταβερνιέ γιορτάζει πενήντα χρόνια γαλλικού κινηματογράφου μέσα από την δική του ιστορία και αναμνήσεις. 

Αφιέρωμα στον Μπερτράν Ταβερνιέ, σπουδαίο σκηνοθέτη που έχει υπάρξει υποψήφιος για Όσκαρ και πολυβραβευμένος στα μεγαλύτερα φεστιβάλ (Σεζάρ, Μόστρα Βενετίας, Μπερλινάλε, Κάννες…)

Οι φίλοι πάνω από όλα/ Les Copains D’abord

LesCopains


Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου στις 22:00

Ένα χαρούμενο έπος για μία παρέα τριών φίλων-μύθων: του Ζαν Ροσφόρ, Ζαν-Πιερ Μαριέλ και Φιλίπ Νουαρέ. Τρεις γίγαντες του γαλλικού κινηματογράφου που αγαπιούνταν σαν αδέλφια και λείπουν πια.

Οι Jean Rochefort, Jean- Pierre Marielle και ο Philippe Noiret είχαν είτε υπάρξει υποψήφιοι είτε βραβευτεί στα Σεζάρ.

Marius et Jeannette / Μάριους και Ζανέτ

MariusJean


Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου στις 22:00

Μία ωδή στην εργατική τάξη.
Στην Εστάκ, η Ζανέτ, μόνη μητέρα, μεγαλώνει δύο παιδιά με έναν χαμηλό μισθό ταμία. Ο Μάριους ζει μόνος σε ένα τεράστιο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο τσιμέντου. Η συνάντησή τους δεν θα είναι απλή υπόθεση : πέραν των εγγενών δυσκολιών της κοινωνικής τους κατάστασης, είναι πληγωμένοι από τη ζωή. 

Με τους Ariane Ascaride, Gerard Meylan
Σεζάρ καλύτερης ηθοποιού για την Ariane Ascaride το 1998.

Ακολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook ★ Instagram ★ Twitter ★ Spotify

Διαβάστε επίσης: