Από EW Staff
09 Δεκεμβρίου, 2021 @ 16:54
lina wertmuller H Lina Wertmuller φωτογραφημένη από τον Augusto De Luca

Στα 93 της χρόνια έφυγε από τη ζωή, η ιταλίδα, διάσημη σκηνοθέτης Lina Wertmuller, η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης που ήταν υποψήφια

Στα 93 της χρόνια έφυγε από τη ζωή, η ιταλίδα Lina Wertmuller, η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης που ήταν υποψήφια για Όσκαρ Ξένης Ταινίας το 1977 για το φιλμ «Ο Πασκουαλίνο και οι Εφτά Καλλονές». Ήταν ακόμα η πρώτη γυναίκα που απέσπασε υποψηφιότητα για βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών το 1972 για τη ταινία «Μίμης ο Σιδεράς». Το 2019 τιμήθηκε με το Οσκαρ για το σύνολο της προσφοράς της στον κινηματογράφο.

    Γεννημένη στη Ρώμη το 1928 η Wertmuller ήταν ένα ατίθασο πνεύμα που προτιμούσε τα αμερικάνικα κόμικς από τα σχολικά βιβλία. Όταν αποφοίτησε από την Accademia Nazionale d’Arte Drammatica Silvio D’Amico  άρχισε να ταξιδεύει στην Ευρώπη με θιάσους που παρουσίαζαν ανατρεπτικά έργα. Εκεί απέκτησε τα δύο στοιχεία που κυριαρχούν στις ταινίες τη από τη μία η πολιτική και από την άλλη η αγάπη για το ιταλικό μελόδραμα.

       Στον κινηματογράφο αφιερώθηκε όταν έπιασε δουλειά  ως βοηθός σκηνοθέτη στο «8 1/2» του Φελλίνι. Εκεί μαγεύτηκε από τις δυνατότητες της κινηματογραφικής κάμερας και τη δεκαετία του εβδομήντα καθώς η Ιταλία συγκλονίζονταν από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, τις απεργίες στα εργοστάσια και τη κυβερνητική αστάθεια έφτιαξε τις καλύτερες ταινίες της, με κύριο πρωταγωνιστή τον Giancarlo Giannini. Ειδικά στη ταινία «Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας» όπου ο Giannini, ο οποίος βραβεύτηκε στις Κάννες, ερμηνεύει συγκλονιστικά τον αφελή αγρότη που παίρνει τη θέση ενός φίλου του αναρχικού, πάει στη Ρώμη για να σκοτώσει τον Μουσολίνι, κρύβεται σε έναν οίκο ανοχής και ερωτεύεται μία πόρνη.

Με την ίδια ισορροπία ανάμεσα στο πολιτικό σχόλιο και την σάτιρα γύρισε και την ταινία «Ο Πασκουαλίνο και οι Εφτά Καλλονές» στηλιτευόντας τον κομφορμισμό των συμπατριωτών της στη περίοδο του Μουσολίνι, του πολέμου και της μεταπολεμικής Ιταλίας.

Aκολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook
★ Instagram
★ Twitter

Διαβάστε επίσης: