Η συγγραφέας αναπλάθει μοναδικά την αβεβαιότητα και τα πρωτόγνωρα συναισθήματα ανδρών και γυναικών, όταν βρίσκονται σε στρατιωτική πολιορκία.

Από EW Staff
29 Ιουλίου, 2021 @ 08:48

“Η τριλογία του Λεβάντε της Olivia Manning, αποτελεί αναμφισβήτητα, ένα από τα καλύτερα βιβλία για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που γράφτηκαν ποτέ!

Όπως ο Τολστόι, στο “Πόλεμος και Ειρήνη” κι όπως ο Χέμινγουεϊ στο “Αποχαιρετισμός στα όπλα” και στο “Για ποιον χτυπά η καμπάνα”, έτσι κι η Μάνινγκ δημιούργησε χαρακτήρες με βάθος, στη δίνη ενός σαρωτικού πολέμου.

Οι περιγραφές των μαχών και των βασάνων των αμάχων, είναι εξίσου συναρπαστικές με αυτές των σπουδαίων προκατόχων της.”, δήλωσε ο συγγραφέας Τζέφρι Μέγιερς (και βιογράφος του Χέμινγουεϊ), ενώ οι “New York Times” σχολίασαν: “Δύο πράγματα χαρακτηρίζουν την “Τριλογία του Λεβάντε” •το εύρος της οπτικής και η συγγραφική τόλμη. ”
Πρόκειται, λοιπόν, για μιία τριλογία (σε ένα βιβλίο), η οποία περιλαμβάνει τα μυθιστορήματα “Το δέντρο του κινδύνου”, “Μάχη χαμένη και κερδισμένη” και “Η σύνοψη των πραγμάτων”, ενώ αποτελεί τη συνέχεια της περίφημης “Βαλκανικής Τριλογίας”, με τη διαφορά ότι εδώ μεταφερόμαστε στη Μέση Ανατολή.


Ο Γκάι και η Χάριετ Πρινγκλ, ένα νεαρό ζευγάρι Βρετανών, εγκαταλείπουν την Αθήνα με προορισμό την Αίγυπτο, τον Απρίλιο του 1941, για να γλιτώσουν από τη γερμανική εισβολή. Καθώς οι δυνάμεις του Ρόμελ διασχίζουν, αργά αλλά σταθερά, τη Σαχάρα και προσεγγίζουν το Κάιρο, οι Πρινγκλ βρίσκονται ξανά ενώπιον του πολέμου ενώ, την ίδια στιγμή, έχουν και τις δικές τους, προσωπικές μάχες να δώσουν, στο μονίμως περίπλοκο γάμο τους. Στους δρόμους, ο λαός βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο ενός νέου κατακτητή και, τόσο οι Ευρωπαίοι πρόσφυγες όσο οι εύποροι Αγγλοαιγύπτιοι, ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη. Τα βράδια, όμως, όλοι οι γνωστοί και σημαντικοί κάτοικοί της συρρέουν στα πολυτελή ξενοδοχεία και τα περίφημα καμπαρέ, για έναν τελευταίο χορό πριν από την εισβολή.

Και, μέσα σε όλα αυτά, εμφανίζεται και ο Σάιμον Μπόλντερστοουν, ένας νεαρός αξιωματικός, που θα γίνει μάρτυρας της τραγωδίας και της έντασης στο μέτωπο και που, στο πρόσωπό του, συνενώνονται η αστική και η πολεμική ζωή. Έτσι, η Ολίβια Μάνινγκ αναπλάθει μοναδικά την αβεβαιότητα και τα πρωτόγνωρα συναισθήματα ανδρών και γυναικών, όταν βρίσκονται σε στρατιωτική πολιορκία, και, παρότι το έργο της δεν αναγνωρίστηκε παρά μετά το θάνατό της, κατακτά δικαιωματικά μια θέση στο πάνθεο των σημαντικότερων Βρετανίδων συγγραφέων του 20ού αιώνα.

“Η τριλογία του Λεβάντε” της Olivia Manning κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Διαβάστε επίσης: