Αντλώντας έμπνευση από το κλασικό έργο του Θερβάντες, ο Σαμ ΝτιΣάμπ, ένας μέτριος συγγραφέας κατασκοπικών θρίλερ, δημιουργεί τον Κισότ, έναν ευγενή, ονειροπαρμένο πωλητή, που έχει εμμονή με την τηλεόραση.

Από EW Staff
29 Μαρτίου, 2022 @ 07:47
salman

ΚΙΣΟΤ
του AhmadSalman Rushdie
Εκδόσεις Ψυχογιός
Ένα σύγχρονο αριστούργημα, για την αναζήτηση της αγάπης και της οικογένειας, από τον βραβευμένο με Booker Σαλμάν Ρούσντι. Ένας εντυπωσιακός Δον Κιχώτης του 21ου αιώνα!
Αντλώντας έμπνευση από το κλασικό έργο του Θερβάντες, ο Σαμ ΝτιΣάμπ, ένας μέτριος συγγραφέας κατασκοπικών θρίλερ, δημιουργεί τον Κισότ, έναν ευγενή, ονειροπαρμένο πωλητή, που έχει εμμονή με την τηλεόραση και ερωτεύεται παράφορα την τηλεοπτική σταρ Σάλμα Ρ. Μαζί με το (φανταστικό) γιο του Σάντσο, ο Κισότ ξεκινά μια τραγελαφική εκστρατεία, προκειμένου να αποδείξει πως είναι άξιος να γίνει το ταίρι της, διασχίζοντας την Αμερική και αντιμετωπίζοντας κωμικοτραγικούς κινδύνους, σε μία εποχή όπου όλα είναι πιθανά. Στο μεταξύ, ο δημιουργός του Κισότ, ο οποίος περνά κρίση μέσης ηλικίας, έχει να διαχειριστεί τις δικές του επείγουσες προκλήσεις.
Όπως ο Θερβάντες έγραψε τον Δον Κιχώτη προκειμένου να σατιρίσει την κουλτούρα της εποχής του, έτσι και ο Ρούσντι ταξιδεύει τον αναγνώστη σε μια χώρα που βρίσκεται στο κατώφλι της ηθικής και της πνευματικής κατάρρευσης, με την αφηγηματική μαγεία που χαρακτηρίζει το σύνολο του έργου του. Οι αριστοτεχνικά δοσμένες ζωές του ΝτιΣάμπ και του Κισότ διαπλέκονται, καθώς και οι δυο αναζητούν την αγάπη, σε μια εξόχως διασκεδαστική περιπέτεια η οποία αντικατοπτρίζει το σήμερα, όπου τα όρια ανάμεσα στα γεγονότα και την επινόηση έχουν πλέον γίνει τόσο δυσδιάκριτα. Τη μετάφραση στα ελληνικά υπογράφει ο Γιώργος Μπλάνας.
Να θυμίσουμε ότι, εκτός από το Booker των Booker και το The Best of the Booker, που του απονεμήθηκαν για το μυθιστόρημά του “Τα παιδιά του μεσονυκτίου”, ο Σαλμάν Ρούσντι (ο οποίος γεννήθηκε στη Βομβάη το 1947, μετανάστευσε στην Αγγλία το 1961 και σήμερα ζει στην Αμερική) έχει τιμηθεί με πλήθος άλλων σημαντικών βραβείων ενώ, το 2007, χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα της Αγγλίας για την προσφορά του στη λογοτεχνία.

Ακολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook ★ Instagram ★ Twitter ★ Spotify

Διαβάστε επίσης: