Διαλέξαμε τα βιβλία που αφορούν όλες τις γυναίκες.

Από EW Staff
08 Μαρτίου, 2022 @ 00:32
lofos

ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ

Συλλογικό έργο
Εκδόσεις Key Books

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ

“Είμαι επικίνδυνη!”
Υπάρχει κάτι σε αυτές τις δύο λέξεις όταν τις βλέπεις γραμμένες μαζί. Όταν τις βλέπεις τη μία δίπλα στην άλλη. Σου δίνουν θάρρος, δύναμη. Ή σου προκαλούν αμηχανία, αμφιβολία, ενδοιασμούς…
100 γυναίκες, με διαφορετικές ηλικίες, επαγγέλματα, οικογένειες, αξίες, ρίζες, επιλογές, γράφουν για την πραγματικότητα που βιώνουν στην Ελλάδα του σήμερα και, ξεκινώντας με τη φράση “Είμαι επικίνδυνη”, καθεμιά μοιράζεται την αλήθεια της, με ελευθερία και ειλικρίνεια. Οικειοποιήθηκαν την ταμπέλα που έχει χρησιμοποιηθεί, ανά τους αιώνες, για να ορίσει γυναίκες που τολμούσαν να είναι διαφορετικές, και δημιουργούν ένα μοναδικό μωσαϊκό ιστοριών, που σοκάρουν, συγκινούν, αφυπνίζουν, προκαλούν ρίγη ταύτισης και αυθόρμητες κραυγές διαφωνίας αλλά, πάνω απ’ όλα, ξεσκεπάζουν τις πραγματικότητες, που πολλές φορές αγνοούμε και αμφισβητούμε, όταν δεν μοιάζουν με τη δική μας.
Τα συγγραφικά δικαιώματα από την πώληση του βιβλίου διατίθενται για την αρωγή οργανισμών που υποστηρίζουν γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία.

2. Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ
της Jen Gunter
Εκδόσεις Μεταίχμιο

ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ


Μετά τη μεγάλη επιτυχία της “Βίβλου του κόλπου”, η Καναδο-Αμερικανίδα γυναικολόγος και συγγραφέας των New York Times, με ειλικρίνεια, χιούμορ και πρακτικές συμβουλές, καταρρίπτει τις μισογυνικές νοοτροπίες και στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, για να ρίξει φως σε θέματα όπως: Περιεμμηνόπαυση • Εξάψεις • Προβλήματα στον ύπνο
Σεξ και ερωτική επιθυμία • Κατάθλιψη και μεταβολές στη διάθεση
Ζητήματα με το δέρμα και τα μαλλιά • Ξεπερασμένες θεραπείες
Υγεία του μαστού • Βάρος και μυϊκή μάζα • Προληπτικός έλεγχος.
Γιατί, η εμμηνόπαυση δεν είναι ασθένεια. Είναι μια προγραμματισμένη αλλαγή, όπως η εφηβεία. Κι όταν οι γυναίκες καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στο σώμα τους, το αξιολογούν σωστά και ζητούν, αν χρειάζεται, την κατάλληλη βοήθεια.

3. ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ
της Clarissa-Pinkola Estes
Εκδόσεις Κέλευθος

ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ

Η Κλαρίσα Πίνκολα Εστές, ως cantadora, “φύλακας παλιών ιστοριών”, ψυχαναλύτρια και ακτιβίστρια, γεφυρώνει με μαεστρία τον κόσμο του απώτατου παρελθόντος με τη σύγχρονη εποχή. Σκοπός της είναι, μέσα από παραμύθια, αρχετυπικούς μύθους και ιστορίες διαφορετικών πολιτισμών, να ανασύρει την Άγρια Γυναίκα, την αδάμαστη, που συγγενεύει ψυχικά με τους λύκους.
Πρόκειται για ένα γυναικείο ψυχογράφημα, μοναδικό στο είδος του, που όσο εύκολα κι ευχάριστα διαβάζεται, τόσο δύσκολα περιγράφεται, ένα βιβλίο-γιατρικό για τη γυναίκα κάθε εποχής, ύμνος στην τόλμη, τη φροντίδα και το νοιάξιμο που δείχνει στους γύρω της.
Παρέμεινε145 εβδομάδες στον κατάλογο ευπώλητων των New Work Times, έχει εκδοθεί σε 38 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια αντίτυπα.

4. TO ΩΡΑΙΟ ΜΟΥ ΠΤΩΜΑ

ΩΡΑΙΟ ΜΟΥ ΠΤΩΜΑ

της Laura Lippman
Εκδόσεις Δώμα
Μια μέρα, εντελώς απροειδοποίητα, η Μάντι Σουόρτς θα εγκαταλείψει την οικογένειά της και το ρόλο της τέλειας νοικοκυράς, για να κυνηγήσει το ασαφές όνειρο μιας άλλης ζωής •πιο ελεύθερης, πιο ενδιαφέρουσας, πιο ουσιαστικής.
Η ίδια δεν ξέρει ακριβώς τι θέλει, ξέρει όμως πώς να το αποκτήσει. Καταφέρνει να μπει στον ανδροκρατούμενο κόσμο των εφημερίδων και περιμένει την ευκαιρία που θα την καθιερώσει ως δημοσιογράφο. Και η ευκαιρία εμφανίζεται με τη μορφή του πτώματος μιας ανώνυμης, μαύρης γυναίκας, που κανείς δεν ενδιαφέρεται να μάθει την ιστορία της… Κανείς, εκτός από τη Μάντι! Έτσι, η Λόρα Λίπμαν παραδίδει ένα πολυφωνικό μυθιστόρημα, που ξεχειλίζει από επιθυμίες κι από πρόσωπα που διεκδικούν, με κάθε τρόπο, το δικαίωμα να ζήσουν έξω από τα στεγανά της κοινωνικής τους προέλευσης. Κι όπως σχολίασε ο Στίβεν Κινγκ “αυτό που κάνει τόσο εντυπωσιακό τούτο το βιβλίο είναι ότι η εξιχνίαση του εγκλήματος είναι δευτερεύουσας σημασίας. Η προσοχή στρέφεται σε κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον: στο χάσμα ανάμεσα στο τι περίμενε η κοινωνία από μια γυναίκα και στο τι η ίδια η γυναίκα λαχταρά να γίνει”.  

5. ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΟΥΤΖΑΝ-ΜΑΡΤΙΝΕΓΚΟΥ
Αυτοβιογραφία
Εκδόσεις Μεταίχμιο

ΜΟΝΤΖΑΝ

Γεννημένη στην αυγή του δέκατου ένατου αιώνα, το 1801, στη Ζάκυνθο, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, η Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρινέγκου είναι η πρώτη Ελληνίδα που τόλμησε να καταγράψει, με λογοτεχνικό ύφος, τις προσωπικές ανησυχίες και τα βιώματά της, γεγονός που θα τη μετατρέψει στην πρώτη Ελληνίδα πεζογράφο. Μεταξύ άλλων, έγραψε λογοτεχνικά κείμενα, δοκίμια, ποιήματα αλλά και θεατρικά έργα, ενώ μετέφρασε σε πεζό λόγο την “Οδύσσεια” και τον “Προμηθέα Δεσμώτη”, αν και αυτό που την κατέστησε ευρύτερα γνωστή είναι η εμβληματική αυτοβιογραφία της, η οποία εκδόθηκε από το γιο της, το 1881, και ουσιαστικά ισοδυναμεί με μια ολόκληρη μαρτυρία για τα ήθη της εποχής.
Η αφήγηση ακροβατεί μεταξύ της εσωτερικής αγωνίας για αυτοπραγμάτωση, μόρφωση και ελευθερία, από την οποία φλέγεται η συγγραφέας, και των έντονων κοινωνικών πιέσεων που δέχεται για να παντρευτεί και να συμβιβαστεί με τις επιταγές της εποχής, που δεν επέτρεπαν στη γυναίκα ούτε καν να κυκλοφορεί μόνη, πόσο μάλλον να αυτενεργεί!

6. Ο ΛΟΦΟΣ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ

της Amanda Gorman
Εκδόσεις Ψυχογιός

ΛΟΦΟΣ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ

Στις 20 Ιανουαρίου 2021, η εικοσιδυάχρονη Αφροαμερικανή Αμάντα Γκόρμαν έγινε σύμβολο ελπίδας και αισιοδοξίας για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Απαγγέλλοντας το ποίημά της “Ο Λόφος που Ανεβαίνουμε”, στην ορκωμοσία του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απηύθυνε ένα οικουμενικό κάλεσμα για ένα φωτεινότερο, γενναίο μέλλον.
Η ανά χείρας έκδοση αποτυπώνει ακριβώς αυτήν τη στιγμή, όπου η φωνή μιας νεαρής ποιήτριας μάς προσφέρει κουράγιο, παρηγοριά αλλά και έμπνευση για ν’ αλλάξουμε τον κόσμο.
Η ίδια είναι αφοσιωμένη υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος, της ισότητας των φύλων και της εξάλειψης των φυλετικών διακρίσεων και τόσο το κοινωνικό όσο και το ποιητικό της έργο έχουν προβληθεί από τηλεοπτικές εκπομπές και σημαντικά έντυπα.

7. ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕ ΣΟΥ ΕΙΠΑ
της Kelley Reimer
Εκδόσεις Μίνωας

ΠΟΥ ΔΕ ΣΟΥ ΕΙΠΑ


Τρεις γυναίκες από το 1957 μέχρι σήμερα, τρεις ηρωίδες, με τις οποίες ο αναγνώστης θα κάνει ένα δύσκολο και συνάμα λυτρωτικό ταξίδι, πρωταγωνιστούν σε μια συγκλονιστική ιστορία για τα ψέματα και τις αναμνήσεις που μπορούν να ενισχύσουν τα δεσμά μιας οικογένειας ή να τα κόψουν εντελώς.
Όταν ο πατέρας της μεταφέρεται σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, η Μπεθ προσφέρεται να αδειάσει το πατρικό σπίτι και τότε διαπιστώνει έκπληκτη ότι η πόρτα της σοφίτας, όπου κάποτε έπαιζε με τα αδέρφια της, είναι ασφαλισμένη με λουκέτο. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η έκπληξή της όταν ανακαλύπτει τι κρύβεται από πίσω •ένα χάος από πίνακες του πατέρα της, στοίβες από χαρτιά και πολλά άχρηστα πράγματα, στο κατά τα άλλα σχολαστικά τακτοποιημένο σπίτι τους. Το σπίτι μιας πολυμελούς οικογένειας που, τελικά, παλεύει ακόμα με τους δαίμονές της, αλλά και οι κοινωνικές, πατριαρχικές αντιλήψεις για την επιλόχειο κατάθλιψη, την έκτρωση και την άνοια!

8. ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ
της Bernardine Evaristo
Εκδόσεις Gutenberg

jpg


Το βιβλίο ετούτο αποκαλύπτει τι χρειάστηκε για να συνεχίσω να προχωρώ και να ωριμάζω. Και για εσάς που παλεύετε πολύ καιρό, ελπίζω ότι θα αποτελέσει έμπνευση, καθώς ταξιδεύετε στα δικά σας μονοπάτια προς την πραγματοποίηση των φιλοδοξιών σας.”

Η Μπερναρντίν Εβαρίστο από παιδί βίωσε το ρατσισμό, από γείτονες, ιερείς και από λευκά μέλη του οικογενειακού της περιβάλλοντος. Το “Μανιφέστο” της, λοιπόν, είναι ένα βιβλίο για το πώς να μην τα παρατάς ποτέ! Μια προσωπική εξομολόγηση για το θάρρος που επέδειξε και τις δυσκολίες που ξεπέρασε για να κατακτήσει την επιτυχία, τόσο στην επαγγελματική όσο στην προσωπική της ζωή. Είναι δε η πρώτη μαύρη συγγραφέας που κέρδισε το Βραβείο Booker (2019) και εκλέχτηκε πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας του Ηνωμένου Βασιλείου (2022) και πλέον διδάσκει δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο Μπρουνέλ.

Διαβάστε επίσης: