αποτελεί πραγματική πρόκληση για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, καθώς θα ανακαλύπτει ομοιότητες και αναλογίες με την ελληνική περίπτωση βίωσης της δικτατορίας.

Από EW Staff
31 Μαρτίου, 2022 @ 08:05
fernandez


Χιλή 1984, δικτατορία Πινοσέτ. Στα γραφεία του αντιπολιτευόμενου περιοδικού Cauce, εισβάλλει ένας άνδρας της μυστικής αστυνομίας και λέει ότι έχει βασανίσει, έχει σκοτώσει ανθρώπους και θέλει να δώσει πληροφορίες για ανάλογες πράξεις του καθεστώτος. Ξεκινώντας από αυτό το πραγματικό γεγονός, η Νόνα Φερνάντες καταφεύγει σε αρχεία και μαρτυρίες, ανακαλεί μνήμες και ανασυνθέτει μυθιστορηματικά όσα συνδέονται με τη φρικιαστική αυτή εξομολόγηση, “εκφράζοντας τα συναισθήματα ενός ολόκληρου έθνους για το σκοτεινό και, μερικές φορές, ντροπιαστικό του παρελθόν”, όπως έγραψε η επιτροπή του βραβείου Sor Juana lnés de la Cruz για την καλύτερη ισπανόφωνη συγγραφέα (2017).
“Η Ζώνη του λυκόφωτος” ήταν και στη βραχεία λίστα του Εθνικού Βραβείου ΗΠΑ (2021), στην κατηγορία των μεταφρασμένων βιβλίων, ενώ στη σειρά Aldina συμπεριλαμβάνεται και το μυθιστόρημά της “Space Invaders” που, σύμφωνα με την κριτική της Διώνης Δημητριάδου, “αποτελεί πραγματική πρόκληση για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, καθώς θα ανακαλύπτει ομοιότητες και αναλογίες με την ελληνική περίπτωση βίωσης της δικτατορίας, από τις γενιές που είτε την έζησαν ασυνείδητα λόγω ηλικίας, είτε (ακόμη χειρότερα) τη βλέπουν σαν μια γραφική εικόνα του απώτερου παρελθόντος”.
Συγγραφέας, ηθοποιός, σεναριογράφος, με έντονη συμμετοχή -και στις μέρες μας- στην πολιτική ζωή της Χιλής, η Νόνα Φερνάντες (που γεννήθηκε το 1971) θεωρείται κορυφαία εκπρόσωπος της γενιάς των λογοτεχνών που μεγάλωσαν επί Πινοσέτ •λογοτέχνες για τους οποίους ο επίσης Χιλιανός μυθιστοριογράφος Ρομπέρτο Μπολάνιο Άβαλος (1953-2003) είχε δηλώσει: “Γράφουν σαν δαίμονες και θα μας κατατροπώσουν όλους τους υπόλοιπους!”

REVIEWΑκολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook ★ Instagram ★ Twitter ★ SpotifyΔιαβάστε επίσης: